Λίγο πριν τις δύο μετά το μεσημέρι της Κυριακής έφθασε στο αεροδρόμιο της Ρόδου ο πρόεδρος της Κινάς Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα διανυκτερεύσει στο νησί πριν αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τον πρόεδρο της Κίνας υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Ν.Δένδια και Ν. Μηταράκη και ενώ στο αεροδρόμιο είχαν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Ο κινέζος πρόεδρος μετέβη στη συνέχεια σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού όπου θα διανυκτερεύσει, στο οποίο παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για αυτόν τον λόγο.

Το απόγευμα ο κ. Σι επισκέφτηκε το Κάστρο των Ιπποτών και να ξεναγηθεί στα αξιοθέατα της Μεσαιωνικής Πόλης από τον Αντώνη Σαμαρά.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του κινέζου προέδρου είναι ιδιωτική, στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Σι αναχωρεί από τη Ρόδο το πρωί της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι ο κινέζος πρόεδρος, είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό το 2013, κατά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Κίνα.

Η επίσκεψη έχει συμβολική σημασία, επιβεβαιώνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και υπογραμμίζει την πρόθεση της Κίνας για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα στο πλαίσιο που έχει τεθεί με την ανταλλαγή των επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών.

Τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος επισήμανε πως η Κίνα θα αγοράσει ομόλογα όταν η Ελλάδα εκδώσει και πάλι χρέος, σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τη χώρα.

Η Ελλάδα ελπίζει πως οι κινεζικές επενδύσεις θα βοηθήσουν να τονωθεί η οικονομία της και να περάσει στην ανάπτυξη. Η Κίνα βλέπει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας, ως πύλη τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Αφρική για τη διάθεση των κινεζικών προϊόντων.