Το «House of cards», ένα κορυφαίο αμερικανικό πολιτικό θρίλερ της εποχής, αποτελεί την πιο αγαπημένη πολιτική σειρά που παρακολουθεί ανελλιπώς «γαλάζιος» υπουργός που γοητεύεται από πολιτικές συνωμοσίες. Ο χώρος της Κεντροδεξιάς και ευρύτερα της Δεξιάς προσφέρεται το τελευταίο διάστημα για πληθώρα συνωμοσιών και παρασκηνιακών μηχανορραφιών. Η κινητικότητα είναι μεγάλη, οι επαφές και οι συναντήσεις πυκνώνουν, τα «μαγειρεία» έχουν την τιμητική τους. Αλλωστε διαχρονικά η ιστορία της συντηρητικής παράταξης ήταν μια αέναη σύγκρουση σε επίπεδο «βαρόνων» και της εκάστοτε ηγεσίας. Επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά ευθεία αμφισβήτηση δεν υπάρχει και το προεδρικό ιμπέριουμ δεν κλονίζεται, αν και η ΝΔ κινείται στον αστερισμό της εσωστρέφειας. Οι συνωμοσίες όμως είναι στο DNA της παράταξης και όποιος είναι σε θέση να αποκωδικοποιεί τα σήματα και τις ενδείξεις οδηγείται αυτόματα στο συμπέρασμα ότι η συντηρητική παράταξη αναζητεί τον εαυτό της ή για κάποιους άλλους την ταυτότητά της. Οσο για την εξουδετέρωση εσωκομματικών αντιπάλων, όπως και στο «House of cards», αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει σε παρασκηνιακό επίπεδο με φόντο την «επόμενη ημέρα».
«Πρέπει να αλλάξουμε»


Εν μέσω σεναρίων περί ίδρυσης ενός κόμματος στα πρότυπα του ιταλικού Φόρτσα Ιτάλια από οικονομικό παράγοντα, η ευρύτερη Δεξιά είναι σε αναβρασμό και είναι σαφές ότι, όπως και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, και στους κόλπους της έχει ξεκινήσει η φάση της ανασύνταξης.

«Αν δεν αλλάξουμε και δεν πιάσουμε τα μηνύματα της εποχής, θα χαθούμε»
τονίζουν κεντρικοί παράγοντες της ΝΔ. Ο φόβος της επικράτησης του «πρωτογονισμού» της Χρυσής Αυγής του Νίκου Μιχαλολιάκου τρομάζει τους πάντες και τα όσα έγιναν στα μέσα της εβδομάδας στη Βουλή προβλημάτισαν πολλούς στο ευρύτερο «γαλάζιο» σύστημα.
Για πολλούς είναι νομοτέλεια ότι επέρχεται πολιτική αλλαγή αλλά διστάζουν να το αναφέρουν δημοσίως. Ενας παλαιός πολιτικός του χώρου που είναι αποστασιοποιημένος από την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά έχει επαφές και συνομιλεί, ο φιλελεύθερος Ανδρέας Ανδριανόπουλος, υπογράμμισε προ ημερών πως «είναι φανερό ότι άνοιξε ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία».
Αυτή είναι παραδοχή αρκετών στη ΝΔ, ακόμη και κεντρικών στελεχών, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν και η ηγετική ομάδα της ΝΔ στην ανάλυση που έκανε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας θεωρεί ότι το κόμμα τους μπορεί να ξανακερδίσει τις εκλογές.
Το ζήτημα της πολιτικής αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ, με στελέχη όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος να εκφράζονται θετικά στην προοπτική της θεσμικής επικοινωνίας Μεγάρου Μαξίμου και Κουμουνδούρου.
Από την άλλη πλευρά, ένας από τους πολεμίους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάκης Μπαλτάκος, έθεσε τον στόχο προς τα δεξιά με τη συνέντευξή του στο «Βήμα», την οποία επικαλούνται πολλοί στη ΝΔ: «Εχουμε ήδη στα δεξιά μας το 16,5% του εκλογικού σώματος να μας περιμένει». Με τον πρώην ΓΓ της κυβέρνησης έσπευσαν να επικοινωνήσουν πολλοί –μεταξύ αυτών και υπουργοί –για να τον συγχαρούν… Αρκετοί συμφώνησαν μαζί του ότι, αν η ΝΔ προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, θα τις χάσει και θα έρθει η Αριστερά στην εξουσία, αν και έγινε μεγάλη συζήτηση για την εκτίμησή του περί νέας Συμφωνίας της Βάρκιζας!
Το σταυροδρόμι του Πρωθυπουργού


