Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρισιμότερη ίσως τριπλή εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», δηλώνει βέβαιος για την ευρεία νίκη του κόμματός του, αναφέρεται εκτενώς στο κυβερνητικό πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας που έχει επεξεργαστεί και υπογραμμίζει ότι η άμεση προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών «επιβάλλεται εκ των πραγμάτων».
Κύριε πρόεδρε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν έχουν τη δυναμική νίκης που θα περίμενε κανείς από τους υποψηφίους ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία…
«Αντιθέτως, διαπιστώνουμε ότι εξαντλείται η δυναμική των κυβερνητικών υποψηφίων. Οι υποψηφιότητες Σγουρού και Καμίνη ταυτίστηκαν με κάθε λογής κατεστημένα και είναι σήμερα εντυπωσιακά αποδυναμωμένες».

Νομίζω ότι υπερβάλλετε…
«Η Ρένα Δούρου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης διεκδικούν ανοιχτά την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Το ίδιο και πολλοί άλλοι υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα. Είναι νέοι, δραστήριοι και ανεπηρέαστοι από κατεστημένα συμφέροντα. Η Αλλαγή στην πόλη και την περιφέρεια ενισχύει τη δυναμική για την Αλλαγή στη χώρα».

Είστε βέβαιος ότι θα κερδίσετε τις ευρωεκλογές;
«Ασφαλώς, γιατί ο λαός γνωρίζει πως αν επιδοκιμάσει την πολιτική που έπληξε εκατομμύρια οικογένειες, τότε η πολιτική αυτή θα ενισχυθεί και θα μονιμοποιηθεί. Γι’ αυτό θα υποστηρίξει μια νέα πολιτική προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της χώρας και των πολιτών μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Αν κερδίσετε τις ευρωεκλογές, θα απαιτήσετε τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών;
«Οι εθνικές εκλογές επιβάλλονται εκ των πραγμάτων. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης συγκέντρωσαν μαζί 42% τον Ιούνιο του 2012. Πόσο συγκεντρώνουν σήμερα; Θα το διαπιστώσουμε την επόμενη Κυριακή. Η ΝΔ καταρρέει και το ΠαΣοΚ έχει ήδη αυτοκαταργηθεί. Πρώτη φορά δεν συμμετέχει στις εκλογές. Πώς νομιμοποιείται πολιτικά η συνέχιση της συμμετοχής του στην κυβέρνηση; Αλλαγή ονόματος μεθοδεύει και η ΝΔ. Αλλάζουν ονόματα και ψάχνουν για ψευδώνυμα μόνο όσοι θέλουν να μας εξαπατήσουν για την πραγματική τους ταυτότητα».

Πολλοί εκτιμούν ότι προέχει η κυβερνητική σταθερότητα εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου…
«Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου. Ο Πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης που θα υποστεί στις ευρωεκλογές, για τις οποίες ο ίδιος έχει αποδεχθεί ότι πρόκειται για δημοψήφισμα. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις που αποδοκιμάζονται σε κρίσιμα δημοψηφίσματα οδηγούνται σε εκλογές».

Γιατί αποκλείετε την εθνική συναίνεση;
«Επιδιώκουμε την εθνική συναίνεση, αλλά μόνο έπειτα από εθνικές εκλογές. Σαράντα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση έρχεται η ώρα για μια νέα Μεταπολίτευση. Χρεοκόπησαν τη χώρα με την πολιτική τους. Κατέστρεψαν τις περιουσίες και τις προοπτικές εκατομμυρίων οικογενειών. Και τώρα έχουν το θράσος να εμφανίζονται ως εγγυητές της διάσωσης. Επιτέλους, τέλος».

Δεν είναι ανεδαφικό να αποκλείετε κυβερνητική συνεργασία με κάποιο από τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα;
«Με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα μνημονιακά κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και πολιτική».

Θα μπορούσατε δηλαδή να συνεργαστείτε με τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα αν αποκηρύξουν τις ηγεσίες και την πολιτική τους;
«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω ότι στα κόμματα αυτά δεν υπάρχουν και πρόσωπα ή δυνάμεις που δεν έχουν την ιδιοτέλεια και δεν φέρουν την ευθύνη των επιλογών των ηγεσιών τους. Ωστόσο σήμερα δεν πρωταγωνιστούν. Και ασφυκτιούν. Αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους, θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλουν στο μεγάλο και δύσκολο έργο της κοινωνικής σωτηρίας, το οποίο δεν θα είναι κομματικό σχέδιο αλλά εθνική υπόθεση».

