Αποκλείει την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ο κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε εν όψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής είπε ένα κατηγορηματικό «όχι» σε ένα τέτοιο μετεκλογικό ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε με έμφαση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τυχόν πρόσκληση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά την επαύριον των εκλογών για εκ νέου συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση δεν θα γίνει αποδεκτή, αφού όπως είπε, το κόμμα του δεν είναι «παραπλήρωμα μιας συντηρητικής πολιτικής», ούτε είναι διατεθειμένο να αποτελέσει το δημοκρατική άλλοθι.

Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε ΝΔ και ΠαΣοΚ για «εμμονή στην άσκηση της πολιτικής που γέννησε τα προβλήματα της χώρας», ενώ εξηγώντας για άλλη μια φορά τους λόγους της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμματα για παραβίαση και μη τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας «τόσο ώστε να ονομαστεί από κάποιους ΄΄κουρελού΄΄», όπως σημείωσε.

«Οι κυβερνήσεις συνεργασίας για να έχουν νόημα, για να εξασφαλίζουν βιωσιμότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα, πρέπει να συνέχονται από δυο στοιχεία: Το ένα στοιχείο είναι η προγραμματική συμφωνία προοδευτικού περιεχομένου. Και το δεύτερο : Η φερεγγυότητα στο σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «ούτε η ΔΗΜΑΡ, ούτε ο πρόεδρός της χρωστάνε σε κανέναν».

Αποστάσεις ασφαλείας από ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τήρησε αποστάσεις ασφαλείας και από το ενδεχόμενο, εφ’ όσον το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις, συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί το εκκρεμές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί κανείς να μιλάει για κυβερνητική συνεργασία. Ενώ δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν είναι εξ επαγγέλματος δύναμη συνεργασίας» και ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι αυτοσκοπός».

Όπως εξήγησε «με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μεγάλες διαφωνίες και αντιθέσεις αναφορικά με αυτά τα οποία πολιτικά και προγραμματικά υποστηρίζει». «Υπόσχεται την επαναφορά των πραγμάτων στην πρότερη κατάσταση, υποσχεσιολογεί, ενώ το εκκρεμές, αναφορικά με την ευρωζώνη και το ευρώ δεν έχει σταθεροποιηθεί από τη μεριά του. Θυμηθείτε: ΄΄Σκίζω το Μνημόνιο, τροποποιώ το Μνημόνιο, προκαλώ Συνέλευση στην Ευρώπη΄΄, λίγο μετά ΄΄δεν μας πολυνοιάζει κιόλας τι θα γίνει με την Ευρωζώνη και με το ευρώ΄΄. Κάπου το εκκρεμές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταθεροποιηθεί. Διότι σήμερα μετεωρίζεται ανάμεσα σε ανεδαφικές, μη ρεαλιστικές και εν πολλοίς και αντιφατικές θέσεις», είπε.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι «η χώρα έχει μπει στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας». «Έτσι θα κυβερνηθεί η χώρα. Άλλωστε τα όποια εκλογικά ποσοστά διαπιστώνεται ότι δεν εξασφαλίζουν κυβέρνηση, παρά μόνο εάν υπάρξουν συνεργατικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές», τόνισε, ενώ δίνοντας το πολιτικό στίγμα του ο κ. Κουβέλης είπε ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι η αλλαγή πολιτικής ενώ αναφερθείς στον τρίτο πόλο της κεντροαριστεράς επανέλαβε ότι «ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει».

Οριοθετούμενος έναντι της «Ελιάς» και του ΠαΣοΚ υπογράμμισε ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από προοδευτική κεντροαριστερά», ενώ άσκησε κριτική στον κ. Ευ. Βενιζέλο για τη νέα προγραμματική συμφωνία που έχει κάνει με τον κ. Σαμαρά μέχρι το 2018. Αναφερθείς στις ευρωεκλογές τόνισε ότι το μήνυμα θα είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές και να αποκτήσουν προοδευτικό περιεχόμενο.

Μάλιστα προεξόφλησε νέα μέτρα: «Η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης έχει σχέση και με τα μέτρα που θα υπάρξουν –και θα υπάρξουν». Και έκανε λόγο για μια «σταυροφορία για την ανάπτυξη, αλλά όχι άνεργη ανάπτυξη», όπως διευκρίνισε, ενώ ζήτησε «ουσιαστική διαπραγμάτευση για το χρέος» με απομείωση, επιμήκυνση και αμοιβαιοποίηση (ευρωομόλογο).

Για Μπέο και Χρυσή Αυγή

Ο κ. Κουβέλης άσκησε κριτική προς τα κόμματα που καλλιεργούν την πόλωση. «Αρνούμαστε το διχαστικό πολωτικό κλίμα που έχει κυριαρχήσει. Όσο επικίνδυνο είναι το δίλημμα ΝΔ ή αποσταθεροποίηση, αλλά τόσο είναι και το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ», δήλωσε. Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματός του στον πρώτο γύρο και ερωτηθείς για το τι θα πράξει η ΔΗΜΑΡ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είπε ότι «δεν κάνουμε καμία υπόδειξη», επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από εντολές, γραμμές και εξουσιοδοτήσεις».

Όπως ξεκαθάρισε η ΔΗΜΑΡ «θα κινηθεί βάσει των κριτηρίων, των προγραμμάτων και της αξιοσύνης των προσώπων». Ενώ κάλεσε τον κ. Σαμαρά να πάρει θέση για τον Βόλο και την περίπτωση Μπέου: «Δεν είναι δυνατόν να στηρίζει Μπουτάρη και Καμίνη και στην περίπτωση του Βόλου να σιωπά. Νομίζω ότι ο σαφής λόγος, η σαφής τοποθέτηση είναι η οφειλόμενη δημοκρατική πολιτική πράξη», είπε καλώντας «να καταψηφιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι ελέγχονται για ζητήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς». Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για τα αυξημένα ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α. «Όπου υπάρχουν στο δεύτερο γύρο τέτοιες δυνάμεις, πρέπει να έχουν την αποδοκιμασία και την από κοινού αντιμετώπιση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, με σαφήνεια, χωρίς κλείσιμο του ματιού, χωρίς απεύθυνση σε αυτό το ακροατήριο», τόνισε.

Για τα σενάρια προεδρικής εκλογής

Ως προς τον εκλογικό πήχη που θέτει η ΔΗΜΑΡ και τις δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, είπε ότι «θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες», ενώ αναφορικά με την αποτίμηση του όποιου εκλογικού αποτελέσματος δεν δίστασε να δηλώσει ότι «και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρα». Αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του στα σενάρια περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κουβέλης σχολίασε: «Είμαι πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και τίποτα πέραν αυτού». «Οτιδήποτε άλλο λέγεται, για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν τον αφορά. Ίσως να αφορούν εκείνους οι οποίοι σχεδιάζουν ερήμην της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας και προφανέστατα ερήμην και της Δημοκρατικής Αριστεράς», πρόσθεσε.

«Άδειασε» τον Β. Οικονόμου

Κατά τα λοιπά, ο κ. Κουβέλης «άδειασε» τον βουλευτή του κόμματος κ. Β. Οικονόμου ο οποίος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Μώραλη στον Πειραιά, λέγοντας ότι οι απόψεις του «δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματός μας λένε», ενώ αναφερθείς στα εσωκομματικά της ΔΗΜΑΡ είπε ότι το κόμμα του «δεν είναι ούτε νεκροταφείο, ούτε ησυχαστήριο». «Υπηρετούμε τις συλλογικές διαδικασίες», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «σεβασμός στην μειοψηφική άποψη αλλά και σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις».