από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Ο κ. Τσίπρας, οι Ευρωπαίοι και το δύσκολο κόμμα του

Διεκδικεί λύση μακράς πνοής για το χρέος και ένα σύγχρονο σχέδιο Μάρσαλ
Ο κ. Τσίπρας, οι Ευρωπαίοι και το δύσκολο κόμμα του
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο Μάριο Ντράγκι υποδεχόμενος πρόσφατα τον Αλέξη Τσίπρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη του είπε χαριτολογώντας ότι «στον καιρό της κρίσης όποιος έλληνας πολιτικός πέρασε αυτή την πόρτα έγινε πρωθυπουργός σε έναν χρόνο». «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ» ανταπάντησε χαμογελώντας ο κ. Τσίπρας. Και σχεδόν αυτόματα ο φλεγματικός ιταλός κεντρικός τραπεζίτης τού υπενθύμισε υπομειδιώντας ότι «υπάρχει και η περίπτωση του κ. Παπανδρέου, που πέρασε την πόρτα της ECB τον Ιούνιο του 2009 και έγινε πρωθυπουργός λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο». «Οκ, θα πάρω τον χρόνο» απάντησε ο κ. Τσίπρας, αντιλαμβανόμενος το υπονοούμενο του κ. Ντράγκι.

Ο χαριτωμένος διάλογος φανερώνει αν μη τι άλλο καλή διάθεση και είναι ενδεικτικός της αλλαγής κλίματος για τον κ. Τσίπρα στα ισχυρά οικονομικά κέντρα της Ευρώπης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως συστημικός αντίπαλος και ορκισμένος εχθρός, αλλά ως  ένας ριζοσπάστης πολιτικός που κινείται εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων. Γι' αυτό και οι μεγάλες συμβολικές πόρτες της Ευρώπης ανοίγουν ολοένα και συχνότερα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και οι επαφές με εκπροσώπους κυβερνήσεων, της γερμανικής συμπεριλαμβανομένης, πυκνώνουν τελευταίως.

Αλλαξε το κλίμα στις Βρυξέλλες
«Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος της μάχης των ευρωεκλογών» τονίζει στους συνομιλητές του ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι στην προεκλογική περίοδο είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, να γνωριστεί και να συνομιλήσει με κεντρικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής, να θέσει με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο τα προβλήματα της χώρας, να προετοιμάσει τις πιθανές λύσεις και να δείξει με επιχειρήματα ότι δεν λέει τρέλες, ότι εν τέλει δεν είναι Μπέπε Γκρίλο, αλλά ένας ριζοσπάστης αριστερός πολιτικός που θέλει την πρόοδο της Γηραιάς Ηπείρου. Επιπλέον, πιστεύει ότι η πραγματική ζωή και οι ευρωεκλογές έδωσαν οριστική απάντηση στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή. «Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα πια» λέει ο κ. Τσίπρας, «το δείχνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών».  

«Εμείς πρέπει να ξεπεράσουμε τον φόβο και την καχυποψία, να αποκτήσουμε σχέσεις και επαφές, να διαμορφώσουμε ζώνες διαπραγμάτευσης που θα βοηθήσουν τη διεκδίκησή μας για τη χώρα»
σημειώνει εμφαντικά ο κ. Τσίπρας.

Και όντως τα ραντεβού με τους ξένους πυκνώνουν, οι πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών τον συναντούν συχνά, ακούν τις απόψεις και τις λύσεις που προκρίνει για το χρέος και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο ίδιος νιώθει πιο ασφαλής και αποδίδει εξαιρετική σημασία στη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται αυτό τον καιρό στην Ευρώπη για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κρίσιμες θέσεις στις Βρυξέλλες και για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν υπό την πίεση των αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές.

Πιστεύει ακράδαντα ότι οι χώρες του Νότου έχουν πια δυνατότητες να επηρεάσουν τις αποφάσεις και τις πολιτικές στην Ευρώπη. Προς την κατεύθυνση αυτή αξιολογεί ως θετικές τις παρεμβάσεις του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και δεν κρύβει ότι θα επιδιώξει προσεχώς συνάντηση μαζί του.

