από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 

Γ.Παπανδρέου: Να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Θα συμβάλω στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς»
Γ.Παπανδρέου: Να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
(REUTERS)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Θετική στάση απέναντι σε μια συνεργασία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς, υπεράσπιση των αποφάσεων της κυβέρνησής του και απόδοση ευθυνών στην ΕΕ για την άνοδο της ακροδεξιάς - Συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην Deutsche Welle.

Καλεσμένος τoυ Hertie School of Governance o πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συμμετέχει στο Βερολίνο σε διεθνές συνέδριο με θέμα την κυβερνητική διαχείριση στην Ευρώπη μαζί με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ και τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ και άνοδος της ακροδεξιάς

Τόσο κατά τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε στο συνέδριο, όσο και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη συνέχεια αποκλειστικά στην Deutsche Welle ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στην εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς. Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα ανησυχητικό» φαινόμενο, για το οποίο υπάρχουν όμως συγκεκριμένες αιτίες. Ως τέτοιες υπέδειξε, μεταξύ άλλων, τη συνεχή μείωση του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαίων πολιτών ως συνέπεια της προσπάθειας της ΕΕ να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες οικονομίες. Και πρότεινε, αντί να μπει σε αυτή την «κούρσα» η ΕΕ, να επενδύσει στην παιδεία και στην έρευνα και να ανταγωνιστεί με γνώμονα την ποιότητα και τις αξίες της.

Στην ενδυνάμωση της ακροδεξιάς συνέβαλε όμως και ο τρόπος λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε σχετικά: «Είναι οι αδυναμίες της ΕΕ να αντιμετωπίσει με συλλογικό τρόπο μεγάλα ζητήματα, τις οποίες βεβαίως εκμεταλλεύονται με έναν τρόπο που δεν δίνει λύσεις, δυνάμεις όπως της ακροδεξιάς. Γιατί αυτό που εκείνοι προτείνουν είναι η επανεθνικοποίηση της ΕΕ. Ενώ αυτό που χρειάζεται είναι η ενδυνάμωσή της και η μεγαλύτερη συλλογική αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων.»

Ευθέως ο Γ. Παπανδρέου θέτει θέμα δημοκρατίας στην ΕΕ. Όπως εξηγεί, οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από αυτήν όχι μόνο λόγω των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων συμμετοχής στο όλο εγχείρημα της ΕΕ. Το αίσθημα της αποξένωσης τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε ένα στενό κύκλο. Προηγουμένως, μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την Κομισιόν ως «πάρα πολύ αδύναμη», εκτίμησε ότι το Ευρωκοινοβούλιο παρά το ότι αναλαμβάνει «σημαντικές πρωτοβουλίες» δεν δίνει την εντύπωση ότι πετυχαίνει κάτι και εξέφρασε αμφιβολίες, σύμφωνα με τη δική του εμπειρία, για το ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πράγματι το όργανο που αποφασίζει για τα σημαντικά θέματα. «Τα Συμβούλια ήταν τελικά [...] απλώς η Γερμανία και οι φίλοι της που συναντιούνταν πριν από το Συμβούλιο και που κατόπιν έρχονταν με έτοιμη την απόφαση, που βέβαια ήταν προσαρμοσμένη στη γερμανική άποψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Συνεργασία Κεντροαριστεράς-Αριστεράς

Κληθείς από τη Deutsche Welle να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα κι αν οδηγούν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά καταρχήν αρνητικά: «Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που δεν προκαλεί ανάγκη άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μηνύματα και ότι δεν υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι σαν ένα προοδευτικό κίνημα η δημοκρατική παράταξη πρέπει να θέσει μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη δομή ενός ακόμα πελατειακού συστήματος, κατεστημένων που ακόμα κυριαρχούν και επηρεάζουν αποφάσεις και την πολιτική ζωή του τόπου». Όπως εκτιμά, αυτή η δομή είναι η «ρίζα» για την κακή διαχείριση του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, που οδήγησε την Ελλάδα στα ελλείμματα και στα χρέη.

Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο θα ήθελε να συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς που υπέστη συρρίκνωση των δυνάμεών της ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά ως εξής: «Έχοντας μια πορεία μέσα σ΄ αυτόν τον χώρο, αγώνων και προσπαθειών, είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλω και να βοηθήσω ώστε αυτός ο χώρος να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί και να έχει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

Δεδομένου ότι πολλοί παλιοί οπαδοί του ΠαΣοΚ ψηφίζουν πλέον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό το κόμμα κατάφερε να συγκρατήσει το εκλογικό του αποτέλεσμα και ότι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει και μελλοντικά να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό λόγο, ρωτήσαμε τον πρώην πρωθυπουργό σχετικά με τις πιθανότητες μιας κυβερνητικής συνεργασίας Αριστεράς-Κεντροαριστεράς. «Να μη βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, όπως λένε. Δηλαδή, το βασικό είναι τι πρέπει να γίνει στη χώρα μας: Μια προοδευτική, δημοκρατική πλατφόρμα των αλλαγών, των συγκρούσεων που πρέπει να γίνουν με νοοτροπίες και πρακτικές, των πολιτικών που θα φέρουν μια σωστή, χρηστή διοίκηση και αναπτυξιακή πορεία. Πάνω σε αυτές τις αρχές και βάσεις ενός σοβαρού προγράμματος να είμαστε ανοιχτοί σε πιθανές συνεργασίες για το μέλλον», ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου.

Σχέδια για Grexit και δημοψήφισμα

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη συζήτηση για τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Γ. Παπανδρέου διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε του είχε παρουσιαστεί προσωπικά ανάλογο σχέδιο στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός της χώρας. Αναφορικά με την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τότε, εμφανίστηκε βέβαιος ότι σε περίπτωση που θα είχε διεξαχθεί, μια μεγάλη πλειοψηφία θα απαντούσε θετικά στο ερώτημα της κυβέρνησης, εάν «θα πρέπει να στηριχθεί το πρόγραμμα της προσαρμογής».

«Πιθανώς αυτό το πρόγραμμα να μην χρειαζόταν καν», εκτιμά ό πρώην πρωθυπουργός. Εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν επιδείξει το 2010 την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που επέδειξαν προς το τέλος του 2012, τότε πιθανώς να είχαν «καλμάρει» οι πιέσεις των αγορών έναντι της Ελλάδας. Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο αιφνιδίασε στις Κάννες τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ με την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι τους είχε ενημερώσει έγκαιρα, δηλαδή πριν από το Συμβούλιο Κορυφής. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «η ιστορία θα γραφτεί κάποια στιγμή με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες».Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπανδρέου: Δεν προκύπτει άμεση ανάγκη εθνικών εκλογών 
Γ.Παπανδρέου: «Δεν πρέπει να αφήσουμε στη μέση αυτό που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ» 
Παπανδρέου στη FAZ: «Με αποκαλούσαν προδότη» 
Στην Ιορδανία την Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου 
 
 
σχόλια (86)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ελεος... | 02/06/2014 11:11
  Τον φτυνουν ολοι και ακομα νομιζει πως βρεχει.Δεν καταφερε να διαλυσει την ευρωζωνη κατα απαιτηση των αμερικανων και ψαχνει για μια δευτερη ευκαρια.Αχ Γιωργο τι θα ελεγε η γιαγια Μινεϊκο για το χαλι σου?Η μαμα Τσαντ ετσι σου λεει να πορευτεις ?Η υπαρξη σου παντα θα μας θυμιζει ποσο ξεφτιλας και ευκολοπιστος λαος ειμαστε.
  Τα νευρα μας
  απάντηση732
   
