από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 

Τσίπρας στο ντιμπέιτ των Βρυξελλών: «Να σταματήσουμε τη λιτότητα, την παράνοια του χρέους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον Γιούνκερ τι συνέβη στις Κάννες αλλά δεν έλαβε απάντηση - Σουλτς: «Δεν λειτούργησαν οι περικοπές» - Γιούνκερ: «Σώσαμε τις τράπεζες» - Φέρχοφστατ: «Να συνεισφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα» - Κέλερ: «Η λιτότητα μας έχει ρίξει βαθιά στη κρίση»
 Τσίπρας στο ντιμπέιτ των Βρυξελλών: «Να σταματήσουμε τη λιτότητα, την παράνοια του χρέους»
O Αλέξης Τσίπρας με την Σκα Κέλερ λίγο πριν αρχίσει το ευρωντιμπέιτ.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το κεντρικό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας, να υπάρξει ευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση για το χρέος, ενώ απευθύνθηκε στον κ. Γιούνκερ, ρωτώντας τι συνέβη στις Κάννες, χωρίς να λάβει απάντηση.

Οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σουλτς, Αλέξης Τσίπρας, Γκι Φέρχοφστατ και Σκα Κέλερ ανέπτυξαν τις απόψεις τους και διαστααύρωσαν τα ξίφη τους στις Βρυξέλλες. Τη συζήτηση συντόνισε η Μόνικα Μαντζόνι, δημοσιογράφος και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.

​Η συζήτηση πραγματοποιήθηηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώπιον ακροατηρίου. Πολίτες από όλη την Ευρώπη μπορούσαν να σχολιάσουν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό #tellEUROPE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρώτοι στα tweet ήρθαν η Βρετανία, η Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Τα βασικά σημεία του ντιμπέιτ

Τσίπρας: Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που επιλέγει ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας, που εύχομαι να μην ζήσει κανένας άλλος. Καλώ τους ευρωπαίους να κρίνουν αν αυτό είναι ιστορία επιτυχίας ή ιστορία κοινωνικής τραγωδίας. Καλούμε να στηρίξουν τα κόμμα της Αριστεράς για να τεθεί τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, για επανάκτηση της δημοκρατίας και για να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.

Σκα Κέλερ: Η ανεργία των νέων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Δεν επιτρέπεται να έχουμε μία ολόκληρη χαμένη γενιά. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε: Μόνο δημιουργώντας βιώσιμες θέσεις εργασίας, πιο πράσινη, πιο βιώσιμη οικονομία. Καλές και ποιοτικές δουλειές. Οι νέοι δεν ήταν η αιτία της κρίσης, πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο για το μέλλον.

Αλέξης Τσίπρας: Αν συνεχίσουμε με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν υπάρχει περίπτωση αντιμετώπισης της ανεργίας. Η ανεργία στην Ευρώπη είναι δομική. Στηρίζουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Η λύση είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη, ένα ευρωπαϊκό new deal για ενίσχυση της απασχόλησης που να περνά μέσα από την ανάπτυξη. Αν συνεχίσουμε με την καταστροφική λιτότητα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ιδίως εκρηκτικές διαστάσεις της στο νότο.

Μάρτιν Σουλτς: Έχουμε έξι εκατομμύρια άνεργους νέους. Και τους πιο καταρτισμένους. Εκεί όπου είναι υψηλότερη η ανεργία, έχουμε το πρόβλημα ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας η μικρή μεσαία επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση σε πιστώσεις. Λαμβάνουν οι τράπεζες με επιτόκιο 0,25% και δεν δανείζουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα συνδυάσω χρήματα της ΕΕ με χρήματα της ΕΚΤ για τις επιχειρήσεις, και αυτές που θα προσλάβουν νέους θα λάβουν επιδότηση επιτοκίων ή μεγαλύτερες προθεσμίες επιστροφής των δανείων.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Η απασχόληση έχει ως προϋπόθεση την ανάπτυξη, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς υγιή δημοσιονομικά. Πρέπει να συνεχιστεί η εξυγίανση με υπεύθυνη δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς υπερβολικά περιοριστικούς όρους. Θα πρέπει να προσφέρουμε τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στους νέους –μόνιμες και στέρεες εφόσον μπορέσουμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας.

Γκι Φέρχοφστατ: Όλα αυτά που άκουσα είναι παλιές συνταγές που έχουν αποτύχει τα τελευταία πέντε χρόνια. Αντί να συνεχίσουμε με συντηρητικές ή τις σοσιαλιστικές ιδέες που δημιούργησαν περισσότερο χρέος χρειάζεται νέα προσέγγιση στην αρχική ιδέα του Ζακ Ντελόρ.

