από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Βενιζέλος: Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών

Η ψήφος των πολιτών θα πρέπει «να μην επιδέχεται ερμηνειών»
Βενιζέλος: Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ψήφος των πολιτών θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε «να μην επιδέχεται ερμηνειών». «Όχι, δεν προβλέπω εκλογές εθνικές, έχουμε χρόνο μπροστά μας, η χώρα χρειάζεται χρόνο» απάντησε.

«Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι η ψήφος τους θα ερμηνευτεί, άρα θα πρέπει να δώσουν μία ψήφο που δεν επιδέχεται ερμηνειών» τόνισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχει θέσει κανένα δίλημμα, έχει πει την πραγματικότητα και σημείωσε ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάει «ούτως ή άλλως», καθώς «χρειάζεται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μπορέσει ενωμένη η κοινωνία να κάνει τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από το μνημόνιο και την ανασυγκρότηση της χώρας».

Τόνισε δε ότι το υπ' αριθμόν ένα θέμα τώρα, είναι μέσα από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης να κινηθεί η μηχανή της πραγματικής οικονομίας, να προστατευθούν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

«Τώρα διαμορφώνουμε το αποτέλεσμα, μιλάμε στο λαό»
είπε σχετικά με τις εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν έχει πει αριθμητικούς στόχους, γιατί δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές». Επισήμανε ότι αυτό που λέει εκείνος είναι ότι το βράδυ των εκλογών πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δημοσκόποι και αναλυτές θα λένε αν έχουμε ή όχι πολιτικό πρόβλημα, αν η κυβέρνηση στέκεται ή υπάρχει κρίση στη χώρα.

«Και επειδή η σταθερότητα εξαρτάται από πολύ συγκεκριμένους παράγοντες, ο δημοκρατικός πόλος που λέγεται ΠαΣοΚ και Ελιά πρέπει να έχει τη δύναμη να προχωρήσει, να εγγυηθεί τη σταθερότητα και τον προσανατολισμό της προσπάθειας, για να τον ολοκληρώσουμε».

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις Κάννες, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «θα τα πούμε αυτά κάποια στιγμή», καθώς -όπως σημείωσε- «η αλήθεια και η γνώση των δύσκολων καταστάσεων βοηθά την κοινή γνώμη και τον λαό να έχει μια πιο ώριμη και συγκροτημένη άποψη, αλλά δεν πρέπει ο διάλογος αυτός να γίνεται με βλαπτικό τρόπο για το εθνικό συμφέρον όταν έχουμε ανοικτές διαπραγματεύσεις ακόμα». Είπε ακόμα, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά, ότι οι Financial Times είναι μια εφημερίδα που ποτέ δεν συμπάθησε την ΕΕ, το ευρώ και ποτέ δεν βοήθησε τον αγώνα της Ελλάδας να σωθεί. «Ποτέ δεν είδαμε μια υποστήριξη» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το γεύμα των Καννών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η συζήτηση ήταν πάρα πολύ έντονη, πάρα πολύ δύσκολη και πιεστική και ότι πρωταγωνιστές ήταν ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ, γιατί η συνάντηση ήταν διακρατικού χαρακτήρα, ήταν μια συζήτηση δύσκολη, αλλά όχι μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ΔΝΤ. Η συζήτηση -συνέχισε ο κ. Βενιζέλος- ήταν δύσκολη, σκληρή, διακρατική, μεταξύ των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που είχαν πρωτοστατήσει στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου για το δεύτερο δάνειο και τους πολύ καλούς όρους και ήθελαν εξηγήσεις για το πώς και πού πηγαίνουμε.

Ερωτηθείς σχετικά με εκφράσεις που έχουν αποδοθεί στον κ. Σαρκοζί σχετικά με τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει, προσθέτοντας ότι στη συζήτηση αυτή ήταν παρόντες και άνθρωποι που κράτησαν πρακτικά. «Το ύφος και τι λέξεις χρησιμοποιούμε δεν έχει τόση σημασία, σημασία έχει ότι δεν έγινε αποδεκτή η αντίληψη ενός δημοψηφίσματος για δευτερεύοντα θέματα ή επί του προγράμματος, οπότε ετέθη ένα ζήτημα ή καθόλου δημοψήφισμα ή δημοψηφίσματος 'αν είστε μέσα ή έξω από το ευρώ'».