Ο κ. Σαμαράς δεν είναι από τους πολιτικούς που αποδέχονται μοιρολατρικά την εξέλιξη των πραγμάτων και άρα τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά από το παρελθόν. «Είναι απρόβλεπτος και έτοιμος για όλα» λένε, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κινήσεις έχει ο ίδιος από εδώ και πέρα.
Εκτός από την κυβέρνηση και τις αλλαγές που θα κάνει, αλλά και τη διόρθωση στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, όσο το επιτρέψει η τρόικα, το κρίσιμο στοιχείο είναι η επιβίωση της Κεντροδεξιάς. Και αυτό διότι, όπως παραδέχονται πολλοί, «η ενότητα του χώρου απωλέσθη» και σε πολύ μεγάλο βαθμό «αναδείχθηκε ο κλονισμός των παραδοσιακών κοινωνικών συμμαχιών που είχε η παράταξη από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ύστερα».
Ο Πρωθυπουργός αρνείται την αντίληψη ότι η ΝΔ πρέπει να αφοπλιστεί ιδεολογικά διότι αυτό θα την οδηγήσει στον πολιτικό αφανισμό και στην «άνευ όρων παράδοση στους αντιπάλους της». Στην παρτίδα του σκακιού που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντροδεξιά ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να διευρύνει την επιρροή της ΝΔ με στόχο την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος. Αυτό θα φανεί ενδεχομένως και στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να στρίψει τελείως δεξιά, πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικές «εφεδρείες» που λόγω της χαλαρότητας της ψήφου δεν στήριξαν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά εκτιμά πως θα το κάνουν, αρκεί η κυβέρνηση και το κόμμα να κάνουν «σωστά τη δουλειά τους από εδώ και πέρα».
Ποιοι θέλουν αμφίπλευρη διεύρυνση


Φθάνει όμως αυτό; «Προφανώς και όχι» λένε με νόημα ιστορικά στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έχει ένα ευρύ δίκτυο συνομιλητών, όπως π.χ. οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Αρης Σπηλιωτόπουλος κ.ά., οι οποίοι κινούνται στην «ίδια ζώνη σκέψης» και προτάσσουν την ανάγκη της αμφίπλευρης διεύρυνσης. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας.
Για τους κεντρώους και φιλελεύθερους της ΝΔ, όπως π.χ. οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Μανώλης Κεφαλογιάννης, η δύναμη της ελληνικής Κεντροδεξιάς, όπως υποστηρίζει πάγια και ο κ. Αρβανιτόπουλος, δεν είναι τόσο η κομματική ενότητά της αλλά η ύπαρξη μιας ξεκάθαρης ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας και στόχευσης.
Εδώ και περίπου πέντε χρόνια ο κ. Σαμαράς μιλάει για τη «Νέα Μεταπολίτευση», το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής όμως καταγράφει άνοδο, ενώ έχει αποτύχει το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για εξουδετέρωσή της. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές κατέγραψε 9,4% και αύξηση 110.000 ψήφων, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο «αρνούνται να δουν κατάματα την πραγματικότητα» και να αποδεχθούν τους λανθασμένους χειρισμούς τους στην υπόθεση.
Ο «σιδηρούς κανόνας» δεν επιβεβαιώνεται σήμερα στον χώρο της Κεντροδεξιάς με την πολυδιάσπαση που υπάρχει, σε αντίθεση με ό,τι έγινε μετά το 1974, όπου, εκτός από την πρόσκαιρη σημαντική εκλογική καταγραφή της Εθνικής Παράταξης, απέτυχαν οι διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί να τιμαριοποιήσουν και να τεμαχίσουν την παράταξη.
Εκ των συνθηκών, σύμφωνα με την παραδοχή της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά και στελεχών που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική αλλά παρακολουθούν τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή και έχουν «συνθετική και αναλυτική πολιτική σκέψη», όπως οι πολύπειροι Γιώργος Σουφλιάς και Πέτρος Μολυβιάτης, υπάρχει άμεση ανάγκη για την επανασυσπείρωση της Κεντροδεξιάς. Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης που συνομιλεί με πολλούς βουλευτές της ΝΔ, τους οποίους τρομάζουν η φθίνουσα πορεία και η διαρκής ενσωμάτωση συντηρητικών ψηφοφόρων στη Χρυσή Αυγή.
Οι ρωγμές στην Κεντροδεξιά


