Την Πέμπτη αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του για την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, με στόχο την διερεύνηση της δυνατότητας προκήρυξης δημοψηφίσματος, μέσω του οποίου θα μπορούσε να ακυρωθεί το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ, που αναμένεται να έχει ψηφιστεί μία ημέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται την ίδια ημέρα να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να του ζητήσει να μην υπογράψει την δημοσίευση του νόμου, όσο θα εκκρεμεί η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση επί του δημοψηφίσματος.
Τα νομοτεχνικά και συνταγματικά ζητήματα όμως εν όψει της διαδικασίας είναι πολλά και φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται ζήτημα για το αν θα μπορούν ή πρέπει να συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών πέντε εν τέλει διαφορετικών κοινοβουλευτικών ομάδων που αναμένεται να καταθέσουν τις ξεχωριστές τους προτάσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ. και Χ.Α., την οποία πάντως όλοι θέλουν να αφήνουν εκτός των υπολογισμών τους).
Θεωρούν δηλαδή στην αξιωματική αντιπολίτευση, εκ προοιμίου αυτονόητο ότι η συνάθροιση των υπογραφών θα πρέπει να συμβεί, καθώς σε κάποια επίμαχα σημεία οι προτάσεις θα «τέμνονται» ως προς την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ».
Από την κυβέρνηση φαίνεται όμως πως προετοιμάζονται να επιχειρηματολογήσουν σε διαφορετική βάση, απορρίπτοντας αυτό το σκεπτικό και επιμένοντας ότι διαφορετικές προτάσεις συζήτησης, με διαφορετικά «δια ταύτα», δεν μπορούν να συναθροιστούν σε μία και ως εκ τούτου δεν θα συντρέχει καν λόγος σύγκλησης της ολομέλειας.
Υπό το πρίσμα αυτό, πάντως, στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ήδη ικανοποιημένοι με την έκβαση της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα και εκτιμούν ότι χωρίς να υπολογιστούν οι υπογραφές των 12 βουλευτών του ΚΚΕ, η πρόταση θα έχει εξασφαλίσει την συμφωνία τουλάχιστον 107-108 βουλευτών. Η εκτίμηση βασίζεται στο ότι η πλειονότητα των ανεξαρτήτων βουλευτών (15 εξ αυτών) θα συνταχθούν με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και ασκούν μία έμμεση πίεση προς τον Περισσό.
Σε συνέχεια αυτών των ενεργειών και παρασκηνιακών συνεννοήσεων των τελευταίων ημερών και ασχέτως της τακτικής που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση (σ.σ. η ολομέλεια μπορεί να συγκληθεί εκτάκτως κατόπιν πρότασης του προεδρείου της Βουλής, αλλά μόνον με απόφαση και ενέργεια της κυβέρνησης), ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για την επόμενη συζήτηση, που θα αφορά τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του και τις επιπτώσεις της στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.