«Εμείς δημοψήφισμα για το μέσα ή έξω από το ευρώ δεν μπορούσαμε να κάνουμε, γιατί κανείς δεν ήθελε να βγούμε από το ευρώ και γιατί αν πεις ότι κάνεις τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα προλάβεις να το κάνεις, την επόμενη μέρα θα καταρρεύσουν οι τράπεζες σου και οικονομίες σου». Γι' αυτό, όπως τόνισε, εξέδωσε τη σχετική δήλωση στις 5 το πρωί, «γιατί αν άνοιγαν οι τράπεζες στις 8 και υπήρχε αυτή αβεβαιότητα θα υπήρχε μαζική απόσυρση καταθέσεων και θα είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς για τη στάση του για το δημοψήφισμα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είχε τοποθετηθεί πριν τις Κάννες σε συνεδρίαση της ΚΟ και σε προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξή του. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κατελήφθη εξ απήνης από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και ότι έπρεπε να αντιδράσει εντός ενός λεπτού, γιατί επρόκειτο να πάρει το λόγο ως υπουργός Οικονομικών να μιλήσει για το περιεχόμενο του δεύτερου προγράμματος. 

«Στήριξα Παπανδρέου ώς την τελευταία στιγμή»

«Έπρεπε να αντιδράσω, έτσι ώστε να διατηρηθεί η ενότητα του ΠαΣοΚ, η σοβαρότητα της κυβέρνησης, η αξιοπιστία της χώρας, να προστατευθεί η εθνική οικονομία και γι' αυτό δεν μπορούσα να διαφωνήσω δημόσια με τον κ. Παπανδρέου». Σημείωσε, επίσης, ότι τον στήριξε μέχρι την τελευταία στιγμή και κατά τη διάρκεια του γεύματος στις Κάννες, με επιχειρήματα, αλλά -πρόσθεσε- ότι εξαρχής, στην προαναφερθείσα τηλεοπτική συνέντευξη, είχε τοποθετήσει το δημοψήφισμα στις διαστάσεις του, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, το πρόγραμμα θα έχει γίνει ο PSI και θα έχει ληφθεί το δάνειο.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου θεωρούσε ότι κάνει το καλύτερο για τον τόπο και ότι θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του, «γιατί δεν μπορούσε να αντέξει άλλο την κατάσταση, εμείς να πετυχαίνουμε πολύ σημαντικά πράγματα στις Βρυξέλλες και στις παρελάσεις να βρίζουν την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οργανωμένοι οπαδοί της αντιπολίτευσης και ιδίως του τότε μικρού ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για τη συνολική στάση του, αναφέροντας ότι τον Ιούνιο 2011, έβριζε στη Βουλή τον κ. Παπανδρέου ως «Πινοσέτ», στις 28 Οκτωβρίου καθοδηγούσε τα επεισόδια κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά άκουσε το δημοψήφισμα και κατήγγειλε ότι είναι φτηνό αντιδημοκρατικό τέχνασμα, μετά υιοθέτησε βουλευτές και υπουργούς του ΠαΣοΚ που πηγαίνουν να ρίξουν την κυβέρνηση καταψηφίζοντας τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Παπανδρέου και τελικά, ο ίδιος έρχεται και λέει: «πω πω, φοβερό! Οι Ευρωπαίοι έκαναν συνωμοσία να πέσει η κυβέρνηση», όταν -όπως πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος- όλες οι διαδικασίες έγιναν ενώπιον του ΠτΔ με επίσημα ανακοινωθέντα, με πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τη συμφωνία άλλων κομμάτων.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κάνει κυβέρνηση με τη ΝΔ από τον Ιούνιο του 2011 με τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργό και πως μετά τις Κάννες, ο ίδιος συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία μπήκε και ο κ. Καρατζαφέρης και πως ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Παπαδήμο.

