Το όραμα μιας σύγχρονης Αθήνας, αντάξιας των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης, με «δημοκρατία και αλληλεγγύη», ανέπτυξε ο απερχόμενος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στην κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού του «Δικαίωμα στην πόλη», στο Θησείο.

Ο κ. Καμίνης υπενθύμισε τις προσπάθειες που έγιναν στη διάρκεια της θητείας του, προκειμένου η πόλη «να μείνει όρθια στη διάρκεια της κρίσης» και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, λέγοντας «εναντιωθήκαμε στη μισαλλοδοξία, τον αποκλεισμό και τη βία και ασκήσαμε μια δυναμική κοινωνική πολιτική στήριξης των ευπαθών ομάδων».

Προέταξε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, λέγοντας ότι «με την εμπειρία και την υποδομή που διαθέτουμε θα διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, που θα περάσουν στους πολίτες μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την τόνωση του τουρισμού. Πρέπει να παλέψουμε την ανεργία και θα το κάνουμε».

Ανέπτυξε την πρότασή του, που θα δώσει τη νέα ταυτότητα της πόλης, αποτελούμενη από 11 άξονες: την ολοκλήρωση της διοικητικής ανασυγκρότησης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την οικονομική εξυγίανση, τον πολιτισμό και αθλητισμό, την κοινωνική πολιτική.

«Μαζί με όλα τα άλλα δημιουργούμε παραρτήματα του Κόμβου Αλληλοβοηθείας στις 7 δημοτικές κοινότητες και παρέχονται νέες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης. Καλούμε, τόνισε την Κοινωνία Πολιτών, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την υλοποίηση έργων κοινωνικής πολιτικής. Το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία, με εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες» είπε.

«Θέλουμε», πρόσθεσε, «τους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας να αποτελούν πρότυπο για όλη τη χώρα. Υλοποιούμε στον τομέα αυτό νέα και σύγχρονα προγράμματα».

«Η καθαριότητα και το πράσινο της πόλης βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας. Η εφαρμογή νέας πολιτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης μειώνουν το κόστος λειτουργίας και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα. Το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μεταφορικό μέσο μετακίνησης στην Αθήνα. Κατασκευάζουμε ποδηλατόδρομους. Προωθούμε δίκτυο κοινοχρήστων ποδηλάτων. Εφαρμόζουμε προγράμματα, ώστε η Αθήνα να έχει σύγχρονες υποδομές για τους συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας και όρασης. Προστατεύουμε τους κοινόχρηστους χώρους από αυτούς που αυθαίρετα τους καταλαμβάνουν, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις. Με τον Κόμβο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στην Τεχνόπολη, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, στηρίζουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό».

Επανήλθε στην ανάγκη κοινωνικής συνοχής κάνοντας έκκληση: «Ο καθένας για τον άλλο, οι πιο δυνατοί για τους πιο αδύναμους, οι εργαζόμενοι για τους άνεργους, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φανατισμούς, με αξιοκρατία, διαφάνεια, σύνεση, αξιοπρέπεια».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε που «πριν από τριάμισι χρόνια μου δώσατε την ευκαιρία να πάρω μέρος και να κυβερνήσω σε αυτό το απίθανο ταξίδι της πόλης» και πρόσθεσε: «Τώρα μου δίνετε τη δύναμη και την πεποίθηση πως θα γίνει πάλι».