Παρά τις πολύωρες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, το Σάββατο και την Κυριακή η εσωτερική ένταση δεν λέει να κοπάσει.Η πλειοψηφία της ΚΕ αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Φ. Κουβέλη και ότι τον Σεπτέμβριο θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο. Τα 26 μέλη τηςμειοψηφίας (Μεταρρυθμιστική Τάση) απείχαναπό τις ψηφοφορίες και στη συνέχεια εξέδωσαν μια ιδιαιτέρως σκληρή ανακοίνωση καταγγέλοντας «παρακμιακές διαδικασίες».Πάντως, έπειτα από δύο ημέρες με έντονο και ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, ούτε αποτίμηση της ήττας έγινε ούτε οριστικοποιήθηκε πως θα ξεκινήσει ο διάλογος με την υπόλοιπη Κεντροαριστερά.
Ο κ. Κουβέλης, παρότι παραμένει πρόεδρος του κόμματος μέχρι το συνέδριο, αποδυναμώνεται έπειτα από τις παραιτήσεις έξι μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και στενών συνεργατών του – Σ. Παπαθανασίου, Π. Παναγιώτου, Ι. Κακουλίδης, Χρ. Μαυροκεφαλίδης, Μιχ. Σαμπατακάκης και Εφη Παγκάλου.
Οι θέσεις τους θα αναπληρωθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, στις 21 Ιουνίου.Επιπλέον, δύο μέλη της ΚΕ ο Γ. Κυρίτσης και η Μαρία Γιαννακάκη αποχώρησαν από τη διαδικασία, διαφωνώντας με την απόφαση να μην συζητηθεί καθόλου η παραίτηση Κουβέλη και να παραπεμφθεί για τον Σεπτέμβριο.Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι σαφές τι πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει ένα τόσο τραυματισμένο κόμμα. Επίσης είναι φανερό ότι θα χρειαστούν πολύ επιδέξιοι χειρισμοί από τον κ. Κουβέλη προκειμένου να κρατήσει ενωμένη τη ΔΗΜΑΡ και οι τρεις μήνες του θέρους είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η απόφαση της ΚΕ που ελήφθη κατά πλειοψηφία αναφέρει τα εξής: «Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ κρίνει ότι η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο συνιστά κρίσιμη και αναγκαία διαδικασία αναδιάταξης και διαμόρφωσης της πολιτικής γραμμής μας. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίζει τη διεξαγωγή έκτατου συνεδρίου 12-14 Σεπτεμβρίου. Δεν τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη. Δρομολογούνται όλες οι αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες με διαφάνεια και αξιοπιστία».
Στις περίπου δύο ώρες που διήρκεσε η ψηφοφορία για το είδος του συνεδρίου (έκτατο ή διαρκές) και για τον χρόνο διεξαγωγής του ο κ. Κουβέλης απουσίαζε από την αίθουσα. Το αποτέλεσμα, με δεδομένη την αποχή της μειοψηφίας, ήταν να καταλήξει η διαδικασία σε ένα πεδίο αντεγκλίσεων ανάμεσα στο ΑριστερόΔίκτυο και σε μέλη της πλειοψηφίας όπως ο Δημ. Χατζησωκράτης.Μετά από αυτά το ύφος της ανακοίνωσης της Μεταρρυθμιστικής Τάσης της ΔΗΜΑΡ, μπορεί να ενόχλησε αλλά δεν αιφνιδίασε κανέναν.«Εν μέσω ενός κλίματος που το μόνο που δεν το χαρακτήριζε ήταν η σοβαρότητα και η ευθύνη για το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αφού ταλαντεύθηκε αν θα κάνει έκτακτο συνέδριο στις … 10 Ιουλίου τελικά αποφάσισε συνέδριο στις … 12 Σεπτέμβριου.
Είναι φανερό ότι το τελευταίο που ενδιέφερε όσους πήραν αυτές τις αδιέξοδες αποφάσεις είναι εάν τα μέλη του κόμματος στο σύνολό τους θα μπορέσουν να προβληματιστούν για τις αιτίες και τις συνέπειες της συντριβής. Η Μεταρρυθμιστική Τάση απείχε από αυτές τις παρακμιακές διαδικασίες».
Πηγές της Αγ. Κωνσταντίνου, σχολίαζαν ότι η ανακοίνωση αυτή δείχνει έλλειψη σεβασμού στις εσωκομματικές διαδικασίες και στην προσπάθειααναγέννησης του κόμματος.
Στη δευτερολογία του ο κ. Κουβέλης μίλησε για συνέδριο ενότητας κι όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡτόνισε ότι πρώτιστη αναγκαιότητα είναι η κατοχύρωση του αυτόνομου ρόλου της ΔΗΜΑΡ και απάντησε στους υπαινιγμούς ότι θα αποχωρήσουν στελέχη της μειοψηφίας αποδεχόμενος ότι«απουσίασε η συλλογικότητα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν ήταν ηθελημένη ενέργεια, αλλά αποτέλεσμα παραλείψεων». Μάλιστα υπερασπίστηκε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, η οποία όπως είπε έκανε μεγάλης σημασίας δουλειά,ιδίως στα εργασιακά,αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν επικοινωνήθηκε για να το μάθει ο κόσμος.
Επίσης, προέτρεψε τα μέλη της ΚΕνα κοιτάξει και ο καθένας τη δική του πολιτική συνείδησηγιατί όπως είπε «δεν μπορούν να λειτουργούν τα κόμματα με την αλαζονεία της κάθε προσωπικής άποψης».

Ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και παραμένει ενεργός πολιτικός. Και επισήμανε πως «όσοι το λένε τους νοιάζει η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ, το τι θα κάνουν οι 13 βουλευτές της».

Απαντώντας στις αιχμές που διατυπώθηκαν την προηγούμενη ημέρα είπε ότι «δεν έκανε λάθη ο κόσμος εμείς κάναμε λάθη» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρά το 1,23 % η ΔΗΜΑΡ μπορεί να σταθεί στα πόδια της αρκεί συντεταγμένα και συλλογικά να ξεπεράσει τις παθογένειές της. Τόνισε ότι δεν επέλεξε να αναζητήσει εσωτερικό εχθρό ως αιτία, για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί όπως είπε «όταν έχεις 1,2% δεν έχει καμία σημασία. Η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού λειτουργεί αποπροσανατολιστικά».

Σχετικά με το τι θα πράξει στο εξής η ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης είπε «ότι η πρόταση για τη συγκρότηση μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή η αντίθετη άποψη προς την Κεντροαριστερά. Σημαίνει ότι θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις». Επέμεινε στην αυτόνομη πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και παραδέχθηκε ότι όσο ήταν στη κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταστήσει σαφές στον λαό τα προβλήματα που προέκυπταν και να τα αναδείξει.