Η ώρα της αλήθειας (και) για τον ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει. Από τα ξημερώματα της Κυριακής 18 Μαΐου το σύνολο του δυναμικού της Κουμουνδούρου, σε όλα τα επίπεδα και ανεξαρτήτως βαθμού εμπλοκής στις δραστηριότητες του κόμματος, θα βρίσκεται στο πόδι εν όψει της μεγάλης αναμέτρησης.
Η πήχης έχει ήδη τεθεί ψηλά από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία βλέπει τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση και –κυρίως –εκείνη της επόμενης Κυριακής ως προανάκρουσμα μιας γενικότερης επικράτησης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Υπό αυτές τις συνθήκες… «Κυριακή κοντή γιορτή»· όλα θα κριθούν πολύ σύντομα στις κάλπες, όπως λένε μεταξύ όλων των άλλων και τα στελέχη της Κουμουνδούρου.
Η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών είναι ακόμη και για τον ΣΥΡΙΖΑ και παρά την όψιμη προσπάθεια αποσύνδεσής της από τη σύγκρουση για τις ευρωεκλογές, κρισιμότερη από ό,τι κάποιοι θέλουν να παραδεχθούν.
Για δύο τουλάχιστον λόγους:
  • Κατ’ αρχάς, τα αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τις εντυπώσεις, αλλά θα επηρεάσουν και την ουσία. Στοιχεία όπως το ποιοι και πόσοι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν στον β’ γύρο της επόμενης Κυριακής θα επιδράσουν εν πολλοίς και στη διάθεση των ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών. Η συμμετοχή είναι μία από τις καθοριστικής σημασίας παραμέτρους των εκλογών.
  • Εν συνεχεία, η εικόνα που θα διαμορφωθεί το απόγευμα της Κυριακής θα δώσει τις βασικές παραμέτρους επιρροής στο πολιτικό κλίμα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας, που ξεκινά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Και σε αυτό το πεδίο τα πράγματα δεν είναι απλά για καμία από τις δυνάμεις που αναμετρώνται, καθώς η πολιτική βαρύτητα των αποτελεσμάτων ποικίλλει και οι εντυπώσεις μιας επικράτησης π.χ. στην Αττική είναι προφανώς ισχυρότερες από μία ήττα π.χ. στην Πελοπόννησο –και αυτό δεν ισχύει μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου.
Ποια είναι τα βασικά, μεγάλα στοιχήματα του κ. Τσίπρα στις κάλπες της Κυριακής; Κατ’ αρχάς η περιφέρεια της Αττικής, όπου στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η Ρένα Δούρου θα υπερβεί κατά πολύ τα προηγούμενα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στον α’ γύρο.
Εν συνεχεία, ο Δήμος της Αθήνας, όπου και μόνο μία είσοδος του Γαβρ. Σακελλαρίδη στον β’ γύρο θα αξιοποιηθεί ως επιτυχία ευρείας κλίμακας. Από εκεί και έπειτα, οι επιτελείς του κ. Τσίπρα θα πανηγυρίσουν κάθε είσοδο υποψηφίου τους στον β’ γύρο και θα θεωρήσουν αναμενόμενη κάθε ήττα –αν και ο πήχης για τις περιφέρειες βρίσκεται ψηλά (θεωρούν ότι τουλάχιστον σε 7-9 περιφέρειες θα βρίσκονται στον β’ γύρο).
Αν παράμετροι όπως αυτές είναι οι άγνωστες μεταβλητές της εξίσωσης των εκλογών, ο Αλ. Τσίπρας είναι πλέον εμφανές ότι προσπαθεί να παρακάμψει τις… κατατακτήριες εξετάσεις της αυτοδιοικητικής κάλπης και να προσέλθει απευθείας στην τελική αναμέτρηση των ευρωεκλογών, έχοντας και τον αέρα της επιτυχημένης παρουσίας του στο ευρωντιμπέιτ της προηγούμενης Πέμπτης στις Βρυξέλλες.
Την επόμενη Κυριακή κρίνονται επί της ουσίας όλα και κυρίως ο χαρακτήρας και η ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Είναι αναμενόμενο –αυτό εκτιμούν και δηλώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ -, ότι μια καθαρή εκλογική επικράτηση του κόμματός τους στις ευρωεκλογές θα σημάνει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση ή και την αυτόματη αδυναμία της να συνεχίσει.
Αυτό που είναι άγνωστο είναι το πόσο πιεστικό θα είναι το αίτημα για εθνικές εκλογές και υπό ποιες προϋποθέσεις θα διατυπωθεί.
Ηδη πάντως και στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει τις προσθαφαιρέσεις ποσοστών προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την επιχειρηματολογία που θα θέλει την κυβέρνηση de facto αποδυναμωμένη, καθώς, όπως λένε, το μέτρο σύγκρισης είναι το συνολικό ποσοστό του 42%, που συγκέντρωσαν ΝΔ και ΠαΣοΚ το 2012.

HeliosPlus