Θετική ήταν η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου και του Α. Λοβέρδου στην επιστολή του Φ. Κουβέλη για την έναρξη διαλόγου στην Κεντροαριστερά στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων. Οι απαντήσεις και των δύο αρχηγών όμως δεν ήταν χωρίς αιχμές για τη στάση της ΔΗΜΑΡ το προηγούμενο διάστημα αλλά τώρα με το δημοψήφισμα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και με το γεγονός ότι περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για ένα διαφορετικό μπλοκ εξουσίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ έστω και με μεγάλη καθυστέρηση συμφώνησε στην ανάγκη ενός οργανωμένου θεσμικού διαλόγου όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και προσθέτει ότι το ΠαΣοΚ αγωνίστηκε επίμονα για να γίνει αυτό πριν τις ευρωεκλογές. Επιπλέον τονίζει ότι ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Μάιο εκ μέρους του ΠαΣοΚ και της Ελιάς μια ολοκληρωμένη πρόταση για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. «Σημασία έχει ότι προτείνουμε στον Ελληνικό λαό να είναι ειλικρινές, αληθινό, υπεύθυνο, τεκμηριωμένο, εφικτό», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, γιατί μόνο αν η προγραμματική πρόταση περιέχει αυτά τα στοιχεία και μαζί με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία μπορεί να είναι πραγματικά προοδευτική.

Αναλυτικά η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει την ανάγκη να μην ετεροπροσδιορίζεται η Κεντροαριστερά ούτε προγραμματικά ούτε στρατηγικά και ότι οφείλει να διεκδικεί έναν αυτόνομο και κεντρικό ρόλο. Και τονίζει ότι έχουν σημασία και τα ζητήματα θεσμικής και εθνικής τάξης, οι συνταγματικοί θεσμοί, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προστατεύονται. Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα διαφορετικό μπλοκ εξουσίας, όπως προτείνει ο κ. Κουβέλης. Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει την συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής συναινώντας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ και στο θέμα του δημοψηφίσματος ο κ. Κουβέλης αρχικά συμφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα από την αντίδραση πέντε βουλευτών του αναγκάστηκε να προσφύγει στη λύση της κατάθεσης δικής του πρότασης για δημοψήφισμα.
Ο κ. Λοβέρδος ήταν ακόμα πιο σαφής: «Προφανώς στο τραπέζι αυτού του διαλόγου στο πλαίσιο της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να συμμετάσχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αφενός δεν αποδέχονται τις ανωτέρω προτεραιότητες και έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως δεν επιθυμούν να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια επωμιζόμενες μέρος της ευθύνης και αφετέρου κάθε πρόσκληση που τους έχει απευθυνθεί αντιμετωπίζεται με τρόπο προσβλητικό και ως αφορμή για αποκόμιση μικροκομματικών ωφελειών. Βαθιά μας πεποίθηση είναι πως ο λαϊκισμός και η δημαγωγία θα πρέπει να ηττηθούν στην αντιπολίτευση, διαφορετικά το κόστος για τη χώρα και τους πολίτες θα είναι δυσβάστακτο».

Αναλυτικά η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου
Στην ουσία οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος ζητούν από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος πριν από τις εκλογές πολέμησε σφοδρά την Ελιά επιχειρώντας να φτιάξει τον τρίτο προοδευτικό πόλο και απορρίπτοντας κάθε πρόταση για συνεννόηση, να αποφασίσει ποια πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση στηρίζει και ποιους αναγνωρίζει ως συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Εμμέσως μάλιστα του επισημαίνουν ότι δεν έχει αρμοδιότητα, ιδίως με το εκλογικό ποσοστό που έλαβε η ΔΗΜΑΡ, να διαπραγματεύεται εκ μέρους της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μελλοντικό μπλοκ εξουσίας.

ΔΗΜΑΡ: Θετική η ανταπόκριση
Η Αγ. Κωνσταντίνου πάντως δηλώνει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι επιστολές του κ. Κουβέλη βρήκαν ευήκοα ώτα και ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Λοβέρδος κρατούν ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. Επίσης θεωρούν θετικές τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως την άποψη που διατύπωσε ο Ν. Βρούτσης στον 9,84, ότι η πρωτοβουλία Κουβέλη είναι στη σωστή κατεύθυνση επικροτώντας παράλληλα το γεγονός ότι επέλεξε να στείλει δύο επιστολές, μια στην Κεντροαριστερά και μια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την επισήμανση του κ. Βενιζέλου ότι οι συνταγματικοί θεσμοί όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προστατεύονται, συνεργάτες του κ. Κουβέλη σχολίαζαν ότι δεν έχουν εισπράξει ως προαπαιτούμενο το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι γνωστές και οι απόψεις του κ. Βενιζέλου και οι απόψεις του κ. Κουβέλη, έλεγαν, αλλά «δεν θεωρούμε ότι το θέμα αυτό είναι αντικείμενο διαλόγου ανάμεσα σε δύο κόμματα και με τον τρόπο αυτό θα προστατεύσουμε και το θεσμό», εννοώντας ότι δεν θα το κομματικοποιήσουν.

Στη ΔΗΜΑΡ αναμένουν τις απαντήσεις και από τους υπόλοιπους αποδέκτες των επιστολών. Ειδικά για το Ποτάμι, όμως, το οποίο μέσω ανεπίσημου σχολίου απέρριψε την πρόταση για διάλογο, επισημαίνουν ότι δεν απαντούν σε κύκλους και ότι θα περιμένουν την επίσημη απαντητική επιστολή από τον Στ. Θεοδωράκη.