Απευθυνόμενος στον Μάρτιν Σουλτς, είπε: Μάρτιν, εσύ δεν είσαι αρκετά έξυπνος, ο Ντελόρ ήταν. Όπως πέτυχε ο Ντελόρ μπορούμε και εμείς.

Λιτότητα και ανάπτυξη

Σκα Κέλερ: Η λιτότητα μας έχει ρίξει όλα και πιο βαθιά στην κρίση. Έχουμε 26-27 εκατομμύρια ανέργους. Η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει. Αντί για λιτότητα πρέπει να επενδύσουμε σε μία πιο πράσινη οικονομία, θέσεις εργασίες υπαρκτές ακόμη και ύστερα από δεκαετίες. Και αυτό επένδυση στην ενέργεια, αποδοτικότητα ενέργειας και την παιδεία. Όχι λιτότητα.

Αλέξης Τσίπρας: Οι ιδέες που εκφράζει ο Γκι Φερχόφσταντ νομίζει ότι είναι καινούριες, αλλά είναι πολύ παλιές που μας οδήγησαν στην κρίση, στην κρίση του ΄29 στη χρηματοπιστωτική φούσκα στην Αμερικής. Είναι ιδέες που έχουν θέσει την Ευρώπη σε μεγάλο κίνδυνο. Να σταματήσουμε τη λιτότητα, να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους. Με μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και λύση ανάλογη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953 όπου διεγράφη μέρος του χρέους, δόθηκε μορατόριουμ για την αποπληρωμή του υπόλοιπου και ρήτρα ανάπτυξης.

Μάρτιν Σουλτς: Ο συνδυασμός της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαραίτητος και αναπόφευκτος και η στρατηγική επένδυσης στην ανάπτυξη και απασχόληση είναι το καλύτερο. Δεν λειτούργησαν οι περικοπές. Μόνο. Να συζητήσουμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Θα πρέπει να μιλάμε και για τα έσοδα των προϋπολογισμών.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Την κρίση τη διαχειρίστηκαν και Σοσιαλιστές, και Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες. Είναι απαραίτητες οι επενδύσεις. Δεν επενδύουμε γιατί δεν το επιτρέπουν οι προϋπολογισμοί μας, έχουμε συσσωρεύσει έλλειμμα και χρέος και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για επενδύσεις. Όποιος θέλει επενδύσεις να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά του.

Γκι Φέρχφστατ: Αντιδρώ σε όσους λένε ότι δεν χρειάζεται πειθαρχία. Είναι απαραίτητη, αλλιώς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά μαζί με αυτήν χρειάζεται μία νέα στρατηγική προσέγγιση για την ανάπτυξη. Δεν έχουμε περιθώριο για νέο χρέος.

Χρήση του «τζόκερ» από την Σκα Κέλερ: Ο Φερχόφσταντ ανέφερε το θέμα του χρέους ως πρόβλημα. Η Ισπανία είχε πλεόνασμα πριν την κρίση, το χρέος των τραπεζών φόρτωσε τον πολίτη με το χρέος γιατί το ανέλαβε το κράτος. Να δώσουμε τέλος στην κερδοσκοπία. Αυτό το κύριο πρόβλημα στην κρίση.

Τσίπρας: Έχω μείνει άναυδος με τα bail-in προγράμματα. Μετά τα δισ. που φορτώσαμε στους φορολογούμενους, η νέα λογική είναι να φορτώσουμε δισ. στους καταθέτες. Νομίζω ότι είναι καταστροφική λογική. Η δική μας πρόταση είναι να πάμε σε μία συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους.

Σουλτς: Η τραπεζική ένωση είναι το πρώτο βήμα. Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των τραπεζικών και των κρατικών χρεών. Χρειάζεται περισσότερος έλεγχος. Ο κίνδυνος και η ανάληψη ευθύνης πρέπει να είναι στα ίδια χέρια. Οι τράπεζες να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Στη δική μου Κομισιόν, θα ελέγξουμε τις τράπεζες.

Γιούνκερ: Θα ήθελα να μην μιλάμε μόνο για όσα έχουν γίνει. Σώσαμε τις τράπεζες για να προστατέψουμε τον καταθέτη και τις επιχειρήσεις, γιατί η πραγματική οικονομία θα κατέρρεε διαφορετικά. Δεν κάναμε τα λάθη της δεκαετίας του ‘30.

Φέρχοφστατ: Να συνεισφέρουν οι τράπεζες. Να διαχωριστούν οι καταθετικές από τις επενδυτικές τράπεζες. Και στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία η κρίση δεν ήταν θέμα τραπεζικό. Ήταν οι κακές πολιτικές που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κ. Τσίπρα. Οι κρατικές τράπεζες χρηματοδοτούσαν τα κόμματα, ακόμα και το δικό σας.

