Πίεση για συνολική αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας της ΝΔ με το ΠαΣοΚ θα ασκήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συνταξιδέψει την Τρίτη προς τις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και έτσι οι δύο αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα για μια άτυπη πρώτη συνεννόηση. Την Πέμπτη θα συναντηθούν επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, συγκάλεσε τη Δευτέρα κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος. Εκεί υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις στελεχών υπέρ των κοινωνικών παρεμβάσεων που έχει προτείνει το ΠαΣοΚ μέσω του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Επί τάπητος θα τεθεί επίσης το θέμα του ανασχηματισμού, ώστε να αποκτήσει η κυβέρνηση πιο στέρεη βάση ενόψη των σημαντικών θεμάτων που έχει να χειριστεί το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται επίσης να προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, καθώς μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία δεν υπάρχει αυτή την ώρα και η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα εξυπηρετήσει την ανάγκη σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας και ευρύτερων συναινέσεων.

Την Πέμπτη (29 Μαΐου), στη μία μετά το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.