Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής η τοποθέτηση του κ. Ι. Στουρνάρα στο πηδάλιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. «Υπέρ» τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΝΔ και ΠαΣοΚ) ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Χ.Α. και ΚΚΕ, με την ΔΗΜΑΡ να επιλέγει το «παρών» (ψήφοι 10 «υπέρ», έναντι 7 «κατά» και 1 «παρών»).

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για Τράπεζες και οικονομία

Ο νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έδωσε στα μέλη της Επιτροπής την διαβεβαίωση ότι και από την νέα του θέση θα υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι διακριτός ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών από αυτόν του κεντρικού τραπεζίτη.

Στουρνάρας: «Δουλειά μου η νομισματική σταθερότητα»

Αξίζει να σημειωθεί η θεσμική στάση των χαμηλών τόνων που υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση σε αντίθεση με τις ηχηρές ενστάσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν όσον αφορά την προοπτική του διορισμού του τέως υπουργού Οικονομικών στην διοίκηση της ΤτΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει στην Βουλή ότι «αυτή η επιλογή βρίσκεται έξω από κάθε λογική ομαλής και δημοκρατικής μετάβασης», καλώντας την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσει να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις».

Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση είχε δηλώσει ευθέως ότι η επιλογή Στουρνάρα δεν θα δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, παραπέμποντας στην προηγούμενη κυπριακή εμπειρία με την εξώθηση σε παραίτηση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τραπέζης της Κύπρου κ. Π. Δημητριάδη.

Πάντως ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος σχολίασε σε δημοσιογράφους: «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι ήταν μια ήπια κριτική. Όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών είχαμε διαφωνίες για την κυβερνητική πολιτική. Τώρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η δουλειά μου είναι η νομισματική πολιτική και η νομισματική σταθερότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα».

Λαφαζάνης: «Μακρύ χέρι του νυν πρωθυπουργού»

Αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης αμφισβήτησε τον κ. Στουρνάρα λέγοντας ότι «δεν μίλησε ως μελλοντικός διοικητής της ΤτΕ αλλά ως κυβερνητικός διαχειριστής ενός μονόδρομου», υιοθέτησε ένα ήπιο προφίλ. Πάντως ερωτηθείς αργότερα σε πηγαδάκι δημοσιογράφων αν άλλαξε στάση το κόμμα του, σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αμφισβητήσει με όλα τα νόμιμα μέσα τον ρόλο και την πορεία του». Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι «η ΤτΕ έχει ανεξαρτησία και εσείς ζητάτε την έγκριση της Βουλής με μια ομιλία απολύτου κυβερνητικής ορθοδοξίας και μονομέρειας στην οικονομική πολιτική», διερωτώμενος αν θα λειτουργήσει ως «ως μακρύ χέρι του νυν πρωθυπουργού». Όπως είπε εξάλλου, «πρέπει να υπηρετείτε κατεξοχήν το δημόσιο συμφέρον και μια πολιτική που θα είναι υπεράνω επιμέρους επιδιώξεων και συμφερόντων». Ενώ έθεσε ερώτημα ασυμβιβάστου μεταξύ του ρόλου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της προηγούμενης ιδιότητας του κ. Στουρνάρα ως στελέχους τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών, λέγοντας «πώς θα έχετε σχετική αμεροληψία;». Αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης ρώτησε τον κ. Στουρνάρα πώς σκοπεύει «να πολιτευθεί ως διοικητής με κυβερνήσεις άλλου προσανατολισμού». «Γνωρίζετε τις ενστάσεις που εξέφρασε η αξιωματική αντιπολίτευση», του υπενθύμισε.

Διακριτοί οι ρόλοι

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «είναι διακριτός ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της ΤτΕ», τονίζοντας ότι «πρέπει να τηρήσω την ανεξαρτησία της ΤτΕ και να λειτουργήσω παράλληλα και ως μέλος του ΔΣ του ευρωσυστήματος». Απαντώντας στον κ. Λαφαζάνη για την επαγγελματική του πορεία στον τραπεζικό και χρηματιστηριακό στίβο (υπήρξε διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας και στέλεχος της Κάπα Χρηματιστηριακής) είπε ότι «δεν βλέπω κανένα ασυμβίβαστο και οι πιο πολλοί ομόλογοί μας στο ευρωσύστημα έχουν περάσει από τον τραπεζικό τομέα», τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να πάρεις κάποιον εκ παρθενογεννέσεως και να τον βάλεις στην διοίκηση της κεντρικής τράπεζας», ενώ όσον αφορά τον μελλοντικό του ρόλο είπε ότι «θα υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον», κάτι που όπως εξήγησε διασφαλίζεται μέσω της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή του νομίσματος, την επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της σταθερότητας του συστήματος πληρωμών.

«Η πολιτική μας ήταν μονόδρομος»

«Δεν σώζουμε τραπεζίτες αλλά συστήματα πληρωμών και καταθέσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερθείς στην κυβερνητική του θητεία σημείωσε ότι «ως υπουργός και κυβέρνηση κάναμε το καλύτερο δυνατόν για τις τράπεζες, διαφυλάχθηκαν οι καταθέσεις και το δημόσιο εισπράττει πίσω αυτά που έβαλε στις συστημικές τράπεζες», εκτιμώντας ότι «από την χρηματιστηριακή πορεία φαίνεται ότι διαμορφώνονται τιμές που δείχνουν ότι το δημόσιο έχει εξασφαλίσει τις τοποθετήσεις που έκανε». Ενώ για την πολιτική που εφήρμοσε είπε: «Δεν έχω μονομέρειες και αυτό που έγινε ήταν πράγματι μονόδρομος. Έγινε το καλύτερο δυνατόν τηρουμένων των συνθηκών».

Αναφερθείς στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τις θετικές σταθεροποιητικές τάσεις και είπε ότι πλησιάζουμε σε σημείο μεταστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όσον αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή ανέφερε ότι «καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει επιτύχει ένα τέτοιο θαύμα», το οποίο, όπως σημείωσε, είναι «επίτευγμα του ελληνικού λαού». Επίσης, τόνισε ότι τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή μετά από έξι χρόνια ύφεσης και χειροτέρευσης των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών και προέβλεψε ότι αν συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, το 2014 θα έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, ίσως και παραπάνω. Όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα είπε ότι η ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων είναι εφικτή και ότι χρειάζεται να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Ενώ αναφερθείς στα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι «η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα». Πρόκειται για δάνεια συνολικού ύψους 77 δισ. εκ των οποίων τα 10 δισ. είναι καταναλωτικά, τα 25 δισ. στεγαστικά και τα 42 δισ. επιχειρηματικά.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελης ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή του κ. Στουρνάρα στην έξοδο της χώρας στις αγορές και στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την χώρα, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «και από τη νέα του θέση θα συνεχίσει να συνδράμει την εθνική προσπάθεια».