Στον ύπνο πιάστηκε η Κουμουνδούρου κατά την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, ως προς την ανάγνωση της τάσης του εκλογικού σώματος, που εν τέλει επικράτησε σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο αρχικός ενθουσιασμός από την καλή εκλογική επίδοση του διδύμου Δούρου – Σακελλαρίδη στην Αττική και τον δήμο Αθήνας, αντίστοιχα, υποχώρησε όσο συγκεντρώνονταν οι ανακοινώσεις επισήμων αποτελεσμάτων από τις περιφέρειες της χώρας.

Σε αυτές φάνηκε ότι το μήνυμα της Κουμουνδούρου δεν είχε φτάσει στις περισσότερες περιοχές, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι του κόμματος να μείνουν εκτός δεύτερου γύρου, αποτυγχάνοντας έτσι να επιτύχουν και τον βασικό στρατηγικό στόχο που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αναγωγή των εκλογών σε δημοψήφισμα.

Από κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις αναδείχθηκαν τα οργανωτικά προβλήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φάνηκε πως οι παλινδρομήσεις και αντιφατικές επιλογές κατά τη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων επέδρασαν καταλυτικά.

Ειδικότερα: στην περιφέρεια της Κρήτης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει σημαντική εκλογική δύναμη στις εκλογές του 2012, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μ. Κριτσωτάκης έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, με ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων να στρέφεται στον Στ. Αρναουτάκη, ο οποίος συγκέντρωσε ένα ποσοστό άνω του 40%. Ο κατακερματισμός δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη περιφέρεια είναι ένα από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κουμουνδούρου εν όψει ευρωεκλογών, δεδομένου ότι η απουσία υποψηφίου από τον δεύτερο γύρο σε μία νευραλγικής σημασίας περιφέρεια, ενδέχεται να επιδράσει καταλυτικά στην συμμετοχή και εν τέλει στην εκλογική δύναμη που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Οδ. Βουδούρης, προσωπική επιλογή του Αλ.Τσίπρα, μπήκε στο β΄γύρο, όμως με ποσοστό της τάξεως του 16%, κατά 25 μονάδες χαμηλότερο του κ. Π. Τατούλη, τον οποίον μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε ως έναν από τους κατ’ εξοχήν μνημονιακούς. Αναλόγως του τελικού συσχετισμού δυνάμεων, αλλά και της κάλπης των ευρωεκλογών, θα κριθεί και ο βαθμός κριτικής που θα ασκηθεί κατά της ηγεσίας για την συγκεκριμένη επιλογή, που διαφημίστηκε ως στρατηγική διεύρυνσης, όμως δεν φάνηκε να αποδίδει τα προσδοκώμενα.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο αρχικά επιλεγείς και εν συνεχεία αποπεμφθείς κ. Θ. Καρυπίδης κατόρθωσε να μπει με ικανοποιητικό ποσοστό της τάξεως του 25% στον β’ γύρο. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία από τις χαρακτηριστικές που προξενούν πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου καθώς η έκβαση των εξελίξεων ανέδειξε πολλές πτυχές της προχειρότητας με την οποία ελήφθησαν αποφάσεις. Χαρακτηριστικό δε σε αυτό το πλαίσιο ήταν και το γεγονός ότι αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Κουμουνδούρου πίστευαν ότι στον β΄γύρο θα βρισκόταν ο «αντικαταστάτης» του κ. Καρυπίδη, Θ. Μουμουλίδης – κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε.

Κατόπιν όλων αυτών, στο επιτελείο του κ. Τσίπρα ο προβληματισμός εστιάζεται στο γεγονός ότι σε πολλές περιφέρειες και μεγάλους δήμους της χώρας δεν υπάρχει υποψήφιος του κόμματος την επόμενη Κυριακή. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει ήδη ο φόβος της ενδεχόμενης αποχής.

Παράλληλα, το βάρος μοιραία θα πέσει στην διεκδίκηση της περιφέρειας Αττικής και του δήμου της Αθήνας. Το σκεπτικό είναι ότι πρόκειται για τις πολυπληθέστερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας και σε περίπτωση μίας μεγάλης συσπείρωσης, ενδεχομένως να σώσουν την παρτίδα των ευρωεκλογών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.