Αβρόχοις ποσί και με κάποιες εξάρσεις που του προσέφεραν επικοινωνιακούς πόντους πέρασε τη δοκιμασία του ντιμπέιτ με τους αντιπάλους του, υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης. Η συζήτηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, διεξήχθη στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου και συμμετείχαν ο κ. Τσίπρας και οι Σκα Κέλερ (Πράσινοι), Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Λαϊκό Κόμμα), Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλδημοκράτες) και Γκι Φερχόφσταντ (Φιλελεύθεροι).
Εχοντας την ευχέρεια να μιλήσει στα ελληνικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επιδίωξε κάποια στιγμή και την απευθείας αντιπαράθεση με τον κ. Γιούνκερ, όταν του έθεσε το ερώτημα, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα των «Financial Times»: «Τι έγινε στις Κάννες, όπου συμμετείχατε σε διαβουλεύσεις για να αντικατασταθούν κυβερνήσεις εκλεγμένες στην Ελλάδα και την Ιταλία και να επιβάλετε τι είδους δημοψήφισμα πρέπει να γίνει;». Ο κ. Γιούνκερ δεν απάντησε εκείνη τη στιγμή και με την πρώτη ευκαιρία ο κ. Τσίπρας επανήλθε, προσφέροντάς του χρόνο από τον δικό του, σε περίπτωση που ήθελε να δώσει μια απάντηση. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του eurogroup είχε ήδη απαντήσει νωρίτερα, όταν με άλλη αφορμή είπε πως «έκανα ό,τι μπορούσα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Δεν θα δεχθώ ότι δεν ήμασταν αλληλέγγυοι απέναντι στην Ελλάδα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραμείνει η Ελλάδα στη θέση της».
Ο κ. Τσίπρας είχε εν πολλοίς ελληνική ατζέντα και στο πλαίσιο αυτό εξαπέλυσε μετρίας έντασης επιθέσεις κατά της ηγεσίας της ΕΕ και της καγκελαρίου Μέρκελ. Υπήρξαν στιγμές πάντως που έφυγε από αυτό το πλαίσιο, όπως για παράδειγμα όταν σε έναν από τους 10 κύκλους ερωτήσεων ανέφερε ότι «χρειάζεται ένα new deal απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ευρώπη. Οι καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και η ανεργία των νέων παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις».
Σε πολλές απαντήσεις του επανέλαβε την πρόθεσή του να προκαλέσει ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και συμφωνία για ανάλογη λύση με εκείνη υπέρ της Γερμανίας το 1953 για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.
Στην ερώτηση γιατί κάποιος θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού έχει αιτίες και υπαιτίους και είναι αυτοί που κυβερνούν και λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα. «Σε αυτούς που σκέφτονται κριτικά πρέπει να δώσουμε μια εναλλακτική. Δεν είναι η διάλυση της Ευρώπης, αλλά η αλλαγή του πλαισίου μέσα στο οποίο σήμερα αναδιανέμεται πόνος, φτώχεια και εξαθλίωση. Πρέπει να πάμε μπροστά, περνώντας τον κίνδυνο να διαλύσουμε την Ευρώπη μέσα από τις πολιτικές λιτότητας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