«Χρειάζεται διάψευση για να πεις ότι ο κ. Μπαρόζο δεν είχε άποψη για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός;» τόνισε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται διάψευση για να πεις ότι την επιλογή του πρωθυπουργού της κυβέρνησης συνεργασίας την έκανε ο κ. Παπανδρέου, σε συνεννόηση με τους κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη; Δεν ξέρετε ότι πάρα πολλοί παράγοντες, στελέχη του ΠαΣοΚ, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, μέσα ενημέρωσης, έλεγαν ότι ο κ. Παπαδήμος είναι η λύση;».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Σόιμπλε τον είχε πλησιάσει με το ερώτημα για μετατροπή του προγράμματος σε πρόγραμμα εξόδου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ο κ. Σόιμπλε εξήγησε με δήλωσή του ότι προσωπικά ο ίδιος πάντα ήθελε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ αλλά ότι υπήρχε αντικειμενικά ένα θέμα και σενάρια εξόδου». Επιπλέον, ανέφερε πως ό,τι έχει πει δημόσια ο ίδιος, προφανώς ισχύει και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη συνάντηση, στο άτυπο συμβούλιο της Πολωνίας, ήταν καλεσμένος και ο κ. Γκάιτνερ ο οποίος, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, δεν γνωρίζει το περιστατικό αυτό, αλλά γνωρίζει όμως ότι πάντα υπήρχε μεγάλη διαφωνία μεταξύ των αμερικανικών και ευρωπαϊκών προσεγγίσεων.

Τέλος, με αφορμή ερώτηση για το ότι στο χτεσινό ντιμπέιτ ο κ. Γιούνκερ δεν απάντησε στον κ. Τσίπρα για τις Κάννες, αλλά μίλησε όμως για την αλληλεγγύη που είχε δείξει στην κρίση που αντιμετώπιζε η χώρα μας, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως ο κ. Γιούνκερ έχει παίξει πάντα πολύ φιλικό ρόλο ως πρόεδρος του Eurogroup και ότι «η περίοδος του κ. Γιούνκερ είναι πιο φιλική απ' την περίοδο του κ. Ντάισελμπλουμ».Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΠαΣοΚ κατηγορεί τον Τσίπρα για «απόλυτο πολιτικό παραλογισμό» 
Βενιζέλος: «Εθνικό συμφέρον να ''σκοτώσουμε'' το δημοψήφισμα για το ευρώ» 
Βενιζέλος: Τη σταθερότητα της χώρας την αποφασίζει ο λαός 
Βενιζέλος: Ο λαός εκλέγει τους καλύτερους δημάρχους 
Βενιζέλος:Στις ευρωεκλογές αναγκαία η εικόνα προοδευτικής σταθερότητας 
Βενιζέλος: Η συνολική εντύπωση το βράδυ της Κυριακής θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης 
Ευ.Βενιζέλος: Ψήφο στην Ελιά για να υπάρχει προοδευτική σταθερότητα 
 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σαράντα τρία κόμματα στην Ευροβουλη | 16/05/2014 20:18
  Το ακατανόητο αλαλούμ των πολιτικών του Ελληνικού κράτους. Σαράντα τρία (43) κώματα δηλώνουν συμμετοχή και επιδιώκουν να πάρουν μια μισθωμένη καρέκλα στο Ευρωκοινοβούλιο . Η περισσότερη από αυτούς δεν έχουν ιδέα τι είναι η Ευρωβουλή και τι είναι αυτό που λέγετε Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κος Τσίπρας και πολύ σαν τον Τσίπρα το μόνο που θέλουν είναι να γίνουν Πρωθυπουργοί κραυγάζοντας πως έχουν την λύσει της σωτηρίας του Ελληνικού χρέους και η λύσει που έχουν είναι απλή δεν πληρώνομαι τίποτα σε κανέναν. Το αξιοσημείωτο είναι πως ξέρουν η παράταξη τους δεν παίρνει περισσότερο ποσοστό προτίμησης από το 20-22% του Ελληνικού λαού και το 10-15% του ποσοστού αυτού είναι αυτή που έχουν χάση την δουλειά τους τα σπίτια τους και δεν τους ενδιαφέρει αν το Ελληνικό κράτος θα καταρρεύσει τελείως διότι αυτοί έχουν Ίδη καταρρεύσει. Ο κος Τσίπρας πρέπει να έχει επίγνωση της πραγματικότητας αλλά αυτό όπως φαίνετε δεν τον ενδιαφέρει, διαλαλεί κάθε τόσο να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα φορτώνοντας στον Ελληνικό λαό περισσότερο χρέος με την αχαλίνωτη επιθυμία να γίνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Αυτί είναι μια κατάρα που θα σέρνετε συνέχεια αν δεν επιβάλει ο Ελληνικός λαός δια νόμου εκάστη κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία της και αν δεν μπορούν τα μικρό κόμματα να κυβερνήσουν θα εξαντλείτε η τετραετία από τεχνοκράτες, στερώντας τους βουλευτές μίσθωση. Αφού δεν παράγουν έργο για ποιο λόγο να πληρούνται από τον Ελληνικό λαό.
  Ι.Κάλφασ Σουηδία
  απάντηση13
   
