Σε μια πρωτόγνωρη κίνηση προέβη ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά το πρωί της Παρασκευής 16 Μαΐου, ξαφνιάζοντας ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες. Χωρίς να ειδοποιηθούν οι διαπιστευμένοι συντάκτες, αλλά και φωτογράφοι, ο κ. Σαμαράς πέρασε την πύλη του Συνοδικού Μεγάρου στη Μονή Πετράκη και επισκέφθηκε την Ιερά Σύνοδο που συνεδρίαζε.
Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο, είδαν τον κ. Σαμαρά να φθάνει, λίγο μετά τις δέκα και μισή το πρωί _πριν αναχωρήσει για περιοδεία στη Δυτική Ελλάδα_ για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Ήταν η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και συζητήσεις για την κίνησή του, η οποία ήλθε λίγες ημέρες μετά την παρουσία του σε εκδήλωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου εξήρε το κοινωνικό της έργο.
Μόνο ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε καλέσει το Δεκέμβριο του 2009 τον κ. Ιερώνυμο να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αποδέχθηκε την πρόσκληση, προκαλώντας επίσης αίσθηση.
Η είδηση έγινε γνωστή από την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία: «Κατά τη σημερινή Συνεδρία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος: – Επι­κύ­ρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. – Δέ­χθηκε την επίσκεψη του Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αντωνίου Σαμαρά.Η πρώτη αυτή επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως στο Συνοδικό χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος έγινε προκειμένου ο κ. Πρωθυπουργός, που ανέλαβε και την σχετική πρωτοβουλία, να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Εκκλησία μας για το μεγάλο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο το οποίο επιτελείται μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων ιδίως αυτή την περίοδο.Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους των Μελών της Δ.Ι.Σ. τον κ. Πρωθυπουργό για την πολυεπίπεδη αρωγή της Πολιτείας στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Εκκλησίας».
Πριν λίγες μέρες, ο κ. Σαμαράς έχοντας στο πλευρό του τον κ. Ιερώνυμο και αρκετά μέλη της Ιεράς Συνόδου, στη συγκεκριμένη εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και την κοινωνική διάσταση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξήγγειλε ότι περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στη χώρα μας κατά την περίοδο 2014-2020, μέσα από το ειδικό Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας που έχουν εγκρίνει οι Βρυξέλλες και από αυτά τα μισά θα ανατεθούν στην Εκκλησία.
Ήταν σαφές ότι το μήνυμά του είχε αποδέκτες τους ανθρώπους που έχουν στενή σχέση με την Εκκλησία και αυτό κατέστη πιο ισχυρό όταν είπε:«Στον πόλεμο δεν υπάρχουν άθεοι! Ολοι σταυροκοπιούνται στα χαρακώματα! Και εμείς ζούμε πόλεμο επιβίωσης τα τελευταία χρόνια. Πόλεμο που τον κερδίζουμε πια…».
Για πολλούς η επιχείρηση συσπείρωσης της βάσης των συντηρητικών ψηφοφόρων συνδέεται άμεσα με την προσέγγιση της λεγόμενης «ψήφου της Εκκλησίας», η οποία διαθέτει διαχρονικά ισχυρούς διαύλους στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης.
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η προ ημερών κίνηση _πέρασε απαρατήρητη_ των 29 βουλευτών της ΝΔ που με ερώτησή τους στους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησαν την άμεση άρση του περιορισμού στις προσλήψεις Ιερέων στις ακριτικές Μητροπόλεις της βόρειας Ελλάδας, στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και στις ορεινές περιοχές.
Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αφού εγκωμιάζουν το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, αναφέρουν: «Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική πολιτεία, η οποία έχει τόσο πολύ ωφεληθεί από το έργο της Εκκλησίας, οφείλει, μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της Εκκλησίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και οι πνευματικές ανάγκες των πολιτών».
Παράλληλα ερωτούν τους δύο υπουργούς εάν προτίθενται να αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κάλυψη των αναγκών των Μητροπόλεων σε Ιερείς και εάν υπάρχουν περιθώρια «εν όψει της διαφαινόμενης εξόδου της χώρας από το οικονομικό αδιέξοδο», όπως υποστηρίζουν, να εισηγηθούν τη διάθεση μέρους του κοινωνικού μερίσματος για την κάλυψη των διορισμών των Ιερέων.