Τσίπρας: Και δημόσιες και ιδιωτικές τράπεζες. Το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, κ. Φέρχοφστατ, χτίστηκε από τα κόμματα που υποστηριζόταν στις Ευρώπη από τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Όμως αποδείχτηκε ότι το φάρμακο που δόθηκε ήταν καταστροφικό.

Γιούνκερ: Επί σειρά ετών, νυχθημερόν εργαζόμουν για να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρώπη. Γιατί αγαπώ την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Δέχτηκα πολλές κατηγορίες, αλλά δεν θα δεχτώ ποτέ ότι δεν σταθήκαμε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα. Κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όπου είναι η θέση της.

Τσίπρας: Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού είναι έχει αιτίες και υπαίτιους. Ο ευρωσκεπτικισμός οφείλεται στους κυβερνώντες της Ευρώπης και την λιτότητα. Εμείς λέμε ότι την Ευρώπη πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντας πολιτική, όχι εμμένοντας στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας.

Σουλτς: Οι πολίτες περιμένουν μία διαφορετική Ευρώπη. Αυτό που χάσαμε ήταν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ΕΕ: Η εμπιστοσύνη.

Φέρχοφστατ: Πρέπει να πούμε την αλήθεια, κυρίως στην νότια Ευρώπη. Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό αν γυρίσει στη δραχμή η Ελλάδα; Θυμάστε πώς ήταν ο ανταγωνισμός στις υποτιμήσεις των νομισμάτων. Ο απλός πολίτης θα το πληρώσει.

Ουκρανική κρίση

Γκι Φέρχοφστατ: Έχω λάβει επιστολή από τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροφ που λέει πώς μπορεί να δικαιολογήστε την ύπαρξη της Ευρώπης αν αποτύχει στην κρίση στην Ουκρανία; Πρέπει να κάνουμε κάτι αποφασιστικό. Ενοποίηση προσπαθειών και δυνάμεων. Σοβαρές κυρώσεις κατά του Πούτιν γιατί είναι η μόνη γλώσσα που αντιλαμβάνεται.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό είναι πισωγύρισμα. Ανοίγεται πληγή στην καρδιά της Ευρώπης. Απέναντι σε αυτή την απειλή ούτε απειλές ούτε κυρώσεις, αλλά διάλογος και διπλωματία. Να μην αποδεχτούμε την άνοδο νεοναζί σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση, να μη αναγνωρίσουμε τέτοια κυβέρνηση. Να δοθεί δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να είναι ο μόνος κυρίαρχος που θα αποφασίσει για το μέλλον του. Διάλογος στα πλαίσια του ΟΑΣΕ, να μην υπάρχει στρατιωτική παρέμβαση ούτε από το ΝΑΤΟ, ούτε από τη Ρωσία, να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη.

Σκα Κέλερ: Κάθε δυνατή προσπάθεια για ειρηνική λύση. Χρειάζεται ενισχυμένος διάλογος, να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα δεχτούμε κάποια από τα θέμα που προβάλει ο Πούτιν όπως η προσάρτηση της Κριμαίας. Σωστές οι κυρώσεις, αλλά υπάρχουν και άλλα. Να μιλήσουμε για όπλα που εξακολουθούν να εξάγονται από κράτη-μέλη της ΕΕ προς τη Ρωσία. Αυτό να σταματήσει. Εξαρτόμαστε υπερβολικά από τη Ρωσία για την ενέργεια, ζητούμε μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Και αυτό θα γίνει με επένδυση στις δικές μας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Είπαμε στον Πούτιν ότι είναι απαράδεκτη στάση του. Επιβάλαμε κυρώσεις και πρέπει να αυξήσουμε την ένταση τους αν η Ρωσία δεν αλλάξει τακτική. Και να αφορούν οι κυρώσεις κυρίως χρηματικές ροές μεταξύ Ρωσίας και χρηματοπιστωτικών κέντρων της Ευρώπης. Πόλεμους δεν θέλουμε. Θα πρέπει να έχουμε διάλογος στο όνομα ευρωπαϊκών ιδεών και αξιών, και να πούμε «όχι» στον Πούτιν.

Μάρτιν Σουλτς: Συζητούμε για πόλεμο, ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εμφυλίου. Η ΕΕ δεν είναι στρατιωτική δύναμη, ο,τιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε στρατιωτική αντιπαράθεση θα πρέπει να το κάνουμε. Κυρώσεις και μέτρα πρέπει να αποφασίζονται και να υλοποιούνται. Χρειάζεται και παράλληλη στρατηγική των ΥΠΕΞ της ΕΕ που προσπάθησαν στη Γενεύη να βοηθήσουν. Και στήριξη στη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 25ης Μαΐου.


