Οπως επισημαίνει σε στενούς συνεργάτες της η κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, το όλο θέμα είναι να μην επιτρέψεις στον άλλον να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα «παράθυρα» της φοροαποφυγής

«Το κράτος δεν μαζεύει χρήματα όταν πραγματοποιεί μαζικά κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία πολιτών αλλά όταν τους δίνει τη δυνατότητα να συμμορφωθούν». Αυτό τονίζει προς κάθε κατεύθυνση η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει, σε μια θέση που πολλοί διεκδίκησαν αλλά εκείνη τελικά κατάφερε να κερδίσει με το πλούσιο βιογραφικό της.

Οσοι τη γνωρίζουν καλά τη χαρακτηρίζουν «ήρεμη δύναμη», η οποία πάντα χρησιμοποιεί επιχειρήματα για να επιβάλει την άποψή της. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρόκειται να λάβει είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να μην επιβάλλονται κατασχέσεις σε όσους χρωστούν αλλά έχουν τη διάθεση να συμμορφωθούν, ενώ στους μεγαλοοφειλέτες που συστηματικά αποκρύβουν εισοδήματα και αυξάνουν τα χρέη τους στο κράτος δεν θα δείξει καμία επιείκεια.
Δεν έχει Facebook, δεν έχει Twitter, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή της είναι από τη Μικρά Ασία και τον Πύργο Υπάτης. Το χόμπι της είναι το διαρκές διάβασμα και όταν κάποιος τη ρωτήσει γιατί επέλεξε να βρεθεί σε αυτή τη θέση με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ελάμβανε από τον ιδιωτικό τομέα, η ίδια απαντά: «Οταν η χώρα σου βρίσκεται σε κρίση, πρέπει όλοι να μπαίνουν μπροστά, να τη βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τη διάθεση. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά».
Κομβικό ρόλο στην επιλογή της έχει παίξει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Και οι δύο προέρχονται από την αγορά και διαθέτουν πλούσια βιογραφικά και προϋπηρεσία. Ο κ. Μαυραγάνης είχε θητεύσει με επιτυχία στην KPMG και η κυρία Σαββαΐδου στην PwC, δύο από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων παγκοσμίως.
Με νομικές σπουδές
Δεν είναι λογιστής, φοροτεχνικός ή οικονομολόγος αλλά δικηγόρος, λέκτορας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια Φορολογικού και Δημοσιονομικού Δικαίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με βαθιά γνώση της φορολογικής νομοθεσίας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει βρεθεί άλλες δύο φορές, παρέχοντας τις υπηρεσίες της τη μία στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα επί κυβερνήσεως Καραμανλή, ως νομική σύμβουλος σε θέματα γενικότερης φορολογικής πολιτικής, και την άλλη επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, όπου τοποθετείται ως μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που παρακολουθεί την επίδοση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Επίσης, είχε τοποθετηθεί στην αρμόδια επιτροπή για τη σύνταξη του νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που τη συναντούν και πάλι στους ορόφους της Καραγεώργη Σερβίας, αυτή τη φορά στον 8ο όροφο και όχι στον 4ο που ήταν παλαιότερα, δηλώνουν πως πρόκειται για ένα ικανότατο και πολύ εργατικό άτομο και πως ό,τι της ανατίθεται κάνει τα αδύνατα δυνατά για να το φέρει εις πέρας.
Η διδακτορική διατριβή της, πιο επίκαιρη παρά ποτέ: «Η είσπραξη των δημοσίων εσόδων». Βέβαια όλοι συμφωνούν ότι άλλο η διδακτορική διατριβή και άλλο η υλοποίηση της πολιτικής η οποία θα φέρει στην πράξη την είσπραξη και κατ’ επέκταση την αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αν δεν είχαν αυξηθεί πέρυσι τα έσοδα, πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπήρχε. Η ίδια το γνωρίζει καλά αυτό, όπως και ότι θα κριθεί από το αποτέλεσμα και όχι από τους τίτλους σπουδών που κατέχει, και είναι πράγματι πολλοί.
Ως προτεραιότητα θα έχει την πάταξη της φοροαποφυγής και στη συνέχεια της φοροδιαφυγής, καθώς, όπως επισημαίνει σε στενούς συνεργάτες της, το όλο θέμα είναι να μην επιτρέψεις στον άλλον να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα «παράθυρα» της φοροαποφυγής. Και επειδή προέρχεται από την ελεύθερη αγορά, είναι σε θέση να γνωρίζει τα περισσότερα από αυτά.
Το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα συνεχίσει να πραγματοποιείται με όλα τα όπλα που διαθέτει: από το περιουσιολόγιο και τις διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων ως τον έλεγχο καταθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό και την ηλεκτρονική φαρέτρα που προσφέρει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ηλεκτρονικοί έλεγχοι
Καθημερινά οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε ειδικά θέματα υψηλού φοροεισπρακτικού ενδιαφέροντος, ενώ στοίχημα αποτελεί για την ίδια η επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη εσόδων από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα στο εξωτερικό, τον έλεγχο των offshore εταιρειών και άλλων υποθέσεων μεγάλου πλούτου.
Το μεγάλο «αγκάθι» όμως για την αύξηση των εσόδων δεν είναι άλλο από τη ραγδαία άνοδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 66,3 δισ. ευρώ και ειδικά αυτά που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν και όχι γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν.
Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα θέματα που θα εξετάσει και θα προτείνει στην πολιτική ηγεσία η νέα γενική γραμματέας είναι μια νέα ρύθμιση χρεών με περισσότερες δόσεις και ξεκάθαρο πλαίσιο.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή περιμένουν στην «ουρά» για να υποβληθούν περισσότερες από 2.000.000 φορολογικές δηλώσεις γιατί οι πολίτες «φοβούνται» να πατήσουν το κουμπί «οριστικοποίηση δήλωσης», καθώς γνωρίζουν ότι ο φόρος που θα προκύψει δύσκολα θα πληρωθεί.
Η ίδια καλείται να φέρει σε πέρας την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων Ε1 και ΕΝΦΙΑ, που πρέπει να πληρωθούν στις 31 Ιουλίου.
Το «χαράτσι» και οι έκτακτοι φόροι
Η κυρία Σαββαΐδου έχει δηλώσει αντίθετη στη δημοσιοποίηση καταλόγων φοροφυγάδων που δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους, έχει αντιταχθεί στην επιβολή έκτακτων φόρων, ενώ το 2011 κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εντοπίζοντας τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά τη θέσπιση φορολογικών νόμων ο φορολογικός νομοθέτης οφείλει να σέβεται τόσο τις συνταγματικές φορολογικές αρχές όσο και τις υπόλοιπες συνταγματικές αρχές, όπως κυρίως την αρχή της αναλογικότητας. Μολονότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συνιστά έναν απόλυτα θεμιτό σκοπό, ωστόσο τα υιοθετούμενα μέτρα δεν θαπρέπει να υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη του σκοπού αυτού παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα των φορολογουμένων».
Επίσης, είχε εντοπίσει ότι ο τρόπος επιβολής του φόρου στα ακίνητα (το γνωστό σε όλους μας «χαράτσι») παραβιάζει τις αρχές τόσο της αναλογικότητας όσο και της χρηστής διοίκησης, λόγω της απειλής διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν τον καταβάλλουν, συμπληρώνοντας ότι αντίστοιχα θέματα αντισυνταγματικότητας προκύπτουν και για άλλους από τους έκτακτους φόρους, που ουσιαστικά αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώσουν τέσσερις φορές για την ίδια φορολογική ύλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