Ο ελληνικός λαός αντέδρασε με ωριμότητα και σοφία στον πρώτο γύρο και εκτιμώ ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιδράσει και στον β΄γύρο, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης.

Παράλληλα εξήγησε ότι η προοδευτική σταθερότητα στην οποία αναφέρθηκε δεν οδηγεί σε στασιμότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής δεν θα αθροιστούν τα ποσοστά ΝΔ και της Ελιάς.

Σχετικά με τη δήλωση Κεδίκογλου περί στήριξης των Καμίνη και Σγουρού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η στήριξη αυτή έχει καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση αν το ΠαΣοΚ θα πράξει το ίδιο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψήφιοι από τη ΝΔ (πχ στην Κεντρική Μακεδονία), τόνισε ότι οι πολίτες θα κρίνουν.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ρωτήθηκε για το αν ισχύει το δίλημμα που είχε θέσει προεκλογικά, λέγοντας ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και από την εντύπωση που πήγε να δημιουργήσει τεχνητά.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά, υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να ενώσουμε τη χώρα, η οποία τώρα ζει σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου με βρισιές, απειλές και προσβολές.

«Για να ενώσουμε, όμως, τη χώρα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης» συνέχισε, υπενθυμίζοντας το σχέδιο που παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.

Σε άλλη ερώτηση για το πού τοποθετεί τον πήχυ της Κυριακής, ώστε να μην δρομολογηθούν εξελίξεις, τόνισε ότι αυτός είναι μια συνολική αίσθηση που θα δημιουργηθεί το βράδυ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλοι θα είναι πιο επαγγελματίες με σεβασμό στον πολίτη και την αλήθεια».

Σχολιάζοντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του που δεν λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, σημειώνοντας πάντως ότι κυρίως στον Δήμο Αθηναίων αυξήθηκαν τα ποσοστά και όχι σε όλη την Περιφέρεια.

Ο ίδιος απέδωσε τα ποσοστά εν μέρει στην κρίση, αλλά και στη γενικότερη απαξίωση των θεσμών, πράγμα για το οποίο επέρριψε ευθύνες και στην Αντιπολίτευση.

«Σας θυμίζω ότι είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου πριν από ένα χρόνο και πριν τη δολοφονία Φύσσα να μιλώ για την ανάγκη συστράτευσης του κοινοβουλευτικού τόξου» τόνισε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση κομμάτων της Αντιπολίτευσης που «άθροιζαν ψήφους κατά του μνημονίου».

Σχετικά με το αν ισχύει το ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι ισχύουν όλα όσα είχε πει, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί σύμπραξης, αν αλλάξουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το βρώμικο ’89», καλώντας -όπως τόνισε- τους πάντες σε ένα φεστιβάλ ανευθυνότητας.

Σε ερώτηση για το αν θα αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε να δώσει ένα μήνυμα ενότητας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και ο πρώτος που ενδιαφέρεται να πετύχει η χώρα.

Απέδωσε την όλη συζήτηση που προέκυψε γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου στη «δημοσιογραφική εκτίμηση» που δημιουργήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε, καλώντας τους δημοσιογράφους «να ετοιμάζουν τις αναλύσεις τους» προς άλλη κατεύθυνση.

Σε ερώτηση γιατί ασκεί μονομέτωπη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν αναφέρεται καθόλου στη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, τόσο σε επίπεδο ευρωεκλογών (ΕΛΚ απέναντι στους Σοσιαλιστές) όσο και σε επίπεδο πολλών περιφερειών και δήμων με αντιπάλους από τους χώρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

«Αυτό όμως είναι διαφορετικό από την κυβερνητική σταθερότητα» τόνισε.

Για το θέμα της οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, το χρέος είναι βιώσιμο και η χώρα δεν θα πάρει άλλο δάνειο, όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι οι δανειστές.