Κινήσεις ανεξαρτητοποίησης Καταλονία, Σκωτία

Γκι Φέρχοφστατ: Η ΕΕ δεν πρέπει να αναμειγνύεται. Είναι θέμα των Ισπανών και Καταλανών. Δεν πρέπει να επεμβαίνει η ΕΕ με αρνητικό τρόπο, όπως πρόσφατα ο Ζοζέ Μπαρόζο. Ας αποφασίσουν εκείνοι. Δεν είναι θέμα της ΕΕ να αναμειγνύεται σε τέτοια ζητήματα.

Αλέξης Τσίπρας: Η ευρωπαϊκή αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Οι συγκρούσεις, οι εντάσεις ανάμεσα σε λαούς και έθνη δεν μπορούν ποτέ να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να προκρίνεται η αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Σεβασμός στη θέληση πολιτών, ταυτόχρονα σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Για την περίπτωση της Καταλονίας, μια πιο ενισχυμένη αυτονομία στα πλαίσια μίας ομοσπονδιακής κοινότητας. Κάτι παρόμοιο και με την υπόθεση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία πρέπει να είναι γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη, όχι πεδίο αντιπαράθεσης.

Κέλερ: Το δικαίωμα των ανθρώπων να αποφασίζουν για το μέλλον τους είναι σημαντικό. Αν ήμουν πρόεδρο της Κομισιόν θα καλοδεχόμουν το ενδεχόμενο να είναι ανεξάρτητοι και θα τους καλοδεχόμουν στην ΕΕ.

Γιούνκερ: Θα ήταν σώφρων να μην αναμειχθούμε σε αυτό το θέμα. Θα πρέπει να σεβόμαστε τα εθνικά συντάγματα. Εμείς θα πρέπει να σιωπούμε.

Σουλτς: Δεν είμαστε ομοσπονδιακό κράτος, αλλά ένωση κυρίαρχων κρατών. Άρα η ΕΕ δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Μετανάστευση

Φέρχοσφτατ: Χρειαζόμαστε κοινή πολιτική στην Ένωση για τη μετανάστευση. Έχουμε περισσότερη παράνομη μετανάστευση γιατί δεν επιτρέπουμε τη νόμιμη. Τι κάναμε για τους πρόσφυγες από τη Συρία;

Τσίπρας: Είναι παράξενο να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα όταν στη ΕΕ συμμετέχουμε σε εστίες έντασης όπως στη Λιβύη. Δεν είναι αποτελεσματική η πολιτική της καταστολής. Πρέπει να αναθεωρηθεί η πολιτική του ασύλου, να δοθούν κονδύλια και να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης. Γιατί Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη.

Κέλερ: Απαράδεκτο να αφήνουμε τους ανθρώπους να πνίγονται στη Μεσόγειο. Χρειαζόμαστε νόμιμη μετανάστευση. Καμία χώρα μέλος δεν έχει συμφωνήσει να μιλήσει καν για νόμιμη μετανάστευση, σε μία Ευρώπη που έχει κερδίσει το βραβείο νόμπελ ειρήνης.

Γιούνκερ: Χρειάζεται νομοθεσία για τη νόμιμη μετανάστευση, όμως αυτό δεν θα εμποδίσει την παράνομη. Χρειάζεται τα ευρωπαϊκά κράτη να μην μειώνουν τα κονδύλια αλληλεγγύης σε τρίτες χώρες. Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται εκεί που δημιουργούνται.

Σουλτς: Σύστημα νόμιμης μετανάστευσης έχουν όλα τα μεγάλα κράτη, εκτός από την Ευρώπη.

Θρησκευτικά σύμβολα στην ΕΕ, δημόσιοι χώροι, μαντήλα


Σκα Κέλερ: Δεν είναι απαραίτητη η ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να διαφυλαχθεί η προσωπική ελευθερία του ατόμου. Εξαρτάται και από τοπικό πλαίσιο, σημαντική η θρησκευτική ελευθερία εφόσον δεν παρεμβαίνει δικαιώματα των άλλων.

