Η αξιοσημείωτη πολιτική αντοχή που επέδειξε η ΝΔ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας, εν αντιθέσει με την κάκιστη εκλογική επίδοσή της στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων, αφήνουν μια αίσθηση ικανοποίησης στο Μέγαρο Μαξίμου που προετοιμάζεται πλέον για την κρίσιμη δεύτερη αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής.

Η επικείμενη εκλογική μάχη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθίσταται εκ των πραγμάτων αυτή που έχει και τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία, καθώς όπως έδειξε και η δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το βράδυ του πρώτου γύρου, το δίλημμα είναι σαφές για το Μέγαρο Μαξίμου: «ή ψήφος για να διατηρηθεί η σταθερότητα ή πισωγύρισμα με ότι αυτό σημαίνει».

Η ΝΔ εισέρχεται στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών με υψηλό δείκτη αυτοπεποίθησης, ο οποίος ενισχύθηκε από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καθώς η πολύ καλή επίδοση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής με τη Ρένα Δούρου και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Δήμο Αθηναίων, αντισταθμίστηκαν από την επικράτηση των «γαλάζιων» υποψηφίων περιφερειαρχών σε 12 από τις 13 περιφέρειες.

Και μόνο το γεγονός, όπως τονίζεται από ανώτερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ότι οι υποψήφιοι της Ν.Δ., θα είναι παρόντες σε όλες τις αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου με ελπίδες για τελική νίκη σε οκτώ ή εννέα από αυτές, αλλά και το ότι σε μια περιφέρεια (Ήπειρο) είχαμε εκλογή από τον πρώτο γύρο, δημιουργεί εκ των πραγμάτων ένα θετικό κλίμα.

Πολύ ικανοποιητικά κρίνει η ηγεσία της ΝΔ τα αποτελέσματα ειδικά, εκτός από την Ήπειρο, σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο με τους Κώστα Αγοραστό, Κώστα Μπακογιάννη και Πέτρο Τατούλη. Επίσης, παρά το αρχικό κλίμα του προβληματισμού και την αίσθηση –με βάση τα exit polls- ότι υπήρχαν σημαντικές απώλειες, πολύ θετικά κρίνουν την εξέλιξη της συμμετοχής του Ανδρέα Κατσανιώτη, της Χριστιάννας Καλογήρου και του Σεραφείμ Τσόκα στο δεύτερο γύρο στις περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Αναμφίβολα όμως, οι πιο ψύχραιμοι στη ΝΔ δεν υιοθετούν πανηγυρικούς τόνους και μιλάνε για «ισορροπημένο αποτέλεσμα» που πρέπει να διαβαστεί με προσοχή και νηφαλιότητα, αλλά όχι με «κομματικά γυαλιά», ενώ προβληματίζει έντονα, όχι μόνο το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το σύνολο του πολιτικού κόσμου, η άνοδος της Χρυσής Αυγής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ΝΔ υπέστη σημαντική πολιτική ήττα, όπως στην περιφέρεια Αττικής με τον Γιώργο Κουμουτσάκο που έδωσε μια μοναχική εκλογική μάχη, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρύτερης δεξιάς και κεντροδεξιάς παράταξης δεν υπάρχει υποψήφιός της στη δεύτερη Κυριακή στο δήμο της Αθήνας.

Είναι σαφές ότι οι επιλογές που έγιναν σε ορισμένες περιοχές δεν επιβραβεύτηκαν, όχι κυρίως από την κομματική, αλλά από την κοινωνική βάση της ΝΔ και συγκεκριμένοι υποψήφιοι, όπως ο Γιάννης Ιωαννίδης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ρεύμα.

«Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε την ανατροπή που επεδίωκε και εμείς όχι μόνο αντέξαμε, αλλά δίνουμε την αίσθηση της πολιτικής υπεροχής σε κρίσιμες περιοχές της χώρας» λέει στο Βήμα κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας και επιμένει ότι η ΝΔ είχε να διαχειριστεί και ένα δύσκολο πολιτικά κλίμα, καθώς η δραματική επιδείνωση των οικονομικών των πολιτών εκ των πραγμάτων θα επηρέαζε τη ψήφο των πολιτών.