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε ουσιαστικές συνταγματικές αλλαγές. Γιατί δεν υποστηρίζετε κάποιες από αυτές;
«Κάποιες από αυτές τις αντέγραψε ο κ. Σαμαράς από την αντίστοιχη περυσινή μας παρουσίαση στα Χανιά. Ωστόσο η συνταγματική αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση. Επιπλέον, οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές πρέπει να γίνουν με τη σφραγίδα του ελληνικού λαού».

Δηλαδή υποστηρίζετε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα;
«Οι μεγάλες θεσμικές τομές πρέπει πάντα να έχουν τη λαϊκή έγκριση και υποστήριξη. Το πώς αυτό κάθε φορά θα διασφαλίζεται είναι ανοιχτό. Τα δημοψηφίσματα πάντως αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας για μια διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στη διαρκή επιβεβαίωση της λαϊκής υποστήριξης».

Η πολιτική σας πρόταση είναι μια πρόταση ρήξης και ανυπακοής στο δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πολλοί Ελληνες την υποστηρίζουν, αλλά και πολλοί άλλοι τη θεωρούν πρόταση υψηλού ρίσκου…
«Είναι μια πρόταση ρήξης όχι με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά με την πολιτική που ακολουθείται στην Ενωση. Η στάση μας είναι φιλοευρωπαϊκή. Η σημερινή Ευρώπη απομακρύνεται από τους λαούς της και αυτοκαταστρέφεται. Γι’ αυτό και είναι επείγον να αλλάξει ρότα. Η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια διαπραγμάτευση για την αλλαγή της πορείας της Ευρώπης».

Μα πρόκειται για μια «διαπραγμάτευση» ανάμεσα στον Δαβίδ και στον Γολιάθ, και μάλιστα χωρίς καμία βεβαιότητα για την επιτυχία του Δαβίδ… Γιατί ο ελληνικός λαός να διακινδυνεύσει μαζί σας;
«Διακινδύνευση είναι να συνεχίσουμε στη σταθερότητα της διάλυσης. Οταν ο κ. Σαμαράς μιλάει για σταθερότητα, αναφέρεται στη συνέχιση μιας σταθερής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Οι Ελληνες διατηρούμε το δικαίωμα να διεκδικούμε την επιστροφή στην κανονικότητα ενός κράτους- μέλους της ΕΕ. Ας το ασκήσουμε».

Εχετε τις συμμαχίες;
«Ναι, τις έχουμε. Γίνομαι καθημερινά αποδέκτης μηνυμάτων κυβερνήσεων μεγάλων χωρών στα οποία τονίζεται ότι μια νέα διαπραγμάτευση, μια νέα συνεννόηση με την Ελλάδα, όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά επιβάλλεται από το πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης».

Ποια ήταν η σκοπιμότητα της πρόσφατης επίσκεψής σας στη Μόσχα όταν η Ευρώπη συζητεί κυρώσεις για τη Ρωσία;
«Η Ευρώπη δεν έχει διακόψει τον διάλογο με τη Μόσχα. Η Ελλάδα πρέπει σαφώς να διατηρεί συμμαχίες με όλες τις χώρες. Η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περισσότερο υπολογίσιμη από ποτέ εντός και εκτός Ευρώπης. Διαμορφώνουμε σχέσεις με τις κυβερνήσεις και επιπλέον χτίζουμε συμμαχίες με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Αποδέχθηκα να είμαι ο υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν στο πλαίσιο ενός σχεδίου δημιουργίας συμμαχιών για την Ελλάδα».
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν συγκεντρώνει πάνω από 10%. Πώς θα συμβάλει σε ανατροπές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο;
«Η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικεί με αξιώσεις να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Μπορεί να διεμβολίσει τη «συναίνεση των τριών», του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων».

Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να προωθήσουν μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, τότε θα είναι αναγκασμένοι να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να υιοθετήσουν ένα μέρος της δικής μας ατζέντας. Αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για τα ελληνικά συμφέροντα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Γιατί πιστεύετε ότι μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ενισχύσει την Ελλάδα στην Ευρώπη;
«Είναι κρίσιμο για την αλλαγή στην Ευρώπη η πολιτική των Μνημονίων να ηττηθεί στην Ελλάδα. Η Δημοκρατία πρέπει να νικήσει την τρόικα και τη λιτότητα στην Ελλάδα. Αν η πολιτική αυτή υπερισχύσει στην Ελλάδα, τότε θα δικαιωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αντίθετα, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο κύκλος της κοινωνικής και οικονομικής βαρβαρότητας που άνοιξε στην Ελλάδα θα κλείσει στην Ελλάδα. Αρα το μέλλον της Ευρώπης εξακολουθεί να κρίνεται στην Ελλάδα».

Τρία εκατομμύρια Ελληνες ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πώς θα τους ενισχύσετε χωρίς να δημιουργήσετε νέα ελλείμματα; Πού θα βρείτε τα κεφάλαια; «Λεφτά υπάρχουν»;
«Είναι απύθμενη υποκρισία και λαϊκισμός να ισχυρίζονται οι κυβερνώντες ότι θα βρουν 60 δισεκατομμύρια ως το 2020 για να πληρώνουν τόκους, αλλά δεν μπορούν να βρουν 60 εκατομμύρια για όσους δεν έχουν ρεύμα ή ανάλογα ποσά για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο νερό. Δεν αποδεχόμαστε προγράμματα εξισορρόπησης που απαιτούν 4,5% πλεόνασμα για να αποπληρώνεις χρέος την ώρα που πρέπει να αντιμετωπίσεις μια ανθρωπιστική κρίση».

Δηλαδή οι πόροι που θα κατευθυνθούν για την κοινωνική συνοχή θα προκύψουν μέσα από μια νέα διευθέτηση για το χρέος;
«Η απελευθέρωση πόρων από την εξυπηρέτηση ενός χρέους που θα διαγραφεί ασφαλώς θα αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης διεκδικούμε, για ένα εύλογο διάστημα και έως ότου ανακάμψουμε, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις και οι δαπάνες για την κοινωνική αποκατάσταση να μην εγγράφονται στο έλλειμμα. Για εμάς λοιπόν πρώτα ο άνθρωπος, πρώτα ο εργαζόμενος και πρώτα η πατρίδα μας, μέσα σε μια Ευρώπη που θέλουμε να είναι Ευρώπη της συνοχής και αλληλεγγύης. Και αυτά δεν τα διαπραγματευόμαστε, γιατί τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες αξίες της Ευρώπης. Πρώτα Ελληνες, αξιοπρεπώς εργαζόμενοι, για να είμαστε Ευρωπαίοι».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν τις συντάξεις τους…
«Τιμώ τους συνταξιούχους, σέβομαι τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής και θα τους υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις. Οι συντάξεις θα χαθούν μόνο αν συνεχιστούν τα Μνημόνια. Γιατί τα Μνημόνια κινούνται σε μια λογική αύξησης της ανεργίας, μείωσης των αμοιβών και μείωσης των εισφορών, που όλα αυτά οδηγούν στη διάλυση των Ταμείων. Θα διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε αυτό το μοντέλο».

Πάντως η στάση σας στις επενδύσεις θεωρείται αντιαναπτυξιακή. Παράδειγμα το Ελληνικό…
«Δεν είμαστε αρνητικοί σε κάθε επένδυση, αλλά σε επενδύσεις που δημιουργούν ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο. Η εκποίηση κερδοφόρων οργανισμών δεν αποφέρει τίποτα. Οταν υπάρχουν σχέδια όπως η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όταν δηλαδή μας ζητούν να κάνουμε κάτι που δεν το κάνουν τα κράτη τους και το κάνουν μόνο χώρες-μπανανίες, τότε αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Για το Ελληνικό, το όφελος για το Δημόσιο είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με την πραγματική αξία του. Παράλληλα η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι υψηλή. Η ανάπτυξη πρέπει να συνδυάζεται με όρους που θα σέβονται το περιβάλλον».

