Με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι τα επιτελεία των κομμάτων, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το πολιτικό στοίχημα της αναμέτρησης για την Αυτοδιοίκηση δεν θα ξεκαθαρίσει αύριο. Οι οριστικές απαντήσεις θα προκύψουν την επόμενη Κυριακή, αν και αύριο το βράδυ θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Με βάση τις εκτιμήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει νικητής από τον πρώτο γύρο σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες και στα επιτελεία κυρίως της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αγωνία καθώς η πολυμορφία των συνδυασμών και η διασταύρωση των δυνάμεων που τους υποστηρίζουν δυσχεραίνουν τις όποιες προβλέψεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένοι και θεωρούν ότι, όπως και το 2010, θα επικρατήσουν τουλάχιστον σε πέντε περιφέρειες και στόχος είναι το «5+2» σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου όπου οι γαλάζιοι υποψήφιοι έχουν αέρα νικητή στον δεύτερο γύρο. Το μεγάλο στοίχημα της ΝΔ είναι να δώσουν τη μάχη στον δεύτερο γύρο οι υποψήφιοί της στις περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτ. Ελλάδα, Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και Ιονίων Νήσων, ενώ παραταξιακή θα είναι η αναμέτρηση στην Κεντρική Μακεδονία μεταξύ των Γιάννη Ιωαννίδη (επίσημου) και Απόστολου Τζιτζικώστα (αντάρτη).
Το επιτελείο τουΑλέξη Τσίπρα εκτιμά ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψουν πολύ ικανοποιητικά ποσοστά και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην Αττική, όπου εκτιμούν ότι η Ρένα Δούρου θα αναμετρηθεί με τον Γιάννη Σγουρό και ο υποψήφιος της ΝΔ θα είναι τουλάχιστον στην τρίτη θέση. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι σε 10 περιφέρειες οι υποψήφιοί τους θα βρίσκονται στον δεύτερο γύρο.
Στη Χαρ. Τρικούπη ο στόχος είναι οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τις δυνάμεις του ΠαΣοΚ να δώσουν τη μάχη σε έξι τουλάχιστον περιφέρειες στο δεύτερο γύρο και εκτιμούν ότι θα έχουν και περιπτώσεις όπου θα εκλέξουν και περιφερειάρχες αλλά και δημάρχους. Μάλιστα, σε τρεις περιφέρειες –Ηπειρο, Θεσσαλία, Δυτ. Μακεδονία –το ΠαΣοΚ συνεργάζεται με τη ΔΗΜΑΡ σε ψηφοδέλτια με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.
Στους πίνακες που ακολουθούν αναφέρονται αναλυτικά: α) τα σχήματα που μετείχαν στις περιφερειακές εκλογές του 2010 και τα αποτελέσματα, β) οι συνδυασμοί που μετέχουν στις περιφερειακές εκλογές του 2014 και γ) οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 με τα ποσοστά ανά περιφερειακή ενότητα.
AΤΤΙΚΗ

Στη μητέρα των μαχών στην Αττική, που αποτελεί και βαρόμετρο και θα εξαχθούν και πολιτικά συμπεράσματα, τα μηνύματα δεν είναι καλά για τον Γιώργο Κουμουτσάκο που πληρώνει τον αρνητισμό σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων για την κυβερνητική πολιτική. Το στοίχημα της ΝΔ είναι να μπει στον δεύτερο γύρο, αν και είναι δύσκολο, καθώς υπάρχουν εκ δεξιών υποψήφιοι. Στην Κουμουνδούρου μιλάνε για προοπτική νίκης της Ρένας Δούρου και θεωρούν ότι αντίπαλος θα είναι ο Γιάννης Σγουρός που τον στηρίζουν και νεοδημοκράτες δήμαρχοι.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η ΝΔ περιμένει νίκη του αντιπάλου της το 2010 Πέτρου Τατούλη που έχει απέναντί του νεοδημοκράτες και τον Γιάννη Μανώλη που στηρίζει το κόμμα Πολύδωρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθεί ο υποψήφιός τους Οδυσσέας Βουδούρης με τον κ. Τατούλη, ο οποίος έχει απέναντί του μεγάλο τμήμα και του ΠαΣοΚ, πολλά στελέχη του οποίου στηρίζουν τον Γιώργο Δέδε.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κώστας Μπακογιάννης που εκφράζει εκτός από τη ΝΔ και πολλούς κεντροαριστερούς θεωρείται για το Μαξίμου ο νέος περιφερειάρχης, αλλά στον δεύτερο γύρο, αφού υπάρχει και η υποψηφιότητα του γαλάζιου αντάρτη Θανάση Γιαννόπουλου. Στον δεύτερο γύρο θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου.
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ΝΔ εκτιμά ότι νικητής θα είναι ο νυν περιφερειάρχηςΑλέκος Καχριμάνης αν και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αισιόδοξος για ανατροπή με τη βουλευτή Αρτας Ολγα Γεροβασίλη, ενώ πάει καλά και ο Γιώργος Ζάψας (υποστηρίζεται από ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ).
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Την επανεκλογή του νυν περιφερειάρχηΚώστα Αγοραστού θεωρεί σίγουρη η ΝΔ αλλά στον δεύτερο γύρο με αντίπαλό του τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, αν και κερδίζει έδαφος και ο υποψήφιος του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ



Κρίσιμη η μάχη για τη ΝΔ όπου ελπίζει σε νίκη υπό προϋποθέσεις της Χριστιάννας Καλογήρου. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πιθανή την επικράτηση της Αγλαΐας Κυρίτση, ενώ οι μυημένοι μιλάνε για τη δυναμική του νυν περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή (ΠαΣοΚ).
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ



Η ΝΔ φαίνεται ότι χάνει τη μάχη για τον δεύτερο γύρο με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, δυναμική για τη δεύτερη Κυριακή καταγράφει ο Βασίλης Χατζηλάμπρου(ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας (ΠαΣοΚ) έχει απέναντί του τις πράσινες υποψηφιότητες των Γιάννη Ζαφειρόπουλου και Θύμιου Σώκου.
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ



Προβληματική υποψηφιότητα για τη ΝΔ είναι αυτή του περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου που πλήττεται και από τον αντάρτη πρώην βουλευτή Αλέκο Δεσύλλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί στη δεύτερη Κυριακή με τον Θόδωρο Γαλιατσάτο, ενώ το ΠαΣοΚ ελπίζει στην έκπληξη με την Αντζελα Γκερέκου.
ΚΡΗΤΗ



Η συμμαχία του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη (ΠαΣοΚ) με πολλούς νεοδημοκράτες δημιουργεί πρόβλημα στην υποψηφιότητα του Σεραφείμ Τσόκα (ΝΔ) που δεν κερδίζει το εισιτήριο για τη δεύτερη Κυριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει όχι σε νίκη, αλλά να είναι στον δεύτερο γύρο με τον βουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη.
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ



Σε καλή εμφάνιση ελπίζει η ΝΔ με τον πρώην δήμαρχο ΡόδουΓιώργο Χατζημάρκο και λέγεται ότι θα παλέψει στον δεύτερο γύρο με τον προερχόμενο από το ΠαΣοΚ νυν περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, ενώ δεν καταγράφει δυναμική ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου(ΣΥΡΙΖΑ).
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ



Ενδοπαραταξιακή θα είναι η σύγκρουση πιθανότατα και τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ του Γιάννη Ιωαννίδη και του αντάρτη νυν περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα που στηρίζεται και από δυνάμεις δεξιά της ΝΔ. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ) στοχεύει στον δεύτερο γύρο αν και με λίγες πιθανότητες. Η Νιόβη Παυλίδου (της Πρωτοβουλίας των 58) έχει ευρύτερη υποστήριξη κεντροαριστερών δυνάμεων, αλλά δεν καταγράφει ιδιαίτερη δυναμική. Η ΔΗΜΑΡ επενδύει πολλά στον Μάρκο Μπόλαρη, πρώην βουλευτή ΠαΣοΚ.
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η ΝΔ πιστεύει ότι ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής θα επανεκλεγεί. Πίεση δέχεται από τον Θόδωρο Καρυπίδη που αρχικά επελέγη από την Κουμουνδούρου και μετά κόπηκε και εκτιμάται ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο εις βάρος του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη (ΣΥΡΙΖΑ). Βέβαια, οι πιο μυημένοι θεωρούν ότι η έκπληξη μπορεί να γίνει από τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου (στηρίζεται από κεντροαριστερές δυνάμεις).
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

Ελπίζει η ΝΔ με τον Γιώργο Παυλίδη, αν και το ΠαΣοΚ πιστεύει ότι νικητής θα είναι, έστω και δύσκολα, ο νυν περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει αλλά με λίγες πιθανότητες με τον Κώστα Μορφίδη, ενώ τον κ. Παυλίδη επηρεάζει η εκ δεξιών υποψηφιότητα του Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