Την πρώτη τους θετική ανταπόκριση στο πολιτικό κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα για τον σχηματισμό ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που υπερβαίνει τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ, εκδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης, βουλευτές, συνδικαλιστικά στελέχη και πρώην υπουργοί, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Το «παρών» στην εκδήλωση αυτή στο ξενοδοχείο Τιτάνια, έδωσαν κατά κύριο λόγο στελέχη προερχόμενα από το ΠαΣοΚ, δευτερευόντως ανένταχτοι από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας και ελάχιστοι από τον χώρο της … δεξιάς.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Τσίπρα παράστησαν οι βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Θ. Παραστατίδης (Κοινωνία Πρώτα), Θεοδώρα Τζάκρη, η πρώην υπουργός, επικεφαλής της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, οι εκπρόπσωποι της Αριστερής Προοπτικής, Α. Νεφελούδης και Στ. Μπαγιώργος, ο συντονιστής των Οικολόγων Πρασίνων, Ι. Τσιρώνης, ο πρώην βουλευτής Χρ. Κοκκινοβασίλης, ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος, συνδικαλιστές όπως οι Ν. Φωτόπουλος και Π. Καλφαγιάννης, κ.ά.

Παρέστησαν επίσης βουλευτές και ευρωβουλευτές όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Δ. Παπαδημούλης, Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Ευκλ. Τσακαλώτος, Δ. Τσουκαλάς, ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, Ι. Μηλιός, η εκλεγείσα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν μία συνέχεια των όσων είπε την προηγούμενη εβδομάδα στην φορτρισμένη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα ακριβώς το άνοιγμα προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

«Αυτό που επιχειρούμε σήμερα είναι να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση σε έναν ελάχιστο στόχο, άλλα τόσο μεγάλο και σημαντικό για το τόπο μας στόχο. Να αποτρέψουμε την εκποίηση της ΔΕΗ, μιας στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την ασφάλεια της χώρας επιχείρησης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του.

Και τόνισε ότι «για να τα πετύχουμε όλα αυτά, είναι αυτονόητο ότι απαιτείται να αφήσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Συγκροτώντας ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο με στόχο να μη περάσει το νομοσχέδιο για την λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, από τις μικρές σε απήχηση στον ελληνικό λαό, όπως απέδειξε η τελευταία εκλογική αναμέτρηση, δυνάμεις που συγκροτούν το κυβερνητικό συνασπισμό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Σήμερα κάνουμε την αρχή. Έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη μάχη. Η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία χτίζεται βήμα-βήμα. Αυτό μπορεί να γίνει με τον πιο γρήγορο ρυθμό όταν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία που συμπαρατάσσεται με τους στόχους μας. Είμαι βέβαιος πως υπάρχει και είναι μαζί μας. Με τις απόψεις μας και τις επιδιώξεις μας».

Διατυπώνοντας το δίλημμα της νέας πολιτικής περιόδου και με δεδομένες τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση των συμμαχιών του, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε μάλιστα στο γνωστό αμερικανικό τραγούδι της περιόδου της Μεγάλης Κρίσης, «Which Side Are you on?» και είπε: «Στην μεγαλύτερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε ο τόπος, όλες οι δυνάμεις, προσωπικότητες και διανοούμενοι, συλλογικότητες, πρέπει να διαλέξουν πλευρά», ενώ λίγο αργότερα υπογράμμισε: «Πρέπει όλοι να μας πουν με ποια πλευρά είναι. Με το μνημόνιο-καθεστώς ή με την κοινωνία.
Με τη λιτότητα ή την ανάπτυξη. Με την δημοκρατία ή με τον αυταρχισμό. Με την βίαιη φτωχοποίηση και εξαθλίωση ή με την παραγωγική ανασυγκρότηση».

«Ανεξάρτητα, όμως, από τις θέσεις και τις απόψεις μας στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας, αυτό που τώρα προέχει – και το επαναλαμβάνω – είναι να αποτρέψουμε την διάσπαση και εκποίηση της ΔΕΗ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Διότι μπορεί να διαφωνούμε στο πως θα φτιάξουμε ή θα διαρρυθμίσουμε το σπίτι μας, αλλά όταν απ’ έξω από το σπίτι είναι μια μπουλντόζα και απειλεί να το κατεδαφίσει, τότε δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία το πώς θέλουμε το σπίτι, σημασία έχει να σώσουμε το σπίτι.

Και αυτό ακριβώς σας καλούμε απόψε να κάνουμε μαζί. Να συντονιστούμε για να το καταφέρουμε. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μερική ιδιωτικοποίηση όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Είναι πλήρης η ιδιωτικοποίηση στον τόσο κρίσιμο τομέα της ενέργειας».

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι θα επιχειρήσει να αναστρέψψει την όποια απόφαση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και ανέφερε σχετικώς: «Όποιοι ετοιμάζονται να παραδώσουν την ΔΕΗ, την μεγαλύτερη βιομηχανία, αυτό το τεράστιο μέγεθος για την οικονομία και την παραγωγική βάση της χώρας μας, να ξέρουν ότι θα βρουν μπροστά τους τις δυνάμεις που αντιστέκονται, τις δυνάμεις της εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες». Υπογράμμισε δε πως «εμείς υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν την άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού, δεν πρόκειται ναν αναγνωρίσουμε».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, του επίδοξους επενδυτές και το εσωκομματικό του ακροατήριο, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «ας το έχουν υπόψη τους, ό,τι και να ψηφίσει το θερινό τμήμα. Το μέτωπο που συγκροτούμε, φιλοδοξούμε να είναι παρόν και την επόμενη μέρα. Ώστε να εμποδίσουμε την υλοποίηση ενός εγκληματικού για το δημόσιο συμφέρον σχεδιασμού».

Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ των άλλων η κυρία Κατσέλη, η οποία πρότεινε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΔΕΗ, η κυρία Τζάκρη, η οποία συμφώνησε με την πρόταση και χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση εγκλημα με κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, καθώς και η κυρία Μακρή, η οποία είπε ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστούν οι υπογραφές όσων συμφωνήσουν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν και επικριτικές φωνές για τις πρακτικές που ακολουθησε στο παρτελθόν η ΓΕΝΟΠ.