Στο θερινό τμήμα της Βουλής παραπέμπεται το ζήτημα των προτάσεων που κατέθεσαν τα κόμματα σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισθέν νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», παρά τις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει.

Η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων να αρνείται το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι οι προτάσεις είναι ομοειδείς και ότι ως εκ τούτου αθροίζονται ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών (120) για να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής και να αποφανθεί (με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών) αν υιοθετεί ή όχι την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Έτσι, παραπέμπεται το θέμα στο θερινό τμήμα το οποίο θα κληθεί να επιλύσει «το παρεμπίπτων ζήτημα του παραδεκτού ή μη των προτάσεων», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά συμμετέχων στην Διάσκεψη των Προέδρων, δηλαδή αν είναι ομοειδείς ώστε να αθροιστούν και επιπλέον αν το ζήτημα που τίθεται (της πώλησης του 30% της ΔΕΗ) είναι «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα», όπως αναφέρει το άρθρο 44 του Συντάγματος.

Η θέση δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ότι το ερώτημα που τίθεται με την μια ή άλλη μορφή στις προτάσεις των κομμάτων σχετικά με την «μικρή ΔΕΗ» «δεν συνιστά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα αλλά έχει πολιτικό – δημοσιονομικό χαρακτήρα», όπως σχολίαζε παράγων του συγκυβερνώντος ΠαΣοΚ που συμμετείχε στην συνεδρίαση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα δημοψηφίσματος. Επιπλέον, ΝΔ και ΠαΣοΚ υποστήριξαν στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί οι προβλεπόμενες 120 υπογραφές κάτω από μια πρόταση και ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα θέμα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κκ. Ι. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης και Π. Λαφαζάνης αντέδρασαν στον σκεπτικό αυτό και μάλιστα αποχώρησαν από την Διάσκεψη, ενώ θα εισηγηθούν στην Κ.Ο. του κόμματος να μην συμμετέχει ούτε στην αυριανή συνεδρίαση του θερινού τμήματος ώστε να μην νομιμοποιήσει την διαδικασία αυτή. Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης σε δηλώσεις του αργότερα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχώρησε «σε μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» και ότι με την πρακτική της «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον Κανονισμό της Βουλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να διεξαχθεί η προβλεπόμενη τριήμερη συζήτηση επί των προτάσεων, καθώς θεωρεί ότι υπήρχε ο απαραίτητος αριθμός των 120 βουλευτών της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (εκτός δηλαδή της Χ.Α.) που ζητούν συζήτηση για δημοψήφισμα. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα που προτείνουν δημοψήφισμα θεωρούν ότι το ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα (το οποίο εξαιρεί ο συνταγματικός νομοθέτης από το δημοψήφισμα) αλλά μείζον κοινωνικό θέμα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν ότι δεν νομιμοποιείται το θερινό τμήμα να αποφασίσει για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της μειοψηφίας, όπως το δικαίωμα να προτείνει δημοψήφισμα, επικαλούμενη την απόφαση που θα λάβει πλειοψηφία, μια πλειοψηφία η οποία ήδη ψήφισε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. «Αυτοδίκαια και αναφαίρετα δικαιώματα της μειοψηφίας καταστρατηγούνται», τόνιζε σχετικά ο κ. Βούτσης κάνοντας λόγο για «μια ακόμα αθλιότητα εις βάρος της Δημοκρατίας».

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που μίλησαν (εκτός της Χ.Α.) υποστήριξαν την άποψη ότι οι προτάσεις τους αθροίζονται και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, επισημαίνοντας ότι το θερινό τμήμα δεν έχει καμία δικαιοδοσία να αποφανθεί για το θέμα της έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας.

Εν τω μεταξύ, ενστάσεις διατυπώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι δεν μπορεί τμήμα διακοπών της Βουλής να αποφανθεί για θέμα που άπτεται της αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Σώματος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος φέρεται να κινείται και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος, πάντως, δεν συμφωνεί με την πρόταση για δημοψήφισμα.