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι έφθασε ο καιρός να απαλλαγεί η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική από το γερμανικό αντιπληθωριστικό σύνδρομο, που στις μέρες μας δεν στέκει ούτε οικονομικά, ούτε πολιτικά, καθώς τρέφει τον ευρωσκεπτικισμό και την Ακροδεξιά στην Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι μπορούν να συγκροτηθούν νέες συμμαχίες στην Ευρώπη, ικανές να αλλάξουν τη ρότα της οικονομικής πολιτικής και κυρίως να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση.

Θέλει περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης
Ο ίδιος πιστεύει ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή στη δομή και τον χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ακόμη και αν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του χρέους η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα βελτιωθεί αν ταυτόχρονα δεν αναληφθούν γενναίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μέσω της μεταφοράς αναπτυξιακών πόρων από την πλούσια Βόρεια Ευρώπη στον μεσογειακό Νότο.

Ο κ. Τσίπρας διεκδικεί για την Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα μια γενναία αναπτυξιακή στροφή, ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, εντός του οποίου θα υπερισχύσουν τα αναπτυξιακά στοιχεία. Εξειδικεύοντας για την Ελλάδα, θεωρεί ότι η καλύτερη λύση θα ήταν ένα συνδυασμένο σχήμα ρύθμισης του χρέους και αναπτυξιακής βοήθειας.

Γι' αυτόν το χρέος αν δεν μειωθεί τουλάχιστον πρέπει να ρυθμιστεί κατά τρόπο μακροπρόθεσμο, να προβλέπει μακρά περίοδο χάριτος και η αποπληρωμή του να συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης. Επιπροσθέτως διεκδικεί ένα αναπτυξιακό πακέτο, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να αναταχθεί πραγματικά και να δημιουργήσει ξανά θέσεις εργασίας ικανές να στηρίξουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και να υποστηρίξουν την ανασύνταξη της κατεστραμμένης ελληνικής κοινωνίας, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Γενικώς θα έλεγε κανείς ότι ο κ. Τσίπρας έχει βρει ένα πεδίο συνεννόησης με τους Ευρωπαίους. Μετά τη στάση του στο θέμα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τις συζητήσεις που είχε με τον Μάριο Ντράγκι είναι φανερό ότι αναγνωρίζεται ως συνομιλητής. Η διεκδίκησή του δεν μοιάζει εξωτική πλέον στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Αντιθέτως από ορισμένους μπορεί να θεωρείται λογική, ιδιαιτέρως όταν περιβάλλεται από το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν γίνεται μόνο η Γερμανία να έχει απολαύσει τα τελευταία εξήντα χρόνια την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Οπως λέει στις ιδιαίτερες συνομιλίες του ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα υποτιμούν τη σημασία των ευρωπαϊκών επαφών του Τσίπρα και δεν αξιολογούν σωστά το βάθος των σχέσεων που διαμορφώνει σταδιακά στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη.   

Η Λούξεμπουργκ και η εξουσία
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα. Πιστεύει ότι το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο, ότι η κυβέρνηση θα εγκλωβιστεί μεταξύ των πιέσεων της τρόικας για νέα μέτρα και των εκλογικών προτεραιοτήτων της και η χώρα θα βρεθεί παραμονές των διαπραγματεύσεων για το χρέος χωρίς πυξίδα.

Εκτιμά ότι ο κ. Σαμαράς εξαντλείται, ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει δυνάμεις και πως εκείνος έχει το πάνω χέρι στο εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι, αν και αγωνιά για τους συμμάχους που θα στηρίξουν τη διακυβέρνησή του, καθώς ομολογεί ότι η αυτοδυναμία δεν είναι εύκολα επιτεύξιμη.

Αποδέχεται βεβαίως και αναγνωρίζει, όταν ερωτάται, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά του πηγάζει από το ίδιο του το κόμμα. Ο κ. Τσίπρας λέει χαρακτηριστικά ότι τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόσωπα που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην πολιτική διεκδίκηση, ότι είναι βγαλμένα από μικρές περιθωριακές ομάδες που έδρασαν κυρίως στον δρόμο και δυσκολεύονται να κατανοήσουν την πρόκληση μιας αριστερής διακυβέρνησης σε συνθήκες αστικού καθεστώτος.

