«Δεν δικαιολογείται καμία χαλαρότητα στις εκλογές»τόνισε από τη Μυτιλήνη το απόγευμα της Τρίτης οΑντώνης Σαμαράς, αναδεικνύοντας το βασικό στόχο της ΝΔ: την αποτροπή της χαλαρής ψήφου.
Ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλαρότητα, επιζητούν την αύξηση της συσπείρωσης της κομματικής και κοινωνικής βάσης της ΝΔ και ξορκίζουν την τιμωρητική ψήφο.

Το δίλημμα των εκλογών θα τεθεί από τον κ. Σαμαρά με μεγαλύτερη ένταση, ειδικά την τελευταία εβδομάδα της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς εάν παραμείνει υποτονικό το κλίμα υπάρχει ο κίνδυνος του ατυχήματος.

Η στρατηγική της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες συζητήθηκε αρκετά στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη και αποφασίστηκε να τεθεί, όπως είναι η χαρακτηριστική φράση συμμετέχοντος στη σύσκεψη: «ένα πιο σκληρό δίλημμα».
Υπέρμαχοι της άποψης να τεθεί το δίλημμα με μεγαλύτερη ένταση για να έχει και ουσιαστικό αποτέλεσμα και να υπάρξει θετικό πολιτικό πρόσημο για τη ΝΔ, είναι οιΧρύσανθος Λαζαρίδηςκαι Μάκης Βορίδης.
Η ηγεσία της ΝΔ επενδύει στο πολύ μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων ψήφων. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αποτελεί ένα πεδίο που στοχεύουν και ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις το βράδυ της 25ηςΜαϊου, οπότε και θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.
Παράλληλα διαμορφώνεται και η επιχειρηματολογία από ορισμένους υπουργούς γα τη βραδιά των ευρωεκλογών και η αποσύνδεση του όποιου αποτελέσματος από πολιτικές εξελίξεις. «Στις 25 ψηφίζουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ίδια θα είαι η σύνθεση της Βουλής την 26ηΜαϊου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυράκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις επισκέψεις του στην περιφέρεια και δίνει έμφαση στα «ειδικά ακροατήρια», θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει πολιτική και εκτός του μνημονίου και η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και έχει προτάσεις, ενώ προχωρεί και σε εξαγγελίες, όπως χθες στη Μυτιλήνη, όπου εξήγγειλε μέτρα μείωσης του κόστους της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα τη χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου από το 2015 για τα καταγεγραμμένα αγροτικά μηχανήματα και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες.
Η εξαγγελία για τους αγρότες εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Πρωθυπουργού που τα τελευταία εικοσιτετράωρα στέλνει και μηνύματα στον σκληρό πυρήνα της παραδοσιακής βάσης της κεντροδεξιάς. Ο κ. Σαμαράς μίλησε σε εκδήλωση τηςΑρχιεπισκοπής και υπεραμύνθηκε του κοινωνικού της έργου, αναφέρθηκε στην αξία της οικογένειας, μιλώντας σε γυναίκες στη Λαμία, χθες μίλησε για την προστασία των συνόρων και έθεσε το θέμα της λαθρομετανάστευσης, κ.α. Παράλληλα έδωσε εντολή να συνεχιστεί η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ την προσεχή Παρασκευή όπως είναι προγραμματισμένο θα παρουσιαστεί τονέο αναπτυξιακό σχέδιο «Ελλάδα 2021».
Εκτός όμως από τη μάχη των ευρωεκλογών υπάρχει και η εκλογική αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση και το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου στο γήπεδο του Πανελληνίου στην Ευελπίδων σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η υποψηφιότητά του.
Ο κ. Σαμαράς αύριο θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όπου και θα μιλήσει σε ανοικτό χώρο της ΔΕΘ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης και της υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του Σταύρου Καλαφάτη για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, την προσεχή Παρασκευή, μετά την εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο «Ελλάδα 2021», ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Πάτρα, όπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Κατσανιώτης δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει δυναμική.