Ήταν «εθνικό καθήκον να «σκοτώσουμε» το δημοψήφισμα για το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, εξηγώντας τη δήλωση που έκανε ξημερώματα της 3ης Νοεμβρίου 2011, επιστρέφοντας από τις Κάννες, με την οποία αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι τρεις μέρες πριν, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, είχε χαρακτηρίσει «εθνικά λυτρωτικό» το δημοψήφισμα.

«Είπα ότι είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται. Ανέλαβα να παρουσιάσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας που είχαμε συμφωνήσει δυο μέρες πριν. Όταν ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα κατελήφθην και εγώ εξ απήνης και έπρεπε, μέσα σε δευτερόλεπτα, να βρω μια θέση, η οποία να προστατεύει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη χώρα, τις τράπεζες, τις καταθέσεις, την εθνική οικονομία, την διπλωματική αξιοπιστία της χώρας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη.

«Και βγήκα στο δελτίο ειδήσεών σας, λίγα λεπτά μετά και είπα αν είναι να κάνουμε το δημοψήφισμα που πρότεινε ο κ. Παπανδρέου θα το κάνουμε μετά, αφού ολοκληρώσουμε το πακέτο του δανείου, αφού ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, αφού κάνουμε το κούρεμα. Και θα είναι ένα δημοψήφισμα που θα εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης. Ποτέ ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, μέσα ή έξω από το ευρώ» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπεραμυνόμενος της τότε απόφασής του, τόνισε ότι αν δεν είχε κάνει εκείνη τη δήλωση, στις 5 το πρωί, «στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχε εθνική οικονομία. Και αυτό επέτρεψε και στον κ. Παπανδρέου να κάνει αυτό που επεδίωκε πριν από τον ανασχηματισμό και την δική μου συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή μια κυβέρνηση συνεργασίας».

«Άρα λοιπόν, προστατεύσαμε την οικονομία και ενήργησα ως υπουργός Οικονομικών μετά τις Κάννες, όπως θα ενεργούσε ο οποιοσδήποτε από εθνικό καθήκον, θεωρώ ότι η πράξη αυτή είναι μια πράξη η οποία προστάτευσε το βιος των Ελλήνων και την υπόσταση της χώρας» συμπλήρωσε.

Στις Κάννες, όπως είπε, την πρωτοβουλία είχαν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και χαρακτήρισε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ως «ασφυκτική».

«Μετείχα κι εγώ και προσπάθησα να στηρίξω την ελληνική θέση και την ελληνική επιχειρηματολογία, αλλά όπως έχετε αντιληφθεί, επρόκειτο για μία ασφυκτική κατάσταση. Τεθήκαμε προ του καθαρού διλήμματος και ερωτήματος «ή καθόλου δημοψήφισμα, ή άμεσα τις επόμενες μέρες, ει δυνατόν μέσα σε 20 ή 30 ημέρες, δημοψήφισμα με ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ», που κανείς δεν ήθελε στην Ελλάδα και δεν άντεχε η ελληνική οικονομία τέτοιο δημοψήφισμα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν έπαιξαν στις Κάννες ρόλο ούτε η κα. Λαγκάρντ, ούτε ο κ. Ρομπάι, ή ο κ. Μπαρόζο και ο κ. Ρεν που παρίσταντο. Γιατί το παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι διακυβερνητικό. Έπαιξα ένα ρόλο προστασίας του κύρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που ήταν ο κ. Παπανδρέου και προστασίας της εθνικής οικονομίας» ισχυρίστηκε ο κ. Βενιζέλος.

«Η θεωρία ότι ο κ. Μπαρόζο έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αστεία. Και το είπε και ο ίδιος όταν ρωτήθηκε. Έκανε δήλωση η εκπρόσωπός του» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αρνήθηκε ότι, τον Ιούνιο του 2011, ο κ. Παπανδρέου παρέδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά. «Όταν επιστρέψαμε από τις Κάννες πήρε την πρωτοβουλία να ξανασυζητήσει με τον κ. Σαμαρά, συμφώνησαν κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή και του κ. Καρατζαφέρη και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τον πρωθυπουργό, όπως είχε δικαίωμα ως αρχηγός της πλειοψηφίας».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπαδήμος ήταν επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου. «(Ο κ. Παπανδρέου) σκέφτηκε, όπως ξέρετε διάφορα ονόματα και τελικά πρότεινε τον κ. Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης δεν δέχτηκε. Θυμάστε τις αντιδράσεις. Και τελικώς κατέληξε ο ίδιος στον κ. Παπαδήμο. Δεν το ήθελαν τον κ. Παπαδήμο από τις Βρυξέλλες. Τον κ. Παπαδήμο τον ήθελαν πολλοί στην Ελλάδα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματικοί κύκλοι. Τώρα, συνομιλητής του κ. Μπαρόζο εξ Ελλάδος ήταν ο κ. Παπανδρέου. Εγώ ήμουν συνομιλητής του κ. Ρεν».

«Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ΄ επανάληψη» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο λεγόμενο «σχέδιο Ζ».

«Ο ίδιος έχω ζήσει δραματικές στιγμές να ασκούν πιέσεις σε εμένα για να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ. Το βράδυ των Καννών κ. Χούκλη, ζητήθηκε να μείνουμε οι υπουργοί Οικονομικών να ετοιμάσουμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Και εγώ αρνήθηκα να το κάνω» είπε.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από το μνημόνιο και ότι με την επιλογή αυτή, η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ και γλίτωσε το 75%. Αν δεν γινόταν αυτό, πρόσθεσε, θα χάναμε το 75% και θα γλιτώναμε μόνο το 25%.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα το κάνει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. «Φυσικά θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

«Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί η χώρα να κάνει αυτή την τελική προσπάθεια, που είναι τα λίγα βήματα πριν την ολοκληρωτική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου. Πρέπει η χώρα να ενωθεί, εθνικά και κοινωνικά» συνέχισε.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει «μια σειρά πράγματα» στο μυαλό του για να θέσει στον κ. Παπούλια, αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερα.

«Θέλω οι πολίτες να ξέρουν ότι υπάρχουν ουσιαστικά πολιτικά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι και να μην αφήσουν κάποιους άλλους να ερμηνεύουν το λαό» τόνισε.

Χαρακτήρισε «παιδαριώδεις ιστορίες», όσα ακούγονται περί αποχώρησής του από τα πολιτικά πράγματα της χώρας, για να αναλάβει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εάν κάποιος νομίζει ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα του δώσει αυτά που χάθηκαν μεταξύ 2010 και 2014 κάνει λάθος». Και συνέχισε: «Υπόσχεται την αβεβαιότητα. Υπόσχεται επικίνδυνα παιχνίδια».