Όταν ξεκινούσε η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές, τα στρατηγικά δεδομένα της, ειδικά για τη ΝΔ, ήταν λίγο πολύ προβλέψιμα. Η ΝΔ θα επικεντρώνονταν στην εικόνα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τα όσα έγιναν τα τελευταία δυο χρόνια στο οικονομικό πεδίο. Αυτή ήταν εξ αρχής και η στόχευση και αποτυπώνεται και στα τηλεοπτικά σποτ που προβάλλονται. Αυτό αλλάζει πλέον στην τελική ευθεία για τις εκλογές και η ΝΔ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός θα προβάλλει πιο έντονα το διακύβευμα των εκλογών, ενώ θα αυξηθούν και οι δόσεις της πόλωσης.
Ο Πρωθυπουργός παραμένει αισιόδοξος για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης για τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα της μάχης θα ακολουθηθεί η στρατηγική των υψηλών τόνων, η οποία θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι μια κατ’ εξοχήν επιθετική και θα βοηθήσει στη διερεύνηση της επιρροής του κόμματος. Και αυτό διότι θα απευθύνεται στους περισσότερο αναποφάσιστους ψηφοφόρους που θα κρίνουν και την έκβαση της μάχης.
Ο κ. Σαμαράς έχει μπει περισσότερο απ’ όλους στη ΝΔ ενεργά στη μάχη των εκλογών, συνδυάζοντας τα πρωθυπουργικά καθήκοντα με την κομματική δραστηριότητα, θέλοντας να αλλάξει το κλίμα, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κάνει το παθογενές κόμμα που διαθέτει ένα εξαιρετικά φτωχό ποιοτικά έμψυχο υλικό.
Εν μέσω των νέων δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου περί… προσφυγής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον στις ευρωεκλογές η «Ελιά» καταψηφιστεί, οι οποίες προκάλεσαν ενόχληση στην κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει απ’ όλους τους υπουργούς ενεργή συμμετοχή στην εκλογική μάχη.
Ο ίδιος χθες πήγε και απηύθυνε χαιρετισμό στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου, ζητώντας να τον στηρίξουν όλοι. Το απόγευμα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, για να μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. θέλοντας να ενισχύσει τους Γιάννη Ιωαννίδη (υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας) και Σταύρο Καλαφάτη (υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης). Από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης θα απουσιάζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Πάντως, εν μέσω της κλιμάκωσης της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ, μεγάλη συζήτηση γίνεται και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για τις νέες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου που προβληματίζουν, διότι όπως εκτιμούν εκ των πραγμάτων δημιουργείται κλίμα αστάθειας για την κυβέρνηση.
Μάλιστα, πολιτικοί παρατηρητές σχολίαζαν με νόημα τη χθεσινή απουσία του Πρωθυπουργού από την τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την έναρξη των ερευνών σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Δυτ. Ελλάδα. «Έκτακτες υποχρεώσεις» ήταν η επίσημη εξήγηση, «φόρτος εργασίας» λόγω της προεκλογικής εκστρατείας ήταν μια άλλη δικαιολογία, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν τις διαρροές και δεν θέλησαν να το συζητήσουν για ευνόητους λόγους.