Γκι Φερχόφσταντ: Υπέρ ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά των διακρίσεων στην ΕΕ. Αναφορά στη νομοθεσία για τις αμβλώσεις στην Ισπανία. Χρειζόμαστε να ισχύουν οι βασικές αρχές και αξίες παντού με ευρωπαϊκή νομοθεσία υπέρ των διακρίσεων. Το συντομότερο.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Κάθε φιλοσοφία, θρησκεία, θέση απέναντι στη ζωή έχει νόημα. Τι δουλειά έχει η ΕΕ; Δεν χρειάζεται ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρχές αδιαπραγμάτευτες μεν, αλλά όχι ανάμειξη σε περιφερειακές παραδόσεις, εθνικές παραδόσεις. Είναι θέμα των κρατών-μελών.

Αλέξης Τσίπρας: Κάθε πολίτης που ζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ οφείλει να σέβεται τους συνταγματικούς κανόνες. Και κάθε κράτος οφείλει να σέβεται τις πολιτισμικές παραδόσεις κάθε πολίτη. Αναφαίρετο δικαίωμα να έχουμε τη δυνατότητα να πιστεύουμε σε όποιο Θεό θέλουμε. Ένα επικίνδυνο κύμα αναχρονισμού και συντηρητισμού βλέπουμε στην Ευρώπη, και πιο επικίνδυνο ειδικά όταν αφορά συγκρούσεις για τη θρησκεία. Για τις αμβλώσεις στην Ισπανία: Μας γυρνά ο νόμος στις εποχές του δικτάτορα Φράνκο, εξέλιξη ενάντια στην οποία πρέπει να αγωνιστούμε.

Μαρτιν Σουλτς: Σεβαστή η ελευθερία του καθενός να εκφράζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Οι δημόσιοι χώροι είναι και οφείλουν να παραμείνουν ουδέτεροι. Επιμένω εδώ. Στο όνομα των μη διακρίσεων ο δημόσιος χώρος είναι ελεύθερος.

Στο θέμα για την εξήγηση της μεγάλης αποχής στις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρώπη είναι το έλλειμμα δημοκρατίας. Οι πολίτες απέχουν γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής. Η Σύνοδος Κορυφής είναι μία σύνοδος που συμμετέχουν 28 ηγέτες και τελικά αποφασίζουν ό,τι θέλει η Μέρκελ. Με την ευκαιρία να ρωτήσω τον κ. Γιούνκερ τι συνέβη στις Κάννες; Με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε εσείς τι δημοψήφισμα θα κάνουν σε ένα κράτος-μέλος.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πορεία του ντιμπέιτ δεν χρησιμοποίησε κάποια ευκαιρία για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και επανήλθε στο ερώτημα. «Φοβούνται τη δημοκρατία, την αντίδραση των λαών. Πέτυχαν τα προγράμματα; Τι έγινε στις Κάννες; Μπορώ να σας δώσω το τζόκερ μου να απαντήσετε κύριε Γιούνκερ» είπε.

Το μόνο σημείο στο οποίο ουσιαστικά συμφώνησαν οι υποψήφιοι είναι ότι δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν οποιοσδήποτε άλλον πέραν ενός εκ των πέντε, δεδομένων των προβλεπόμενων από τη Συνθήκη της Λισαβόνας που ουσιαστικά δίνει στους ψηφοφόρους το δικαίωμα έμμεσης εκλογής του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οραμα: Γιατί να σας ψηφίσουμε;

Σκα Κέλερ: Θέλουμε μία Ευρώπη με αποτελέσματα, δουλειές, κοινωνική προστασία. Κατά της κλιματικής αλλαγής. Να αναζωογονηθεί το ευρωπαϊκό όνειρο.

Γκι Φερχόφσταντ: Τόσα που θέλω να κάνω δεν μπορώ να τα πω σε 30 δευτερόλεπτα. Πρώτα από όλα χρειάζεται ηγετική μορφή και όραμα στην Ευρώπη, όραμα για το μέλλον. Αυτό ζητά ο πολίτης. Αυτό περιμένει από τον επικεφαλής της Κομισιόν. Τι θα κάνω, τρία πράγματα: Δουλειές, δουλειές και δουλειές.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Θέλω μία Ευρώπη, η οποία δεν θα καλλιεργεί τους διχασμούς. Να θέσω τέλος στους τεχνητούς διχασμούς βορρά-νόμου, παλαιών και νέων μελών, μία Ευρώπη της φρόνησης και του συμβιβασμού. Μία Ευρώπη που θα επιτρέψει στον Ευρωπαίο να την ξαναερωτευτεί.

Αλέξης Τσίπρας: Πρώτα από όλα μία Ευρώπη που θα ανήκει στους λαούς της. Μία Ευρώπη των λαών. Με ενίσχυση δημοκρατίας και συμμετοχή. Το Κοινοβούλιο θα λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις, οι πολίτες θα αποφασίζουν για τα κρίσιμα ζητήματα με δημοψηφίσματα. Θα προσπαθήσουμε άμεσα να διώξουμε την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την καταστρόικα όπως την λένε, θα προχωρήσουμε σε μία διαδικασία ευρωπαϊκής διάσκεψης για βιώσιμη λύση για το χρέος για να βγούμε από την κρίση με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία.