Πολλοί, όπως εξομολογείται, αρνούνται ακόμη και την έννοια της διαχείρισης στο πλαίσιο του αστικού συστήματος, πιστεύουν ακόμη στα αποφθέγματα της Ρόζας Λούξεμπουργκ ότι η Αριστερά μόνο ως αντιπολίτευση μπορεί να δρα σε συνθήκες αστικού καθεστώτος και πως η εξουσία της μπορεί να χτισθεί μόνο πάνω από τις στάχτες του.

Αυτά τα θέματα έχουν κριθεί ιστορικά, λέει ο κ. Τσίπρας και δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο στη διεκδίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν συνθήκες για μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και για να τις ενισχύσει θα επιχειρήσει ανοίγματα και διευρύνσεις χωρίς ιδεοληπτικούς αποκλεισμούς. Χωρίς αμφιβολία, το εσωτερικό μέτωπο τον πιέζει και το θέμα των συμμαχιών παραμένει ανοιχτό για αυτόν.

«Με ποιους θα κυβερνήσουμε;»
Συχνά-πυκνά θέτει στον εαυτό του και στους συνομιλητές του το εύλογο ερώτημα: «Με ποιους θα κυβερνήσουμε;». Αλλά απάντηση ασφαλή δεν έχει. Η αλήθεια είναι ότι ενδιαφέρεται για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, ο Βαρουφάκης του προξενεύει Το Ποτάμι, ο ίδιος μιλάει με τους καραμανλικούς, οι παπανδρεϊκοί τον προσεγγίζουν, η ΔΗΜΑΡ εξαερώθηκε, το ΚΚΕ έχει κλείσει σαν στρείδι και το εσωτερικό μέτωπο διεκδικεί καθαρότητα και αριστερή αυτοδυναμία που μόνο εύκολη δεν είναι.

Με άλλα λόγια, η διεκδίκηση του κ. Τσίπρα για μια αριστερή διακυβέρνηση, παρότι ισχυρότερη, φαντάζει επισφαλής. Ξέρει και εκείνος ότι η επισφάλεια γεννάει φιλοδοξίες και γνωρίζει ότι οι μνηστήρες της εξουσίας ήταν πάντα πολλοί στην Ελλάδα. Γι' αυτό και εφέτος οι διακοπές του θα είναι σύντομες και διακοπτόμενες, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι αναμένεται μακρύ και καυτό.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιτάχυνση του κυβερνητικού προγράμματος ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ  
 
 
σχόλια (21)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ( Συνέχεια). | 30/06/2014 23:58
  Τί έγινε Αλέκο?. Από <>,τούς υπερατλαντικούς φιλους σου πού ξανά πτωχεύουν..συνεχίζουμε τίς ιδεολογικές εκπτώσεις?.Αφού ποντάρισες στήν απελπισία μας καί κέρδισες(?),έρχεσαι νά μάς πείς ότι θά διαχειριστείς καλύτερα αυτά πού ήδη έγιναν?.Οσο υπάρχουν κορόιδα θά υπάρχουν καί Τσίπρες.
  Volos
  απάντηση72
   
   
  προχώρα ΑΛΕΞΗ | 30/06/2014 21:22
  η κυβέρνηση της αριστεράς είναι μπροστά μας και μάλιστα πολυ σύντομα. Το μόνο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει έιναι να βρει κοινό λόγο προς τα έξω γιατι τα μμε παραποιούν κάθε κουβέντα και διαφορετική άποψη.
  εκλογές τώρα
  απάντηση25
   
   
  Τα Γερμανάκια δεν είναι Αμερικανάκια. | 30/06/2014 17:45
  Το σχέδιο Μαρσαλ το έκαναν τα Αμερικανάκια, οι "Δολοφόνοι των λαών", που βοήθησαν την Ελλάδα να μη μπει στο παραπέτασμα του κουμμουνιστικού παραδείσου. Τώρα θέλει τα Γερμανάκια να πληρώσουν το νέο σχέδιο Μαρσαλ που θα βάλει την Ελλάδα στον Παράδεισο του Τσίρπα (της αεργία, των διαμαρτυριών και των καταλήψεων)?
  Αμερικανάκι
  απάντηση2514
   