Η επαναπροσέγγιση των ψηφοφόρων που έχουν εγκαταλείψει τη ΝΔ πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα, πιστεύουν ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και η Αννα Ασημακοπούλου, αλλά και στελέχη, όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που δίνουν περισσότερη σημασία στο «καθαρόαιμο» δεξιό στίγμα.
Σε άλλη γραμμή είναι κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης αλλά και ο Κώστας Μπούρας (διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, που προκρίνουν μια πιο κεντρογενή στρατηγική, ενώ είναι από αυτούς που διαφωνούν επί της ουσίας με την ιστορική φράση του αρχηγού ΓΕΣ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 Βασίλη Καρδαμάκη «όσο δεξιότερα τόσο καλύτερα».
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέδειξε τη διάρρηξη της κοινωνικής συμμαχίας της Κεντροδεξιάς λόγω της μισθολογικής και φορολογικής πολιτικής έναντι της ακίνητης ιδιοκτησίας των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων που τη στήριζαν. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εκτίμηση που κάνουν αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Τασούλας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης («χάθηκαν μάχες» είπε ευθαρσώς), ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Μανούσος Βολουδάκης, αλλά και στελέχη όπως ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Ακης Γεροντόπουλος κ.ά.
Οι ρωγμές που άνοιξαν μπορούν να επουλωθούν μόνο αν υπάρξει άμεση και ριζική αλλαγή της πολιτικής, αυτή είναι μια άποψη που εκφράζουν σε συνομιλίες τους στο εντευκτήριο της Βουλής οι Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κοντογιάννης, Αλέξανδρος Κοντός, Ανδρέας Ψυχάρης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τζαβάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος κ.ά.
Μπορεί πολλοί να χαρακτηρίζουν μαχητή την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό που επείγει, σύμφωνα με τους πιο θεωρητικούς του χώρου, είναι να υπάρξει «μια αποφασιστική ιδεολογική αποσαφήνιση η οποία θα εξαλείψει όλα τα ξερά κλαδιά που παρεμποδίζουν με τρόπο παράλογο τον δρόμο και θα μας απελευθερώσει από το παλαιό βαρύ φορτίο που συνέβαλε στην ήττα μας».
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Η «δεξαμενή» του 16,5%

Το κρίσιμο στοιχείο για την προσπάθεια του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ανασύνταξης του χώρου είναι να αντιμετωπισθεί η Χρυσή Αυγή που «έπαιξε τα ρέστα της» στη Βουλή προ ημερών. Η συνειδητή επιλογή της ηγεσίας της να επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης ότι είχαν και άλλους συνομιλητές στη ΝΔ, πλην του κ. Μπαλτάκου, τρόμαξε πολλούς στη «γαλάζια» ΚΟ.
Πιο φιλοσοφημένοι στον χώρο της Κεντροδεξιάς αναφέρουν στο «Βήμα» ότι σε δυναμικές περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, οι συνέπειες είναι καίριες, αφού η πολιτική βρίσκεται σαν σε κατάσταση πυράκτωσης και είναι δυνατόν να σχηματοποιηθεί προς τις πιο διαφορετικές κατευθύνσεις, ακριβώς λόγω του τεράστιου ρόλου που παίζουν τα «ανορθολογικά στοιχεία». Η μεγάλη «δεξαμενή» ψηφοφόρων είναι το 16,5% που είναι στα δεξιά της ΝΔ, αλλά μια στροφή προς αυτόν τον χώρο θα κλείσει εντελώς τις πόρτες στο Κέντρο. Το δίλημμα είναι μεγάλο, ενώ αναδεικνύεται και το υπαρξιακό πρόβλημα της ΝΔ που βλέπει να χάνει τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Εχει επέλθει αλλαγή της πολιτικής βάσης της ΝΔ, ενώ όπως αναφέρουν στις συνομιλίες τους πρόσωπα με κύρος στην Κεντροδεξιά, όπως ο κ. Καραμανλής, η κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος κ.ά., το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό.
Η επιχείρηση μετεξέλιξης της ΝΔ σε «Νέα Ελλάδα» δεν προχωράει, καθώς οι «καραμανλικοί» είναι κάθετα αρνητικοί. Το μόνο σχέδιο που εξελίσσεται, αλλά θα πάρει χρόνο, είναι η ενσωμάτωση στη ΝΔ βουλευτών που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, με πιο πιθανή σε πρώτο χρόνο τη Μίκα Ιατρίδη, το δεύτερο στέλεχος που αποχώρησε σε δύο εβδομάδες μετά τον Βασίλη Καπερνάρο. Ο Πάνος Καμμένος που μιλάει για «χρηματισμούς βουλευτών», πιέζεται πάρα πολύ, αφού είδε την ΚΟ να μειώνεται από 20 σε 13, ενώ όσοι παρέμειναν, όπως π.χ. οι Τέρενς Κουίκ, Παύλος Χαϊκάλης κ.ά., δηλώνουν «πιστοί» στον πρόεδρό τους, αν και ζητούν δεξιά στροφή. Την ίδια στιγμή, καλά πληροφορημένες πηγές προσδιορίζουν ως εν δυνάμει συνομιλητές της ΝΔ το επόμενο διάστημα τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, και τον Χρήστο Ζώη, αλλά τονίζεται πως χρειάζεται χρόνος, ενώ άλλοι διερωτώνται εάν όλοι αυτοί ενισχύσουν την κυβερνητική προσπάθεια. «Δεν φθάνει το άθροισμα προσώπων…» λένε, ενώ άλλοι θυμίζουν τον όρο «μαξιλάρια» που χρησιμοποίησε παλαιότερα ο Πρωθυπουργός.

ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΒΑΡΟΝΙΕΣ
Η συζήτηση με τον κ. Καραμανλή και ο Επίτιμος

Σταθερή επικοινωνία διατηρούν ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη που προ ημερών ανέλυσαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις. Κοινή διαπίστωσή τους είναι ότι η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει, μέσα από μια επίπονη διαδικασία, τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της και να εξελιχθεί σε μια μοντέρνα Κεντροδεξιά, χωρίς φοβίες, και να μην υποκύψει στις ακροδεξιές Σειρήνες. Ο κ. Καραμανλής ήταν εκείνος που με περισσότερη οξυδέρκεια από κάθε άλλον διέγνωσε την κρίση που διέβρωνε τα θεμέλια της Κεντροδεξιάς. Στις επαφές που έχει καθημερινά στο γραφείο του με στελέχη, όπου κάνει κυρίως «μακροπολιτική ανάλυση», έχει θέσει το ζήτημα της κοινωνικής υποστήριξης της ΝΔ που έχει υποστεί βαθιές ρωγμές.
Να… επανασυνδεθούν και να άρουν τις παρεξηγήσεις που ενδεχομένως υπήρχαν επιχείρησαν προχθές το βράδυ οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Στην οικία του ιδρυτή της ΝΔ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Πολιτεία, οι δύο πολιτικοί, οι οποίοι είχαν να συνομιλήσουν πολιτικά επί τουλάχιστον επτά μήνες, κάθησαν στο ίδιο τραπέζι, επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Κ. Καραμανλήςσε συνεργασία με τη σχολή νομικών και διπλωματικών σπουδών Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts. Παρουσία του πρύτανη στο Fletcher και πρώην επικεφαλής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη,ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, αλλά και των Αχιλλέα Καραμανλή, του υιού του Κώστα και του Πέτρου Μολυβιάτη, δόθηκε η αίσθηση ότι η παράταξη πρέπει πάση θυσία να ενισχυθεί. Και όπως έλεγαν οι πιο μυημένοι, η κοινή παρουσία τους στο δείπνο ήταν μια συμβολική κίνηση και μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Θα έχουμε εξελίξεις σύντομα και πολλοί θα εκπλαγούν»
λέει με νόημα σε συνομιλητές του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος διατηρεί τακτική επικοινωνία με πολλούς εν ενεργεία παράγοντες της ΝΔ. Οποιος μπαίνει, και είναι αρκετοί εσχάτως, στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην οδό Αραβαντινού έχει την αίσθηση ότι «Μητσοτάκης και πολιτική είναι έννοιες ταυτόσημες» και ότι «δεν παραδίδει τα όπλα». Παρατηρεί με προσοχή τις κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ και εκτιμά ότι από το φθινόπωρο θα υπάρξουν γεγονότα που θα διαμορφώσουν το πολιτικό πεδίο της επόμενης ημέρας.
Το 23% που έλαβε η ΝΔ στις ευρωεκλογές το θεωρεί αποδοκιμασία της στρατηγικής και των επιλογών του κόμματος. Επιμένει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εξαντλήσει τη θητεία της, άρα και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και είναι προσεκτικός όταν συνομιλητές του θέτουν το ερώτημα αν ο κ. Σαμαράς θα είναι στην πρωθυπουργία τους επόμενους μήνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