Ρήγμα στη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στα πλαίσια του μνημονίου δημιουργούν οι πρόσφατες αποφάσεις _επίκεινται και άλλες_ των ανωτάτων δικαστηρίων που ανατρέπουν σειρά κυβερνητικών αποφάσεων που ελήφθησαν τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και κρίνουν κεντρικές κυβερνητικές επιλογές που έγιναν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργούν νέα δεδομένα.
Ο προβληματισμός είναι έντονος στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο που έχει να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, ενώ για πολλούς«το τσουνάμι των ειδικών μισθολογίων και των αντισυνταγματικών περικοπών τους τώρα αρχίζει».
Πολλοί κεντρικοί πολιτικοί παράγοντες της ΝΔ έσπευσαν, ίσως λίγο υπερβολικά, να παραλληλίσουν τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων με αυτές του Πορτογαλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που ακύρωσε περικοπές μισθών και συντάξεων λόγω του μνημονίου και μιλούσαν για «σύνδρομο Πορτογαλίας».
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί αμηχανία, αν και με μια κίνηση που προκαλεί ήδη αλγεινή εντύπωση, μόλιςένα 24ωρο μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις μειώσεις στους δικαστικούς, δόθηκε το «πράσινο φως» και κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι μισθοί τους και επανέρχονται στα προ των περικοπών επίπεδα και συγκεκριμένα σε εκείνα που ήταν έως τον Ιούλιο του 2012.
Η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει μια ειδική κατηγορία εργαζομένων, αλλά πολλοί ήδη την κατηγορούν για «δυο μέτρα και δυο σταθμά», ενώ για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος,Σοφία Βούλτεψη, ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργούΑντώνη Σαμαράη αναπροσαρμογή δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές.
Ήδη πονοκέφαλο δημιουργεί στο οικονομικό επιτελείο και μια άλλη απόφαση, αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των ένστολων και υπάρχει ήδη ζήτημα για το πώς θα αντιμετωπισθεί η «τρύπα» πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων που δημιουργείται στον προϋπολογισμό.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να καλύψει αυτή την «μαύρη τρύπα», διότι στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκύψει.
Η αγωνία είναι έκδηλη στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ως γραμμή άμυνας έσπευσε, ταυτόχρονα με την κατάθεση της τροπολογίας που ικανοποιούσε τους δικαστικούς, να ξεκαθαρίσει ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόζονται μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει και όχι γενικευμένα για τις κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες στις οποίες ανήκουν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ένα μπαράζ προσφυγών στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας από ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δίνει εκ νέου το δικαίωμα στους εργαζόμενους να προστρέξουν στον Οργανισμό χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.
Με τις προσφυγές αυτές θα επιδιωχθεί η επανεξέταση των μισθολογικών απολαβών, αλλά και άλλων εργασιακών σχέσεων και όρων, που προβλέπουν ατομικές, επιχειρησιακές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, οι οποίες καταρτίστηκαν και εφαρμόστηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση που θέλει να σταλεί μήνυμα συνέπειας και συνέχειας στους πιστωτές και να αντιστρέψει το επιχείρημα περί «μεταρρυθμιστικής κόπωσης», επιχειρεί να κλείσει τον πρώτο γύρο των προαπαιτούμενων, όπου κυρίαρχη θέση έχει το θέμα της «μικρή ΔΕΗ», μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, καθώς όπως ήδη έγραψε το «Βήμα», ορόσημο είναι το Εurogroup της 7ηςΙουλίου.

Το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» παίρνει _μετά την πρόσφατη συμφωνία ΝΔ-ΠαΣοΚ_ το δρόμο της Βουλής, έστω και με μικρή παράταση, με κατεπείγουσα διαδικασία θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο για το χωροταξικό, λίαν συντόμως θα κλείσει το θέμα της λίστας με τους φόρους υπέρ τρίτων, αναμένεται η ψήφιση του δασικού νομοσχεδίου και η προώθηση του νέου νόμου για το «πολιτικό χρήμα» (χρηματοδότηση πολιτικών και κομμάτων), ενώ εκκρεμεί το ζήτημα με τη διάταξη που αφορά το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.