Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόιμπλε μίλησε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους στο βερολίνο και αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, στις κυβερνήσεις της και στο ευρώ.

Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο γερμανός υπουργός είπε τα εξής:

Ερώτηση: Υπάρχουν διάφορα δημοσιεύματα, ότι ήσασταν ένας από τους πρωτεργάτες εκείνους που προώθησαν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012. Υπάρχει ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις επικείμενες ευρωεκλογές….;
Απάντηση:…Ο υπουργός Οικονομικών, εκείνη την περίοδο έκανε έκκληση και στην Ομοσπονδιακή Βουλή και αλλού, ότι πρέπει να υπάρχει κάποια κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι λόγω παραλείψεων επί δεκαετίες των δικών τους ελίτ, έπρεπε να υποφέρουν και ότι οι Έλληνες πολίτες έπρεπε να διανύσουν ένα δύσκολο δρόμο, για τον οποίον χρειάζονταν τη βοήθειά μας.Εκτός αυτού, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έλεγε πάντα ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θέλει να σηκώσει αυτό το βάρος ή όχι. Αυτή είναι μια απόφαση του ελληνικού λαού και αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να σηκώσει αυτό το βάρος, εμείς θα τον στηρίξουμε σε αυτήν του την προσπάθεια. Μετά, υπήρξε στην Ελλάδα μια συζήτηση, η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Εσείς κατονομάσατε έναν Έλληνα πολιτικό για του οποίου τα αισθήματα δημοκρατικής ευθύνης αμφιβάλλω. Αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση να μιλήσω σήμερα επ΄αυτού. Αυτοί λένε, ότι είναι πολύ καλύτερα, η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Το ίδιοσυμβαίνεικαι στην Ιταλία, καλή ώρα. Μετά από αυτό, υπήρξε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, εάν πρέπει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ή όχι.
Πιστεύετε, αλήθεια, πως η κυβέρνηση μιας ευνομούμενης πολιτείας δεν θα σκεφτεί, τι πρέπει να κάνουμε εάν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση την οποία δεν υπολογίσαμε; Υπάρχει και Σχέδιο Γ και Χ και Ψ. Αυτά είναι ανοησίες. Υποθέσεις αυτού του είδους στερούνται σοβαρότητας. Έχει ασκηθεί πολλή κριτική πως δεν είχαμε κανένα Σχέδιο για την επανένωση της Γερμανίας. Έρχονταν διάφοροι έξυπνοι από όλες τις πλευρές και μας έλεγαν τότε: «Γιατί δεν τα είχατε όλα αυτά έτοιμα στο συρτάρι σε επεξεργασμένη μορφή.
….
Εκτός αυτού αναφέρθηκε το όνομα του πρώην συναδέλφου, Timothy Geithner, που εκτιμώ, ο οποίος δεν είπε αυτό ακριβώς. Βρήκα το συγκεκριμένο σημείο, το έχω διαβάσει και το έχω ελέγξει. Εάν θέλετε να παραθέσετε μια πηγή θα πρέπει να την παραθέσετε σωστά
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ καλύτερα από ότι είχαμε σκεφτεί. Αυτό και όσον αφορά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Τρόικας στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό είναι που έχει σημασία. Αυτό είναι η απόφαση κάθε δημοκρατικά κυρίαρχηςχώρας….».

Σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δηλώσεις Σόιμπλε

«Ένα πέπλο μυστηρίου απλώνεται γύρω από τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, των οποίων το περιεχόμενο άλλαξε πολλές φορές τις τελευταίες ώρες προφανώς για να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικές ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το πρώτο που οφείλει ο Γερμανός υπουργός είναι να ξεκαθαρίσει χωρίς υπεκφυγές αν και ποιος Έλληνας πολιτικός του εισηγήθηκε σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη . Διευκρινίζουμε πως μια τέτοια πρόταση δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το πιο σοβαρό όμως που προκύπτει από τις δηλώσεις Σόιμπλε είναι η απροκάλυπτη παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας δυο ημέρες προ των εκλογών . Είναι ακριβώς το ίδιο πνεύμα και η λογική των Καννών που αντιμετωπίζει τη χώρα μας ως προτεκτοράτο, ως χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας όπου μπορούν να ανεβοκατεβάζουν τους πρωθυπουργούς ως μαριονέτες.

Βεβαίως ο κ. Σόιμπλε έχει και έναν επιπλέον λόγο να πολεμάει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος Έλληνας πολιτικός που του έθεσε κατάμουτρα το θέμα του κατοχικού δανείου και των Γερμανικών αποζημιώσεων .

Τους ενημερώνουμε πως οι καιροί αλλάζουν, η Ελλάδα αποκτάει τη δικιά της φωνή, αξιώνει το σεβασμό της.»