Με προμετωπίδα τον τίτλο «Δεν στηρίζουμε ούτε Μώραλη ούτε Μιχαλολιάκο», ο δημοτικός συνδυασμός «Το λιμάνι της αγωνίας» αποφάσισε να μη στηρίξει κανέναν από τους δύο υποψήφιους στον δεύτερο γύρο. Ύστερα από την ανοιχτή συνέλευση των μελών του το βράδυ της Τρίτης στον ΟΛΠ, ο κ. Θοδωρής Δρίτσας και οι ψηφοφόροι του αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις – όπως άλλωστε είχε πει νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης στο «Βήμα».

Αναλυτικά η απόφαση του συνδυασμού «Το λιμάνι της Αγωνίας»

Η αναφορά που γίνεται στο «δίλημμα Μώραλης ή Μιχαλολιάκος» είναι «ένα δίλημμα άγονο» με το σκεπτικό ότι ο Πειραιάς «έχασε μια ευκαιρία να ανοίξει πανιά για ένα ταξίδι δημιουργίας και προόδου με ανθρωπιά, δικαιοσύνη και δημοκρατία». Ο Πειραιάς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «δεν κέρδισε από το εκλογικό αποτέλεσμα που φέρνει στη δεύτερη Κυριακή ως διεκδικητές της δημαρχίας τον κ. Μώραλη και τον κ. Μιχαλολιάκο. Έχασε».

Όπως επισημαίνεται, το «Λιμάνι της αγωνίας» απευθύνεται σε όλους τους Πειραιώτες και τονίζεται στην ανακοίνωση ότι «η ψήφος (σ.σ. της περασμένης Κυριακής) και το πρόγραμμά μας θα αποτελούν τον μόνο και σταθερό οδηγό των αγώνων μας για τον Πειραιά».

«Σκοτεινή πλευρά της πολιτικής» χαρακτηρίζει το «Λιμάνι» την «υποψηφιότητα Μώραλη (Μαρινάκη – Κόκκαλη)», υπογραμμίζοντας ότι «αθροίζει μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα, οικονομικό κατεστημένο, άγρια οικειοποίηση θρησκευτικού συναισθήματος με ευθύνη και της ηγεσίας της πειραϊκής Εκκλησίας, γηπεδικό οπαδισμό, μηχανισμούς και ψήφους της ΧΑ, εκπροσώπους του πιο φθαρμένου αυτοδιοικητικού προσωπικού του Πειραιά και του πολιτικού προσωπικού του ΠαΣοΚ και της ΝΔ».

Αναλύοντας το σκεπτικό αυτό αναφέρουν: «Η δύναμη του χρήματος προτάσσεται με κυνισμό απέναντι στη δύναμη των ιδεών και των προτάσεων. Η πόλη και οι θεσμοί θεωρούνται τσιφλίκια και οι άνθρωποί της, ιδιαίτερα όσοι συνθλίβονται από την κρίση, δοκιμάζονται ως εμπορεύματα προς εξαγορά».

Από την άλλη η υποψηφιότητα Μιχαλολιάκου χαρακτηρίζεται «υπόλογη» επειδή: «Άφησε απροστάτευτη την πόλη και τον δήμο από τις μνημονιακές επιλογές με τις οποίες ταυτίστηκε. […] Ενίσχυσε οργανωμένα συμφέροντα, μικρά και μεγάλα. Ο Δήμος Πειραιά παραμένει υπερχρεωμένος, ενώ οι δημότες δεν έχουν ωφεληθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρέη».

Εν συνεχεία επιτίθενται στον νυν δήμαρχο διότι «συμπεριφέρθηκε συχνά ως τοπικός κομματάρχης, αν και δήλωνε ότι κόμμα του είναι ο Πειραιάς. Χρησιμοποίησε το Κανάλι 1 και τους μηχανισμούς του δήμου για να επιτίθεται στην αντιπολίτευση. […] Δεν διεκδίκησε οφειλές υπέρ του Δήμου από επιχειρήσεις μεγάλων συμφερόντων της πόλης, μεταξύ των οποίων η “Γ. Καραϊσκάκης ΑΕ” του κ. Μαρινάκη και το δημοσιογραφικό συγκρότημα Αλαφούζου, τη στιγμή που οι δημότες του Πειραιά πληρώνουν τα υψηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα».

Καταλήγοντας σημειώνεται: «Πειραιώτες, Πειραιώτισσες, είναι αυτονόητο ότι η τελική επιλογή είναι δική σας. Δεν χρειάζεται να σας υποδείξουμε τι θα πράξετε. […] Εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε τίμια και καθαρή στάση απέναντί σας. Καμιά από τις δύο αδιέξοδες, επικίνδυνες και καταστροφικές επιλογές δεν μπορούμε να στηρίξουμε».