   
  Αντίο γαπ | 30/05/2014 09:57
  Δέν μάς παρατάει ο Γιωργάκης! ας καθήσει στήν άκρη, γιά πολιτικός δέν κάνει.Πάντως πολύ θά διασκεδάσω άν τόν δώ στό σύριζα, δέν πιστευω πάντως ότι είναι τόσο ανόητοι εκεί, ώστε νά τόν πάρουν. Ας πάψει επιτέλους ο ΓΑΠ νά ταλαιπωρεί τό ΠΑΣΟΚ, πού αυτός τό κατέστρεψε, τό διέλυσε, τό κατέστησε ανάξιο νά κυβερνά, καί όταν δέν τόν επαιρνε άλλο, ύπουλα τά έρριξε όλα στόν Βενιζέλο.
  Ούτις
  απάντηση8817
   
   
  «Θα συμβάλω στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» | 30/05/2014 08:23
  σε ευχαριαστουμε πολυ! Και γω απο την πλευρα μου θα συμβαλω οσο μπορω.Μετα θα παω για καμια πιτα.
  Ω ναι ποσο σε ευχαριστουμε!
  απάντηση8213
   
   
   
  Γιωργακη προχωρα..... | 30/05/2014 01:17
  .....σήμερα σε βρίζουν αύριο θα γελάνε μαζι σου στο τέλος θα εμφανίζεσαι στον Τράγκα.
  Γιωργακης ο γραφικός
  απάντηση8218
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΛΛΑ ΑΝΤ΄ΑΛΛΩΝ | 29/05/2014 19:13
  ΖΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑ. ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ!!!! ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΝΤ. Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση7918
   
   
  ΓΙΩΡΓΟΣ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ | 29/05/2014 19:10
  ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΑΦΩΤΗ. ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση7616
   
   
  Ελια Ελια...! | 29/05/2014 18:35
  Eχεις χασει τ'αβγα και τα Πασχαλια.Σε υπερασπιζομουν καποτε σαν αδυναμο κρικο στην κυβερνηση σου.Εναν τια στη Βασω τη Λουκα τον Μηχαλη τον Ανδρεα!Αλλα εκ τοτε ουδεν καθ'οτι μπερδεβες το γαλα με την καβαλα. Δεν ειναι απαραιτητο καθε φορα να λες κατι απο το σω ρο,εκτιθεσε.Ο Συριζα θα βρει δικανικια.
  giannis
  απάντηση6612
   
   
  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ... | 29/05/2014 17:26
  Κανένας σοβαρός "κεντρώος" δεν πρόκειται ποτέ να δώσει ούτε μια ψήφο σε μια κεντροαριστερά συνιστώσα του Σύριζα. Συνεννόηση με την ασυνεννοησία δεν υπάρχει...
  ΣΝΠ
  απάντηση9010
   
   
  Hertie School of Governance and Mr Papandreou | 29/05/2014 16:35
  It is time that respectable organizations stop inviting Mr Papandreou to conferences and courses on Governance!!!!! What an irony!!!! It is about time that we stop reading his interviews. We know who he is. Georgaki please go home, we had enough of you and your family!
  Jenny V
  απάντηση8318
   
   
  ΠΟΙΟΤΗΤΑ | 29/05/2014 16:29
  ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ:Aυτή τη στιγμή με την υπάρχουσα ποιότητα του πολιτικού προσωπικού και της "ενημερωτικής γραμμής" των ΜΜΕ, σίγουρα ο ΓΑΠ δεν έχει καμμιά θέση στο πολιτικό σκηνικό.
  GUDERIAN
  απάντηση3068
   
   
  Να συνεργαστείς μόνος σου μαζί τους | 29/05/2014 16:03
  Τώρα που σου τέλειωσε ο Κουβέλης θέλεις κολλεγιές με τους σαλταρισμένους;
  Ούτε δεξιά. Ούτε αριστερά.
  απάντηση9720
   
   
   
