Το θέμα συζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Δεν είναι καν ο τρόπος αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική. Αντιθέτως, τα ζητήματα που απασχολούν βουλευτές και στελέχη είναι οι επαφές με επιχειρηματικούς κύκλους ή ο βαθμός ενεργοποίησης τοπικών οργανώσεων και περιφερειακών στελεχών στις εκλογικές διαδικασίες.
Αυτά τα στοιχεία αναδείχθηκαν στην πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος της Πέμπτη, όπου για μία ακόμη φορά (έπειτα από μία αντίστοιχη συνεδρίαση της ΠΓ την προηγούμενη εβδομάδα), το θέμα που συζητήθηκε κατ’ αναλογίαν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και με μεγαλύτερη ένταση, ήταν αυτό του γηπέδου της ΑΕΚ.
Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε εξ αρχής να δώσει το σύνθημα της εκλογικής επιφυλακής και να υπογραμμίσει ότι το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα πάει για μπάνια» και ότι το μετεκλογικό θέρος μπορεί και να είναι προεκλογικό, δηλώνοντας επί της ουσίας σχεδόν βέβαιος ότι το φθινόπωρο θα στηθούν κάλπες εθνικών εκλογών.
Παρά ταύτα, στην πορεία της συζήτησης που διήρκεσε περί τις τέσσερις και πλέον ώρες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει ένα μήνυμα, μέσω διαρροών συνεργατών.
Συγκεκριμένα: ότι η εσωτερική συζήτηση είναι χρήσιμη και εποικοδομητική, αλλά ότι χρειάζεται προσοχή από όλους ώστε να μην δίνουν την εικόνα ότι «άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος».
Παρά ταύτα, πολλοί βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας λόγο για «στελέχη δύο ταχυτήτων», εννοώντας ότι υπάρχει μία ομάδα προβεβλημένων, με δημόσια παρουσία και μία άλλη, που κάνει δουλειά στην βάση και δίνει μάχες χαρακωμάτων.
Κατά την συζήτηση που πυροδοτήθηκε έπειτα από την ομιλία του κ. Τσίπρα, πολλές ήταν οι φωνές (με διαφορετικά κίνητρα και αφορμές…), που θέλησαν να σταθούν και να επισημάνουν προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ένα από αυτά που επισημάνθηκαν ήταν π.χ. η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εν τέλει δεν μπόρεσε να πιστωθεί την τελική νίκη του Θ. Καρυπίδη, τον οποίο αρχικώς είχε επιλέξει ως υποψήφιο και εν συνεχεία αποκήρυξε.
Παρά ταύτα, το θέμα στο οποίο εν τέλει σημειώθηκε η μεγαλύτερη ένταση ήταν αυτό του γηπέδου της ΑΕΚ και της στάσης που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συζήτηση εντός της ΚΟ ακούστηκαν πολλές διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο μία μερίδα στελεχών και συνεργατών του κ. Τσίπρα εμφανίστηκε να διαμεσολαβεί για την διευθέτηση του ζητήματος, ερήμην του κόμματος και των οργάνων του.
Όπως ανέφεραν στελέχη που συμμετείχαν και παρακολούθησαν την κλειστή συνεδρίαση, από βουλευτές του κόμματος εκτοξεύθηκαν κατηγορίες και αιχμές κατά στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα (κάποιοι από τους οποίους παρίσταντο), για τον παρασκηνιακό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ, ερήμην της κοινοβουλευτικής ομάδας και των οργάνων.
Κατά τα λοιπά, προσεκτική ήταν η στάση που τήρησαν εκπρόσωποι της Αριστερής Πλατφόρμας, οι περισσότεροι από τους οποίους κινήθηκαν στις παρεμβάσεις τους σε χαμηλούς τόνους και επισήμαναν την ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας και τους καλύτερου συντονισμού της ΚΟ.