   
  δημοκρατική δεξιά | 30/06/2014 17:01
  Στα νιάτα μου, επί χούντας, υπήρξα αριστερός λόγω ηλικίας και συνθηκών. Μετά την διακυβέρνηση του γέρου Καραμανλή, ωρίμασα και επί εφαρμογής του σοσιαλισμού του Ανδρέα κατέληξα συνειδητός δεξιός! Τώρα ο Τσίπρας προσπαθεί να με κοροϊδέψει ότι θα κάνει λέει αριστερή κυβέρνηση..... Στην Ελλάδα η μόνη τίμια διακυβέρνηση μπορεί να είναι η δημοκρατική δεξιά. Όλοι οι άλλοι είναι μασκαρεμένοι σε κάτι άλλο.
  komninos
  απάντηση2419
   
   
  ηγετης | 30/06/2014 16:55
  Τσιπρας- ηγετης,ηρθε η ωρα του συριζα και της επαναστατικης αριστερας στην εξουσια,ερχεται ο θανατος του φασισμου,του εθνικισμου και των μνημονιων πολυ πολυ συντομα!!
  Δημητρης
  απάντηση1935
   
   
   
  "το" ανέκδοτο | 30/06/2014 16:52
  Ο Τσίπρας, λέει, θα κάνει την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα! Αυτό κι αν είναι ανέκδοτο για γέλια, αν δεν είναι για κλάμματα. Εχουμε ζήσει και την πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση που μπροστά της η δεξιά έμοιαζε ΚΚΕ εξωτερικού!
  peros
  απάντηση1721
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  παίζει θέατρο | 30/06/2014 16:47
  Ό Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι κοροϊδεύει τους έλληνες τάζοντάς τους παλληκαρισμούς απέναντι στους δανειστές και επίσης οι δανειστές ξέρουν πολύ καλά ότι ο Τσίπρας ώς άλλος Ανδρέας θα κάνει το αντίθετο από αυτό που τάζει.
  penny
  απάντηση2914
   
   
   
  Τσίπρα, ήρθε η ώρα σου !... (με την καλή έννοια !...) | 30/06/2014 15:02
  Εάν τα εγχώρια-κατεστημένα μεγαλοσυμφερόντα τον αφήσουν πιστεύω ότι ο Τσίπρας θα γίνει πολύ καλός Πρωθυπουργός.Είναι αυτό που ακριβώς τώρα χρειάζεται η πλειοψηφία της κοινωνίας για να συνέλθει από τα απανωτά μνημονιακά στραπάτσα, τη φορολαίλαπα και την αφόρητη κοινωνική αδικία των Σαμαροβενιζέλων που προτίμησαν να εξοντώσουν τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους και να υποφορολογήσουν τους πλούσιους.Η παραμονή του στην αξ/κή αντ/ση του έκανε καλό,τη χρειαζόταν γιατί αυτή η εμπειρία ήταν απαραίτητη καθώς και οι επαφές που είχε διεθνώς τον βοήθησαν ώστε και τους διαύλους επικοινωνίας να ανοίξει αλλά και τους ορίζοντές του.Πλέον είναι πολιτικά ώριμος να αναλάβει καθήκοντα εξουσίας και το θέλει.
  Πλέον αναγνωρίζεται διεθνώς!
  απάντηση2142
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  σωστη κίνηση | 30/06/2014 14:51
  Η ευρωπη πλέον γνωρίζει ότι επόμενη κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ . Και ο Τσίπρας το χειρίζεται έξυπνα.
  απλά πράμματα
  απάντηση2846
   
