Διαστάσεις αρχίζει να προσλαμβάνει η κριτική που άσκησε στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κυρία Ελένη Θεοχάρους στον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε πρόσφατο τουρκικό έγγραφο το οποίο έκανε λόγο «για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία».

Το υπουργείο Εξωτερικών θορυβήθηκε από την τοποθέτηση της κυπρίας ευρωβουλευτού και ζήτησε με ρηματική διακοίνωση την παρέμβαση του κυπριακού υπουργείου εξωτερικών. Η ρηματική διακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών προς το Κυπριακό είναι ένα σπάνιο γεγονός.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ μετά τη ρηματική διακοίνωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλύπτει πλήρως τον κ. Βενιζέλο και διευκρινίζει ότι «κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 23 Ιουνίου 2014 η ελληνική προεδρία και ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ευ. Βενιζέλος ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ η ευρωβουλευτής δήλωσε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ότι ο κ. Βενιζέλος «πνέει τα μένεα εναντίον της» και τόνισε πως στα ερωτήματα που έθεσε δεν έχει ακόμη λάβει απαντήσεις.

Στην ανακοίνωση ωστόσο του κυπριακού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία ανέγνωσε τη συμφωνηθείσα κοινή θέση των 28 κρατών-μελών με σαφείς αναφορές στα κυπριακά ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και τονίζει: «Στην αντιφώνησή του ο τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. Τσαβούσογλου ανέγνωσε ορισμένα αποσπάσματα από την τουρκική δήλωση στα οποία δεν περιλαμβάνονταν οποιεσδήποτε προσβλητικές για την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορές».

Το κυπριακό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ανάμεσα στα άλλα πως η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου «κρίνεται άκρως ικανοποιητική καθώς απάντησε στις προφορικές επισημάνσεις του τούρκου υπουργού και χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο του γραπτού κειμένου της τουρκικής δήλωσης».

Πάντως όπως το Βήμα πληροφορείται η Λευκωσία θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα και ότι ο κ. Βενιζέλος χειρίστηκε το όλο ζήτημα με άκρως ικανοποιητικό τρόπο.