  ΓΑΠ ο Σταθμάρχης των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) στην Ελλάδα | 29/05/2014 14:31
  Ο Αρχιπράκτορας των Τουρκικών Μυστικών Υπήρεσιών(ΜΙΤ) στην Ελλάδα, ΓΑΠ, πρέπει να συλληφθε άμεσαί, να προσαχθεί στη ΓΑΔΑ βιαίως μαζί με τον Υπέρβαρο Αρχηγό της Εγκληματικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ για να δικαστούν για την συνομωσία τους ενάντιον του Ελληνισμού. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας να κυκλοφορούν οι δύο Αρχιπροδότες της Ελλάδας ελεύθεροι.
  Anyponomos23
  απάντηση8643
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Επειδη μπουχτισαμε με το | 29/05/2014 11:23
  μεγαλο τιμονιερη,ακουστε το παρακατω: Τα 7 Χαρακτηριστικά του ανόητου: ΘΥΜΩΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΜΙΛΑ ΧΩΡΙΣ ΟΦΕΛΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ, ΦΙΛΟΥΣ ….ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ
  AZ
  απάντηση9429
   
   
  Η διαφορά φαίνεται! | 29/05/2014 10:34
  «Μην διστάσετε ενώπιον της πιο δύσκολης απόφασης της ζωής σας. Να αποχωρήσετε, να αποσυρθείτε, να καταψηφιστείτε, αν πρόκειται για το κοινό καλό. Μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά την εξουσία, αλλά μην την ερωτευτείτε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε αποφοίτους του Τμήματος Δημόσιας Πολιτικής στο “Hertie School of Governance” στο Βερολίνο. Ο μόνος πολιτικός που άφησε την καρέκλα όταν οι άλλοι έπαιζαν την τύχη της χώρας κορόνα γράμματα.
  Ι.Π
  απάντηση5374
   
   
   
  Γιώργο προχώρα | 29/05/2014 09:12
  κι μην υπολογίζεις τις αντιδράσεις. σήμερα σε βρίζουν αύριο θα σε αποθεώνουν
  7
  απάντηση47104
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Γ.Παπανδρέου: Να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.... | 29/05/2014 07:26
  ΕΤΣΙ ΓΙΩΡΓΟ....ΠΡΟΧΟΡΑ EΛΕΥΘΕΡΑ KAI ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.....ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ....ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ;;;;ΣΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΕ ΤΡΩΜΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΕΜΕΙΣ;;;;; ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΟΧΩΡΑ GAM....TA ΟΛΑ.....
  ΛΑΛΑΚΗΣ Ο ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΣ
  απάντηση10835
   
   
  Έχει τελειώσει πολιτικά... | 29/05/2014 06:46
  ...και αυτός περιμένει στο αεροδρόμιο να πάρει το αεροπλάνο για τις Κάννες να συναντήσει τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ....
  Ανδρέας: Η ιστορία δεν γυρίζει πίσω!
  απάντηση9437
   
   
  Tί δεν καταλαβαίνουν οι ηλίθιοι και οι ανεύθυνοι; | 29/05/2014 05:35
  Ο ΓΑΠ μίλησε για πιθανή συνεργασία κεντροαριστεράς- αριστεράς ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Δεν είναι μια εναλλακτική λύση καλύτερη από τη διάλυση της κοινωνίας και ίσως την κατάλυση του πολιτεύματος από την ακροδεξιά;
  γιωργος σ.
  απάντηση4591
   
   
  What a pity! | 29/05/2014 05:31
  Πως θα συνεργαστεις με τον συριζα,οταν ολα τα στελεχη σου ελεγαν οτι ειναι οτι πιο πελατειακο υπαρχει? Συμβαδιζουν αυτα που εξαγγελει ο συριζα,με αυτα που προσπαθησες να κανεις εσυ? Συγνωμη,αλλα με απογοητευσε πολυ αυτη η δηλωση. Και πιστευω και ολα τα στελεχη που παλεψαν για την αλλαγη του κρατους. τελικα ολοι οι πολιτικοι ειναι ιδοι. ΚΡΙΜΑ
  shame
  απάντηση8712
   
-