Μάρτιν Σουλτς: Η Κομισιόν πρέπει να κοιτά πρώτα το συμφέρον του μέσου πολίτη, ο κόσμος υποφέρει. Θέλω να αλλάξω την Ευρώπη για μία καλύτερη ζωή για όλους.

Πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους της συζήτησης το λόγο έλαβε η Σκα Κέλερ, τονίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε άλλα σημεία του κόσμου άνθρωποι υποφέρουν. Και ύψωσε ένα χαρτί με το σύνθημα της διαδικτυακής εκστρατείας για τις απαχθείσες μαθήτριες της Νιγηρίας. Το ίδιο σύνθημα κράτησαν μπροστά στην κάμερα όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κομισιόν: Bring back our Girls (Φέρτε πίσω τα Κορίτσια μας).


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Αυτές οι ευρωεκλογές είναι εθνικές 
Πώς ο ευρωπαϊκός Τύπος αναλύει το ντιμπέιτ των Βρυξελλών 
Δημοσκόπηση Εurope Decides: Ο Τσίπρας κέρδισε στο ευρω-ντιμπέιτ 
Deutsche Welle: «Καταπολεμώντας την προεκλογική ευρωανία» 
 
 
σχόλια (305)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  SEX-MONEY-BLOOD | 17/05/2014 23:07
  Ο Τσίπρας ήταν εκπληκτικός στο debate. Δεν είναι δυνατόν να πεθαίνει κόσμος και οι υποψήφιοι να μιλάν ήρεμα και χωρίς επιθέσεις σε αυτούς που χρησιμοποιούν μια χώρα ως πειραματόζωο. Αυτό στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι στη χώρα χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο θα είναι καταγγελτικό, καυστικό χωρίς το στοιχείο του λαικισμού του σύριζα και του ναζισμού της χρυσής αυγής. Ένα καθαρό, καταγγελτικό κόμμα που θα τα λέει έξω από τα δόντια και θα έχει προτάσεις.
  dimdrim
  απάντηση43
   
   
  Ελληνικη Βλαχο-μαγκια | 17/05/2014 23:04
  (προστετευμενο ονομα προελευσης- αναγνωρισμενο απο Ευρωπαικη Ενωση επειημα πια). Η διαφορα με τα χρονια Αντρεα ειναι οτι ενω εκεινος δημαγωγουσε συνειδητα ηταν εξυπνος να καταλαβει τον ΚΙΝΔΥΝΟ και να ελειχθει.ΠΡΑΓΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ.
  ΔΕΘΝΗΣ ΝΤΟΠΗ ΚΑΙ δικαιωση των Ελληνων Βλαχομαγκων
  απάντηση37
   
   
  Νομιζετε οτι ο Τσιπρας | 17/05/2014 22:33
  ..ειχε σε καποια περιοδο της ζωης του παπι με πειραγμενη εξατμιση?
  Γιατι ειμαι σιγουρος γι αυτο?
  απάντηση38
   
   
  τι | 17/05/2014 19:25
  εγινε ρε μαγκες,ολα τα κομματοσκυλλα βγηκαν παγανια στα τσατς ρουμς και στα ιντερμιντια που ελεγε και ο προεδρος,νταξει το παιδι τα πε καλα τους τρελλανε ολους ακομη και τον τραγκα εμαθα μη πω και για τον ανιψιο,αν βγει παντως οποιος προλαβει ας φυγει οι αλλοι που δε μπορουμε θα μεινουμε να το ζησουμε παρεα
  ..
  απάντηση89
   
   
  Σε αυτο το επιπεδο... | 17/05/2014 19:01
  Ο καθε σαρλατανος θα ειταν ακομα καλυτερος. Ε, ρε τι θεαμα. Τους λογιστες να φωναξετε να σας πουν τι αξια εχουν ολες αυτες οι....parole parole parole.... Καταντια νοημονος κοινου...
  XAT
  απάντηση1115
   
   
  ναι μωρή τρέλα | 17/05/2014 12:56
  δεξιοί λαγοί,ετοιμαστείτε για τρέξιμο μέχρι τις βρυξέλλες
  σύριζα 13
  απάντηση297
   
   
  TOUT LE MONDE A PIGE | 17/05/2014 12:05
  ΚΑΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΕ VIDEO , THN ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΓΟΥ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ,ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ .ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΑΘΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΟΛΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ DEBATE ,AΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ,ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ.ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΤΕ?
  N.
  απάντηση195
   
