Η ολοκληρωτική μετάθεση του ενδιαφέροντος και της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο κεντρικό πολιτικό πεδίο για το θέμα της μικρής ΔΕΗ, αποκαλύπτει και τις στρατηγικές επιδιώξεις του για την περίοδο του καλοκαιριού.
Βασικό μέλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον η διαμόρφωση με κάθε δυνατούς και αποδεκτούς όρους, μίας κοινοβουλευτικής προϋπόθεσης, η οποία με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, θα δώσει το έναυσμα για την πρόσκληση μίας συζήτησης στο Κοινοβούλιο.
Κοινώς: ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρονται τόσο για την πυροδότηση μίας σύγκρουσης στο κοινωνικό πεδίο, όσο για την σφυρηλάλτηση μίας άτυπης κοινοβουλευτικής «συμφωνίας κυρίων», η οποία θα διαμορφώσει την εντύπωση μίας συσπείρωσης δυνάμεων, που θα συνταχθούν απένατι στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τους τόνους στην ρητορική του και στρέφεται πλέον στο κατά πόσον θα διαμορφώσει συνθήκες μίας έστω οριοθετημένης συνθήκης συναίνεσης στους κόλπους της αντιπολίτευσης.
Σε θεωρητική βάση και υπό όρους και προϋποθέσεις, το άθροισμα των βουλευτών στο οποίο ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται ως εξής: 71 βουλευτές του κόμματος + 13 (;) ΑΝ.ΕΛ + 12 ΚΚΕ + (τουλάχιστον 10 από τους) 13 ΔΗΜΑΡ + 6 Ανεξάρτητοι (από τους 15) = 112-113 βουλευτές. Το άθροισμα αυτό στην ουσία σημαίνει ότι το βάρος μετατίθεται στην προσέλκυση υπογραφών από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η στάση των οποίων θα διαμορφωθεί από πολλές παραμέτρους.
Στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα επιβεβαίωνε την Δευτέρα την ιεράχρηση προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εν πολλοίς αποτέλεσε και το πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης προ εβδομάδων στις συνεδριάσεις της ΚΕ (ανοίγματα και συνεργασίες προς την κεντροαριστερά προτάσσει η προεδρική πλειοψηφία, σε συμμαχίες στο κοινωνικό πεδίο και συνεννόηση με την αριστερά επιμένει η Αριστερή Πλατφόρμα»).
Οπως ανέφερε το συγκεκριμένο στέλεχος, το σημαντικότερο σήμερα είνα να συγκεντρωθούν οι 120 υπογραφές βουλευτών, ώστε να κινηθεί η διαδικασία συζήτησης της πρότασης για το δημοψήφισμα.
Η αντίδραση στο κοινωνικό πεδίο, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, δεδομένης και της δυνατότητας της κυβέρνησης να κάμψει ανά πάσα στιγμή κάθε συνδικαλιστική αντίσταση, με το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, έλεγε το ίδιο στέλεχος.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια πηγή, δεν είναι τυχαία και η άμεση ενέργεια της ΓΕΝΟΠ να τερματίσει την απεργία, μόλις δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για την επιστράτευση. Κατά τον τρόπο αυτό ματαιώθηκε και το σχέδιο μαχητικής αντίστασης στην επιστράτευση, με αλυσίδες εργαζομένων στα εργοστάσια, συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις, κλπ.).
Εμμέσως πλην σαφώς, με αυτόν τον τρόπο στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι στόχος τους δεν είναι η πάση θυσία πυροδότηση κοινωνικών εντάσεων (τακτική που ούτως ή άλλως δεν έχει αποδώσει έως σήμερα), αλλά η διαμόρφωση μίας εικόνας στο κεντρικό σκηνικό και εντός κοινοβουλίου.
Κατόπιν αυτών και ενώ έως και την Δευτέρα το απόγευμα συνεχίζονταν οι επαφές και συνεννοήσεις μεταξύ κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ και των ανεξαρτήτων, τα βασικά μελήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα εξής:
α) να διαλύσει εν τη γενέσει της κάθε δυνατότητα της συμπολίτευσης να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για υποδαύλιση κοινωνικής αναταραχής και αναστάτωσης στην αιχμή της τουριστικής περιόδου
β) να κατορθώσει να έλθει σε μία συνεννόηση με το ΚΚΕ, την ΔΗΜΑΡ αλλά και τους ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου οι ξεχωριστές προτάσεις για την συζήτηση του δημοψηφίσματος να τέμνονται σε κάποια σημεία και πάντως στο επίμαχο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ», να θωρηθούν ομοιογενείς και να «αθροιστούν», ώστε να συζητηθούν σε ενιαία κοινοβουλευτική διαδικασία και
γ) το άθροισμα των 120 να προκύπτει ανεξαρτήτως των υπογραφών των βουλευτών της ΧΑ, για προφανείς λόγους.