από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία

Εν όψει διεξαγωγής Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών της 18ης Μαΐου
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και οι άλλες 12 Περιφέρειες εν όψει της διεξαγωγής των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών της Κυριακής 18 Μαΐου 2014. Για την Αττική έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή του σχετικού εκλογικού υλικού στους 66 Δήμους ενώ η Γενική Δοκιμή είναι προγραμματισμένη να γίνει την Παρασκευή 16 Μαΐου.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εκλογική διαδικασία:

- Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, από τις 07.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα ψηφίζουμε για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.

- Ψηφίζουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες που είμαστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου και δεν έχουμε στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

- Ψηφίζουμε όσοι έχουμε γεννηθεί το 1996 ακόμα κι αν δεν έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας.

- Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

- Δεν ισχύει στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ο θεσμός του Ετεροδημότη Εκλογέα και συνεπώς όλοι οι Εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

-Για να ψηφίσουμε, χρειαζόμαστε είτε την αστυνομική μας ταυτότητα, είτε το διαβατήριο, είτε την άδεια οδήγησης, είτε το βιβλιάριο υγείας.

- Όσοι, εκ παραδρομής, ΔΕΝ συμπεριλαμβανόμαστε στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούμε να ψηφίσουμε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι, αρκεί να πάρουμε την ημέρα των εκλογών από το Δήμο που είμαστε εγγεγραμμένοι πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή τα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014».

- Για τις Δημοτικές Εκλογές ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα μας δοθεί.

- Για τις Περιφερειακές Εκλογές ψηφίζουμε μόνο για τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητάς μας. Οι σταυροί που δικαιούμαστε κυμαίνονται από 1 έως 4 ανάλογα με το πόσοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκλέγονται στην περιοχή μας.

Για την Περιφέρεια Αττικής βάζουμε:

- Μέχρι 4 σταυρούς στις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου Τομέα, Δυτικού Τομέα, Κεντρικού Τομέα, Νότιου Τομέα και Ανατολικής Αττικής

- Μέχρι 3 σταυρούς στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς

- Μέχρι 2 σταυρούς στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής

- Μέχρι 1 σταυρό στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων

Για το πού ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε από:

Το Δήμο όπου κατοικούμε
Την ιστοσελίδα www.patt.gov.gr
Την ιστοσελίδα www.ypes.grΠολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις εκλογές 
Το κυνήγι για ασφαλείς και γρήγορες προβλέψεις τη βραδιά των εκλογών 
 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    ΟΙ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ | 15/05/2014 16:44
    θα πάνε την πρώτη Κυριακή στα χωριά τους, αλλά αν δεν βγεί Δήμαρχος, τότε θα πρέπει στις 25/5 Α) να πάνε στο χωριό τους και την ίδια μέρα Β) να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους! Και κάτι ακόμα: "βρωμάει" το διαδίκτυο από προσφορές για μονοήμερες κρουαζιέρες ακριβώς τις 2 Κυριακές των εκλογών. Τυχαίο; Συνεπώς
    ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ
    απάντηση50