   
  Ακροαματικότητα και αλήθειες.. | 17/05/2014 09:34
  Αλήθεια είναι οτι ο Αλέξης πήγε πολύ καλά στο Ντιμπέητ πού έγινε στις Βρυξέλλες αλλά τούτο δεν λέει τίποτε αφού για τις ευρωεκλογές δεν απασχολούνται και πολύ στην Ευρώπη. Για παράδειγμα στην Γαλλία το Ντιμπέητ αυτό μεταδώθηκε από ένα μικρό δημόσιο Κανάλι που δεν έχει ισχυρή ακροαματικότητα. Σταθμοί με μεγάλοι ακροαματικότητα έδειξαν άλλα θέματα που δεν είχαν σχέση με τις Εκλογές αυτές. Για να γίνει η Ευρώπη που υποτίθεται όλοι θέλουμε θα χρειασθούν πολλά χρόνια και πολλές θυσίες απο τους ευρωπαικούς λαούς. Τέτιες θυσίες εμείς οι ΄Ελληνες έχουμε πολλές κάνει και δεν θα πρέπει να τις πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων. Οσον αφορά την φιλοδοξία κάθε πολιτικού αυτό είναι άλλο θέμα και ο Αλέξης επέτυχε στο ρόλο που του ανέθεσαν οι νάνοι της Διεθνούς Ακροαριστεράς που εδρέυει στο Παρίσι. Αυτοί μιλούν την Γαλλική τόσο καλά όσο ο μυθικός ΟΡΦΕΑΣ έπαιζε το φλάουτο αλλά ο γαλλικός λαός δεν τους ακολουθεί γιατί γνωρίζουν ότι πίσω από τα ωραία λόγια υπάρχει μόνο γύμνια. Η στάση των Γάλλων θα πρέπει να προβληματίσει εμάς τους ΄Ελληνες γιατί δεν πρέπει να αρκούμεθα μόνο στα ωραία λόγια και τις λαικίστικες υποσχέσεις τις οποίες οι πολιτικοί ξεχνούν εύκολα.
  ΜΕΓΑΡΧΗ
  απάντηση1111
   
   
  Γενικευσεις για πεινασμενους | 17/05/2014 00:35
  Απο τις γενικευσεις του αρχηγου καταλαβα 1. Οχι λιτοτης και οχι χρεος. Δυο εντελως αντιφατικα πραγματα στην συγχρονη κοινωνια. Δεν μπορει να εχεις κοινωνικη πολιτικη χωρις χρεος η πληθωριστικη υποτιμηση του νομισματος (πραγμα ατοπον λογω Ευρο). Εκτος και αν εχει πορους διαθεσημους κατι το οποιον δεν φενεται. 2. Συμαντικη μειωση του χρεους. Δωρον αδωρον αφου καταναλωνουμε και εισαγουμε πιο πολλα απο οτι παραγουμε. Και φυσικα με την αποψηλωση της βιομηχανιας, γεγονος για το οποιον η παραταξη του εβαλε ενα χερακι, τα πραγματα γινοντε πολυ τραγικα. Δεν ειμαι δεξιος αλλα πιστευω οτι η εκλογη ΣΥΡΙΖΑ θα ειναι ενα τρομαχτικο λαθος για τον χωρο. Δεν εχει προτασεις καθαρες μονο αντιρησεις
  Σταυρος Κυψελη
  απάντηση1323
   
   
  ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΚΟΥΣΕ | 17/05/2014 00:07
  ΚΑΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΕ VIDEO , THN ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΓΟΥ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ,ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ .ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΑΘΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΟΛΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ DEBATE ,AΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ,ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ.ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΤΕ?
  N.
  απάντηση126
   
   
  Μπράβο | 16/05/2014 22:10
  Μπράβο. Τα είπε ωραία και ελληνικά. Εύχομαι έτσι να τα λέει και στο μέλλον, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, γιατί, κατά τα φαινόμενα, θα είναι σύντομα ο επόμενος πρωθυπουργός.
  Ανώνυμος
  απάντηση3313
   