   
  Μα αν τολμάς και.. | 16/05/2014 17:41
  θέλεις να μετρήσεις την δύναμή σου, προχώρα.
  mind the GAP
  απάντηση258
   
   
  ΔΗΛΑΔΗ ?? | 16/05/2014 17:30
  ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ?? ΧΩΡΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ??
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.. ΟΚ !!
  απάντηση338
   
   
  Ασε ρε Μπενυ, δε σου βγαινει | 16/05/2014 17:17
  Δε τιθεται θεμα εθνικων epeidh to lew esy?γιατι δε σε συμφερει.Το λες προσπαθωντας να πεισεις προβατα.Αν σε συνεφερε θα τις ειχες προκηρυξει ηδη με τα λεγομενα σου, θα ειχες βαλει φωτια τα παντα.Δε λες να χωνέψεις ομως οτι πια τα προβατα ξυπνησαν και θα στειλουν το βοσκο για τσαι
  Ηλιας
  απάντηση287
   
   
  ΟΤΙ ΝΑ΄ΝΑΙ | 16/05/2014 16:58
  Τον συχάθηκε η ψυχή μου Με όλα του τα βαρυγδουπα και εκφοβιστικά λόγια Δεν μασάμε πλέον.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση338
   
   
  TI LEEI ? | 16/05/2014 15:27
  H PSHFOS MAS POY PROKEITE NA PAEI BAGGELA ? SE AYTOYS POY FAGANE APO SIEMENS /SKARAMAGKA / AMYNTHKA SYSTHMATA /MKO /TT /MIZES ,,KAI PES MAS POY EINAI TA 140 EKATOMYRIA EYRO APO TA TAMEIA SAS ,ASE TORA TA BLA BLA BLA
  A.G
  απάντηση357
   
   
  ekloges | 16/05/2014 14:50
  τίθεται.......
  dz
  απάντηση2913
   
   
   
  Ο ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑΣ !! | 16/05/2014 14:41
  ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΣΟΒΟΡΟ ΘΕΜΑ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑΣ , ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΔΕΙΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, ΕΠΙΣΤΕΥΕΣΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ??
  poiu
  απάντηση3714
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΜΠΕΝΥ | 16/05/2014 14:40
  Πρόσεχε τις μανούβρες Μπένυ, τα κιλάκια σου είναι πάρα πολλά και θα σπάσεις κανένα πόδι!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3313
   
   
  ζικ ζακ | 16/05/2014 14:16
  Τα μασάς Βεγγελάκη, γιατί άραγε; Την μιά απειλείς ότι αν είναι κάτω από 10% το ΠΑΣΟΚ, τίθεται θέμα σταθερότητας της κυβέρνηση, άρα πάμε για εκλογές, σήμερα λες δεν τίθεται θέμα εκλογών. Την μία ότι θα πας στον πρόεδρο της δημοκρατίας και όχι στον Σαμαρά, αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν σε ικανοποιηεί, σήμερα λες ότι ούτως ή άλλως θα πας στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για τις διαδικασίες εξόδου από τα μνημόνια. Την μία μιλάς για έξοδο από τα μνημόνια και την άλλη ότι η κρίση δεν τελείωσε. Ίσιωσε Βαγγελάκη, γιατί μας ζάλισες με τα ζικ ζακ.
  .............
  απάντηση5315
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 16/05/2014 13:49
  Εσύ, ή είσαι τρελλός ή το παίζεις έτσι.......Δηλαδή πότε η ψήφος θα επιδέχεται ερμηνειών? Και εάν ναί, τι θα κάνεις? Τελευταία, όλο λόγια και εκβιασμούς είσαι.....Κανόνισε να μουρλάνεις τον κόσμο....
  Frixos
  απάντηση5315