Την επιθυμία της να συνεχίσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μία δεύτερη θητεία εξέφρασε η κυρία Μαρία Δαμανάκη σε φιλική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα. Η ελληνίδα επίτροπος για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία τόνισε επίσης ότι έχει ενημερώσει εδώ και καιρό τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για την επιθυμία της.
Η θέση του έλληνα επιτρόπου έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο. Στο παρασκήνιο έχουν ήδη ακουστεί διάφορα ονόματα με κορυφαίο αυτό της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως επίσης αυτά του κ. Κ. Χατζηδάκη αλλά και του υφυπουργού εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλα. Ωστόσο, αποφάσεις δεν φαίνεται ακόμη να έχουν ληφθεί.
Η κυρία Δαμανάκη, άρτι αφιχθείσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων και ήταν κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τους ωκεανούς –παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι –τόνισε το μοντέλο του να παραμένει ένας επίτροπος για δύο θητείες θεωρείται γενικώς επιτυχημένο, διότι στην περίπτωση αυτή μία χώρα μπορεί να διεκδικήσει καλύτερο χαρτοφυλάκιο. Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα τον Φιλανδό Όλι Ρεν και τον Ισπανό Χοακίν Αλμούνια. Η ίδια εξέφρασε τη φιλοδοξία να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας –εφόσον παραμείνει –αν και αναγνώρισε τις δυσκολίες.
Η ελληνίδα επίτροπος εκτιμά ότι η μέχρι σήμερα θητεία της είναι επιτυχημένη, υπενθυμίζοντας ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο είχε εξάρει δημοσίως το έργο της όταν είχε επισκεφθεί μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων την Αθήνα στην αρχή της ελληνικής Προεδρίας. Ενδεικτικά ανέφερε τρία ζητήματα στα οποία εκτιμά ότι παρήχθη σημαντικό έργο στο χαρτοφυλάκιό της.
Το πρώτο είναι η ψήφιση του Κανονισμού για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (maritime spatial planning) στο πλαίσιο του οποίου όλα τα κράτη –μέλη θα πρέπει μέσα σε δύο χρόνια να προσδιορίσουν τις δράσεις τους στη θάλασσα (πχ πόντιση αγωγών κλπ).
Το δεύτερο είναι η χρηματοδότηση, μέχρι το 2020, της καταγραφής του βυθού της ευρωπαϊκής επικράτειας –πρωτοβουλία κρίσιμη ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες της «γαλάζιας ανάπτυξης». Άλλωστε, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 μπορούν να υπάρξουν 7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τη «γαλάζια ανάπτυξη» στην Ευρώπη, σε σχέση με 5,4 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης σήμερα.
Το τρίτο ζήτημα αφορά στην πρόσφατη υιοθέτηση – αυτή την εβδομάδα –της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια. Πρόκειται όπως είπε για κείμενο μεγάλής σημασίας και για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς για πρώτη φορά γίνεται τόσο σαφής αναφορά στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αλλά και των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Όσο για τα σενάρια που τη φέρνουν να είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν συναίνεση γύρω από την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυρία Δαμανάκη σημείωσε ότι τα παρακολουθεί, αλλά η προτεραιότητά της είναι η παραμονή της στην Επιτροπή για άλλη μία πενταετία.