   
  Που πας ρε Καραμήτρο | 16/05/2014 21:52
  Στο 2ο μισό τα πήγε καλά επαναλαμβάνοντας τα ίδια επιπέδου έκθεσης λυκείου που έχει μάθει απέξω. Καλη η ερώτηση για Καννες. Στο πρώτο που ήταν τα σημαντικά με τα οικονομικά έλεγε βλακείες (με κορυφαίο το bail in δε θέλω, bail out δε θέλω θα εξαφανίσω το χρέος ως Χαρρυ Ποτερ). Και είναι λογικό αφου η ασχετοσύνη του στα συγκεκριμένα θέματα είναι εμφανής ;όπως και όλης της παράταξης του. Εφαγε και την ταπα του απο τον Γκυ για τα δάνεια και γελάσαμε και λίγο. Γενικά αυτός πηγε εκει για να πουλήσει εσωτερική μαγκιά να χαρεί κανένας καημένος εδώ. Αλλά τον έχουν πάρει χαμπάρι και αυτοί που τον ψήφισαν και χτυπάνε το κεφάλι τους τώρα. Αντε και την επόμενη φορά που θα πάει να έχει πάρει κανένα Lower.
  ΚΜ
  απάντηση930
   
   
  εδειξε επιτελους και τα ακαδημαικα | 16/05/2014 20:28
  προσοντα του. Γιατι σαματις οι αλλοι ειναι καλυτεροι?
  Γωγω Τσαλαγουτα
  απάντηση158
   
   
  real life | 16/05/2014 19:51
  Εντάξει Αλέξη, μας είπες τι θέλεις να γίνει. Δεν μας λες τώρα και πως θα το κάνεις; Είσαι νεό και ωραίο αγόρι, ξέρεις να λες και ωραία λόγια από αυτά που μας κάνουν να ξεχνάμε τι μπορεί να γίνει και να πιστεύουμε αυτό που θέλουμε να γίνει, αλλά μετά... ξυπνάμε στο real life!
  mortal
  απάντηση823
   
   
  ποιος είσαι;;;; | 16/05/2014 19:37
  Ξύπνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα του!!! Πήγε στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για να ξεσηκώσει τους Έλληνες, κραδαίνοντας την ρομφαία του εναντίον των "κακών" αρτηριοσκληρωμένων ευρωπαίων, ευαγγελιζόμενος την θεραπεία των τυφλών, χωλών, ίσως και νεκρών..... δοξάστε τον!
  captain
  απάντηση1127
   
   
  Βρυξέλλες με κοινό Ομόνοιας | 16/05/2014 19:29
  O TΣίπρας πήγε στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στους έλληνες και όχι στους ευρωπαίους! Και φυσικά τους είπε όσα θα ήθελαν να ακούσουν. Τον βοήθησε ο κανονισμός τους debate γιατί δεν είχε αντίλογο, έτσι έκανε έναν μονόλογο χαιδεύοντας την λίμπιντο των αγανακτισμένων ελλήνων που μέσα στην αποχαύνωσή τους αισθάνθηκαν εθνικά υπερήφανοι......
  evdokia
  απάντηση1124
   
   
  Χαιρετίσματα... | 16/05/2014 19:21
  Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο, το σκάκι έχει πολλά πιόνια, ΑΛΛΆ ο... γραφικός ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΣΚΙΣΕ χθες δεστε τα διεθνή site, τους έκανε γιο γιο, ο γραφικός ΥΠΕΞ του 90 Σαμαράς που τρύπησε κανονικά το κόμμα του και την χώρα (και το παίζει πατριώτης) προβάλλεται ως μεγάλη προσωπικότητα από τα μίντια που ισχυρίζονται πως ο Τσίπρας ...εκτασογλανίζει την κοινωνία... Δεν αξίζει μια και δυο ευκαιρία/ες;; Ποιους πείθεται; Αν είχε τέτοια απ΄δοση ο Σαμαράς θα γινόταν μιντιακή παρέλαση... Κριτικά φυσικά (εντελώς κριτικά, γιατί...) αλλά ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ γιατί ΑΥΤΗ είναι η δική μας ενδεκάδα στο κοινωνικό ντέρμπι...
  Eleni K
  απάντηση237
   
   
  Τον πιστευω πολυ πολυ πολυ | 16/05/2014 18:51
  Οχι οτι ειμαι εγκαθετος σχολιαστης απο τη μονταζιερα της κουμουνδουρου αλλα εγω πιστευω οτι ο τσιπρας ειναι πολυ καλος και μπραβο του και ειναι και ομορφος και πολυ θελω να τον δω πρωθυπουργο και ας τον δοκιμασουμε κι αυτον και μια χαρα τα λεει και εχει και ευρωπαικη δυναμικη και θα δωσει δουλεια στους ανεργους και μια χαρα θα γινουν οι συνταξεις και θα ζουμε εμεις καλα κι οι γερμανοι χειροτερα...
  Πρωην αφισοκολητης του πασοκ
  απάντηση922
   
   
  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ | 16/05/2014 18:23
  Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΘΕΣΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΤΑ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΘΑΡΟΣ..ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΚΟΜΠΛΕΞ ΖΗΤΗΣΕ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ..ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
  Ν.Α
  απάντηση229