   
  Κύριε Καρακούση, | 30/06/2014 14:45
  ηγέτες με ανάληψη βάρους ευθύνης δεν υπάρχουν παρά μόνο εξαιρέσεις και όχι Ελληνικές. Απ' τη στιγμή που κυβερνά το χρήμα, η πληροφόριση διαχέεται από τη δύναμη της εξουσίας . Όμως διακρίνω και κάποιο νέο ρεύμα που οδηγεί σε νέες εξελίξεις. Πιστεύω ότι είναι όλα προσχεδιασμένα και εμείς διακρίνουμε το τέλος τους. Στρώνεται το χαλί για ακόμα ένα νέο ηγέτη που θα αναλάβει την εξουσία αφού ξεπουληθεί η χώρα με νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσειςexpress, που κρύβουν πάντα απάτες και άθλια εξυπηρετούμενα συμφέροντα. Μέχρι τώρα διαβάζαμε κατάρες για τους κομουνιστές. Όμως τώρα μετατρέπονται σε αστικό κόμμα. Ποια λοιπόν η διαφορά τους εκ των υστέρων; Τίποτα... Όλα προσυμφωνήθηκαν ίσωςπριν το 2012
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1020
   
   
  ΠΡΟΧΏΡΑ ΑΛΕΞΗ | 30/06/2014 14:19
  Ο Τσίπρας ως επόμενος πρωθυπουργός οφείλει να κάνει τις ανάλογες κινήσεις και γιαυτό όλοι τώρα αναδιαρθρώνουν την στάση τους.
  εκλογες τωραες τωρα
  απάντηση3030
   
   
   
  Καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις | 30/06/2014 13:20
  Τα ψέμματα και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα μας έχουν φέρει σ' αυτήν την κατάσταση. Ο Τσίπρας συνεχίζει να δουλεύει τον ελληνικό λαό κάνοντας μ'αυτόν τον τρόπο κακό στην χώρα, καθώς κωλυσιεργούν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν γρηγορότερα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
  Ρίτα
  απάντηση3830
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σοβαρέψου Αλέξη... | 30/06/2014 13:07
  Παίζει με τον πόνο του ελληνικού λαού ο Τσίπρας και καλό θα ήταν να σοβαρευτεί το συντομότερο γιατί αν συνεχίζει να λαϊκίζει θα αποτελέσει τον κύριο παράγοντα της οπισθοδρόμησης της χώρας. Η Ελλάδα έχει μπει στον δρόμο της σταθερότητας και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ξαναγυρίσουμε την χώρα πίσω σε παρελθοντικές καταστάσεις.
  Αντώνης
  απάντηση3725
   
   
  σχέδιο μάρσαλ;;; | 30/06/2014 12:47
  1. Αυτός ήταν αμερικάνος Αλέξις, κάνουν οι αμερικάνοι πράγματα προς μίμηση; το είπες στις συνιστώσες;; 2. Ξέρεις ότι έχουμε φάει 5 σχέδια μαρσαλ τα τελευταία 35 χρόνια; (τα 5 κοινοτικά πλαίσια στήριξης, τα "πακέτα" όπως τα λες) 3. Ξέρεις ότι φάγαμε αλλα 10 Μάρσαλ με την τρόικα στο κουρείο; 4. Τέλος ξέρεις ότι τα μόνα έργα που έγιναν από όλα αυτά τα πακετάκια, έγιναν από 1 μόνο πακέτο (το μισό β ΚΠΣ και το μισό γ ΚΠΣ) που είχε στα χέρια του ο Σημίτης; Διαπλοκή δεν το λέτε εσείς να γίνονται γέφυρες, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι κλπ;;: Να εξαφανίζονται λοιπόν τα πακέτα, όπως έγινε με τα υπόλοιπα 4, για να είμαστε όλοι καλά κι εσύ καλύτερα να ζητάς τον ουρανό με τ άστρα, σόρρυ με τα Μάρσαλ..
  νικ
  απάντηση4223
   
   
  ΙΚ | 30/06/2014 12:13
  ΑΛΕΞΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΟΥΜΠΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ.ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΓΕΙΣ ΛΙΓΟ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΑΙΜΙΝΓΚ.
  gk
  απάντηση3224
   
   
   
  αχχχχχχχ.. | 30/06/2014 10:51
  ρε μπούρδα αλεχ, και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ ήταν μέχρι εδώ... οι άπλυτοι θα σε κυνηγάνε οτι τους πούλησες και τα πασοκολαμόγια που μάζεψες, θα σε κυνηγάνε για την μοιρασιά... ΟΥΣΤ ΡΕ ΜΠΟΥΡΔΑ...
  ..
  απάντηση5134
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων