Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο τέταρτο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (δηλαδή Σεπόλια, Κολωνός και Ακαδημία Πλάτωνος) η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται περισσότερο ενισχυμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ακολουθεί η Αττική καθώς και η Μακεδονία. Η ανησυχητική αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής προβληματίζει ήδη όλα τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου ενόψει και των ευρωεκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Στο Δήμο Αθηναίων το ακροδεξιό αυτό νεοναζιστικό μόρφωμα εμφανίζει σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012, που είχε λάβει 7,81%. Ο κ. Κασιδιάρης ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων έλαβε 16,12%

Ειδικότερα στο τέταρτο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων η Χρυσή Αυγή είναι πρώτη με ποσοστό 20,7%. Δεύτερη είναι στο έκτο διαμέρισμα (Κυψέλη, Πατήσια, Κάτω Πατήσια) με ποσοστό 18,8%, ενώ αυξημένο ποσοστό κατέλαβε στους Αμπελοκήπους (14%) ακόμα και στο Κολωνάκι (13,7%). Το ποσοστό που πήρε στο Κολωνάκι το σχολίασε και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στο «Βήμα», λέγοντας ότι σε υποβαθμισμένα διαμερίσματα της Αθήνας η Χρυσή Αυγή μπορεί να ψηφίστηκε από οργισμένους κτλ, «αλλά στο Κολωνάκι την ψήφισαν γιατί νόμιζαν ότι ψήφιζαν δεξιούς…»

Ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης, (υπόδικος, κατηγορούμενος για εγκληματικές πράξεις) συγκέντρωσε περίπου 36.000 ψήφους, δηλαδή 10.000 ψήφους περισσότερους απ΄ότι είχε πάρει, πριν από δύο χρόνια η Χρυσή Αυγή στην Α΄Αθηνών στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Κασιδιάρης κατήγγειλε μάλιστα ότι έκλεψαν ψήφους από τη Χρυσή Αυγή στο 7ο Διαμέρισμα και ότι από τις 77 ψήφους που κατέγραψε η εφορευτική επιτροπή, το υπουργείο ανακοίνωσε 36, δηλαδή τους έκλεψαν, όπως ισχυρίζεται 41 ψήφους.

Ο κ. Ηλ. Παναγιώταρος (επίσης υπόδικος) ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής συγκέντρωσε 180.000 ψήφους (ποσοστό 11,15%), ενώ στις εθνικές εκλογές η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε 155.000 ψήφους. Στη Μακεδονία ο κ. Νικ. Χρυσομάλλης συγκέντρωσε περίπου 25.000 ψήφους περισσότερους απ΄ότι συγκέντρωσε πριν από δύο χρόνια στην ίδια περιοχή.

Υπήρξαν όμως και απώλειες της Χρυσής Αυγής κυρίως στην Πελοπόννησο όπου ο υποψήφιός της Δ. Δολτσινιάδης έλαβε μεν 9% αλλά 2.000 ψήφους λιγότερους απ΄ότι έλαβε η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 2012. Στη Θεσσαλία ο υπόδικος και έγκλειστος στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, έλαβε 6.9% δηλαδή μόλις 100 ψήφους περισσότερες από το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις εθνικές εκλογές. Στη Δυτική Ελλάδα ο Χρ. Ρήγας ( οποίος είχε κατηγορηθεί για το φόνο του μέντιουμ στο Χαλάνδρι, αλλά αθωώθηκε) πήρε 31.000 ψήφους (δηλαδή το 8%) μόνον 500 ψήφους περισσότερους από τις ψήφους του ακροδεξιού αυτού μορφώματος στις εκλογές του 2012.

Με βάση όμως τις προσδοκίες των υποψηφίων και κυρίως αυτές του Ηλία Κασιδιάρη (και όσα έλεγε και έγραφε στο επίσημο site τους) που περίμεναν πρωτιές στον Δήμο Αθηναίων και στην περιφέρεια Αττικής με ποσοστά πάνω από 20% διαψεύσθηκαν. Ο κ. Κασιδιάρης είχε ετοιμάσει μάλιστα και πρόγραμμα 100 ημερών όταν θα ανελάμβανε Δήμαρχος Αθηναίων. Τόσο σίγουρος ήταν…

Σχόλια Γεωργιάδη – Βενιζέλου

Το πρωί της Δευτέρας,σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «ξεφτίλα» και προσέθεσε πως υπάρχει και «προσωπική ευθύνη» των ψηφοφόρων στην επιλογή τους να ψηφίσουν μία «νεοναζιστική» παράταξη, παρά τη θέλησή τους να διαμαρτυρηθούν.

Αργά τη νύχτα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για το ανησυχητικά υψηλό αποτέλεσμα των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Αττικής. «Το μεγάλο δημοκρατικό ζήτημα είναι τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στο Δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής. Είναι επιτακτική η υποχρέωση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα να αγωνιστούμε σθεναρά κατά του ναζισμού και της πολιτικής βίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης είπε πως «τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής δημιουργούν την υποχρέωση αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».