«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο αν δεν υπάρξει διαγραφή»

Η κυβέρνηση έχει υπαινιχθεί ότι έχει σχεδόν εξασφαλίσει λύση επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους για 50 έτη και σημαντική μείωση επιτοκίου. Εσείς θα απορρίψετε μια τέτοια λύση προκειμένου να διεκδικήσετε το μέγιστο, δηλαδή τη διαγραφή, που θεωρείται ανέφικτο;

«Οταν προσέρχεσαι σε μια διαπραγμάτευση, πρέπει να τοποθετείς τον πήχη ψηλά. Δεν προσέρχεσαι με μια πολιτική «ό,τι προαιρείστε», γιατί τότε θα εξασφαλίσεις λιγότερο και από το ελάχιστο. Δεν υπάρχει εθνική θέση για το χρέος. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι δεν επιθυμεί διαγραφή όταν όλοι παντού στον κόσμο μιλούν για ένα χρέος μη βιώσιμο. Η διαγραφή είναι απαραίτητη. Αλλιώς, είτε ενεργό είτε εν υπνώσει, το χρέος θα είναι εκεί και θα βαραίνει την οικονομία».

Πάντως η διαγραφή θεωρείται ανέφικτη…
«Λάθος. Εγινε το 1953 για τη Γερμανία και πρέπει και τώρα να γίνει στο πλαίσιο μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λύσης. Το υποστηρίζουν όλοι οι έγκριτοι οικονομολόγοι και οι σοβαροί πολιτικοί».

Μα πώς θα αναλάβουν τα Κοινοβούλια χρέη τρίτων χωρών, και μάλιστα Κοινοβούλια λαών οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα;
«Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική λύση. Αν τα ισχυρά τραπεζικά συμφέροντα αποτρέψουν τη διαγραφή μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κρατικών χρεών, τότε τα Κοινοβούλια θα αναγκαστούν να αυξάνουν το δημόσιο χρέος των χωρών τους, όχι με τη διαγραφή, αλλά με την εξυπηρέτηση των χρεών άλλων χωρών, αφού η μη εξυπηρέτηση θα απειλεί την ευρωζώνη. Η διαιώνιση της εξυπηρέτησης των υπέρογκων κρατικών χρεών θα αναγκάσει τους λαούς να επωμιστούν κόστος πολλαπλάσιο από το κόστος της περικοπής τους. Παράλληλα θα ενισχυθούν ο ευρωσκεπτικισμός και η Ακροδεξιά και θα επεκταθεί η εξαθλίωση των ευρωπαϊκών λαών. Επομένως το πραγματικό ερώτημα είναι: Αντέχει η Ευρώπη τη μη διαγραφή χρεών; Η απάντηση είναι «όχι»».

Στην Ελλάδα μια διευθέτηση του χρέους θα συνδυαστεί με ένα νέο Μνημόνιο. Είναι δυνατόν να προσφερθούν λύσεις χωρίς ανταλλάγματα;
«Η διαγραφή ενός χρέους που εκτοξεύτηκε στο 175% είναι επιβεβλημένη. Το ερώτημα είναι αν θα συνοδευτεί με νέα λιτότητα, που θα ξαναδημιουργήσει το χρέος, ή με ανάπτυξη, που θα το διατηρεί μειωμένο. Είναι οι δύο αντιλήψεις που συγκρούστηκαν και μετά το «κραχ» του 1929 και σήμερα. Η προοδευτική αντίληψη απορρίπτει τη λιτότητα και προκρίνει την κοινωνική συνοχή».

Πολλοί προειδοποιούν ότι μια επεισοδιακή διαπραγμάτευση θα επιφέρει αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα…
«Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν σταματήσει να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό. Καλά θα κάνουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Είναι οι μοναδικοί πολιτικοί στην Ευρώπη που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τρομοκράτηση των Ελλήνων».

Οι κίνδυνοι δεν είναι αμελητέοι. Πώς θα ενισχύσετε την τραπεζική πίστη; Με δημόσιο έλεγχο των τραπεζών;
«Ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της εθνικής θέσης στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ για την επιτυχία των ελληνικών θέσεων στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών και των συνθηκών. Οι εταίροι μας ασφαλώς θα συμπράξουν μαζί μας για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Ευρώπη των εκβιασμών ήταν μια παρένθεση που έκλεισε».

Πώς είστε τόσο σίγουρος;
«Η Ελλάδα θεωρείται πολύτιμος εταίρος σε μια περίοδο που αυξάνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει, προς όφελος του λαού της, στον γεωπολιτικό και ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης του 2020 και του 2030. Αρκεί να ακολουθήσει μια πολιτική πρωτοβουλιών και όχι μια πολιτική εκτέλεσης διαταγών. Το 2030 είναι τώρα. Πρέπει να τολμήσουμε για να κατακτήσουμε το μέλλον. Αυτή είναι η πρόκληση για τη νέα Μεταπολίτευση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