Άλλα στελέχη της κυβέρνησης και μέλη της Κ.Ο. δεν θριαμβολογούν και συνιστούν ψυχραιμία ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι εκεί θα εξαχθούν τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα και διαχωρίζουν την επικείμενη αναμέτρηση από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικές εκλογές» λένε και αναφέρουν ότι τα κριτήρια της ψήφου των πολιτών συνδέονται με πολλούς παράγοντες και όχι αμιγώς πολιτικούς αλλά πρωτίστως αυτοδιοικητικούς.

Το θετικό για τη ΝΔ που είχε κατά νου και τη διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας που αποτελεί και μείζον ζήτημα ενόψει και των ευρωεκλογών, είναι και η αντοχή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρά τις πολύ χαμηλές δημοσκοπικές του επιδόσεις βλέπει υποψηφίους που στήριξε σε έξι περιφέρειες με βασική την Αττική όπου ο Γιάννης Σγουρός είναι σε απόσταση «αναπνοής» από τη Ρένα Δούρου, αλλά και σε κεντρικούς δήμους, όπως η Αθήνα με τον Γιώργο Καμίνη και η Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Μπουτάρη, να είναι στο δεύτερο γύρο και με προοπτικές νίκες.

Πάντως, λόγω και της ικανοποίησης που υπάρχει στην ηγεσία της ΝΔ, ορισμένοι παράγοντες της κεντροδεξιάς που ετοιμάζονταν για δημόσιες παρεμβάσεις με έντονο το στοιχείο της κριτικής, σιώπησαν μέχρι νεωτέρας!

Εξάλλου, η ΝΔ αν και υπέστη ήττα στην Αττική άντεξε στην υπόλοιπη Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν διαμορφώθηκαν συνθήκες εσωστρέφειας, παρά το γεγονός ότι πρέπει επισημανθεί πως ορισμένες επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ατυχείς εκ του αποτελέσματος (κυρίως κεντρική Μακεδονία, Δήμος Αθηναίων, Αττική).

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα ανέβουν οι τόνοι από τη ΝΔ ως ένα βαθμό και η κλιμάκωση της στρατηγικής και η ένταση της πόλωσης θα εξαρτηθεί από το πώς κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επόμενη μάχη είναι αρκετά πιο κρίσιμη και θα έχει σαφώς πιο έντονα πολιτικά μηνύματα και γι’ αυτό και η ηγεσία της ΝΔ θα κλιμακώσει και το δικό της δίλημμα, θέτοντας ως εκ τούτου τους πολίτες ενώπιον της ευθύνης τους.

Βέβαια στα ενδότερα της ΝΔ, κεντρική είναι η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε στο δίλημμα που έθεσε στο εκλογικό σώμα και επισημαίνεται πως δικαιώθηκε και η στρατηγική που είχε χαραχθεί εδώ και πέντε μήνες και υποστηρίχθηκε και από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο ώστε να μη δοθούν χρίσμα, να έχουν οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και να μην επιλεγούν, πλην τριών περιπτώσεων, εν ενεργεία βουλευτές.

Το ενδιαφέρον είναι πως θα τεθεί το δίλημμα της ΝΔ και κυρίως εάν θα υπάρξει απόφαση να είναι πιο έντονο. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον η άποψη ορισμένων κεντρικών κυβερνητικών παραγόντων, ακόμα και για να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών, εάν είναι κακό το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θέτει σε πολλαπλούς κινδύνους το υφιστάμενο οικονομικό πρόγραμμα και τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι σε άλλη κατεύθυνση, καθώς οι πιστωτές είναι ξεκάθαροι και αρνητικοί στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Δεν είναι τυχαίο, ότι άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Κυριακής διέψευσε κατηγορηματικά και τα χαρακτήριζαν μάλιστα και «προβοκατόρικα», ορισμένα σενάρια που κυκλοφόρησαν σε ΜΜΕ περί απόφασης του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε εκλογές στις 22 ή 29 Ιουνίου, εάν η ΝΔ ηττηθεί στις ευρωεκλογές.