Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον ΣΚΑΙ οι βασικότεροι υποψήφιοι για τον Δήμο Πειραιά, αναλύοντας τις θέσεις τους για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Στην πρώτη παρέμβαση για το γενικότερο όραμα, ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε στο έργο των τελευταίων 3,5 χρόνων με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάδειξη του Πειραιά ως ναυτιλιακό κέντρο, στο Μετρό «που έγινε αγώνας για να έρθει», στις πεζοδρομήσεις, αλλά και στην κοινωνική πολιτική.

Η Ελπίδα Παντελάκη είπε ότι στον Πειραιά υπάρχουν δύο κόσμοι: ο κόσμος του μόχθου και ο κόσμος των επιχειρηματικών συμφερόντων. Παράλληλα κατηγόρησε τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών ότι έχουν ουσιαστικά δεχθεί την παραχώρηση του ΟΛΠ, όπου θα κυριαρχήσουν πολύ κακές εργασιακές συνθήκες, «ακόμα και εργαζόμενοι που δεν θα πληρώνονται».

Ο Δ.Δρίτσας είπε ότι ο Πειραιάς δεν είναι νησίδα, αλλά αντανακλώνται στην πόλη τα γενικότερα προβλήματα της χώρας. Απέρριψε την κατηγορία της κ. Παντελάκη, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Ο Γιάννης Μώραλης απέρριψε και εκείνος την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίασε ο νυν δήμαρχος, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να γίνει ο Πειραιάς διεθνές κέντρο ναυτιλίας ως μόνος τρόπος να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε σε έναν νέο τρόπο διοίκησης του Δήμου. «Δεν χρειάζεται όλα να περνούν από το γραφείο του δημάρχου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ιωσήφ Βουράκης έθεσε οκτώ στόχους με πρώτο την κοινωνική πολιτική χωρίς ανταλλάγματα, την ποιότητα ζωής, το θέμα των συγκοινωνιών, την ανάπτυξη και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Για το θέμα του ΟΛΠ, ο κ. Μιχαλολιάκος επανέλαβε την κατηγορηματική του αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ενώ η Ελ.Παντελάκη υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα -πλην ΚΚΕ- έχουν συμφωνήσει για την τμηματική παραχώρηση του ΟΛΠ.

Ο κ. Δρίτσας επανέλαβε τη θέση του για δημόσιο λιμάνι, κάνοντας μάλιστα λόγο για υποκρισία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχουν ήδη συμφωνήσει για την παραχώρησή του. «Το λιμάνι είναι φιλέτο και πρέπει να μείνει στο Δημόσιο» τόνισε.

Ο Γ.Μώραλης είπε ότι ο ΟΛΠ πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους αντίστοιχους οργανισμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Βουράκης πρότεινε συνεργασία όλων των φορέων (Δήμος, επιμελητήρια, σύλλογοι κλπ) για τη διαχείριση του ΟΛΠ, αλλά και με τη συμμετοχή ιδιωτών σε ορισμένες προβλήτες.

Ο κ. Δρίτσας επανέφερε την καταγγελία του ότι με δημόσιο χρήμα (από το υπουργείο Παιδείας) τυπώθηκαν προσκλήσεις για εκδήλωση του συνδυασμού του Γ.Μώραλη. Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης ότι ο Πειραιάς γέμισε με αφίσες του Δήμου για το πολιτιστικό έργο.

Ο κ. Μώραλης έκανε λόγο για κακόγουστο αστείο και πλεκτάνη, στην οποία έπεσε και ο ίδιος ο κ. Δρίτσας. «Πρόκειται για εκδήλωση 70 ατόμων ενός εφοπλιστή που δεν χρειάζεται μαζική αποστολή προσκλήσεων» διευκρίνισε.

Για τη συνάντηση της υποψήφιας για την περιφέρεια Αττικής Ρένας Δούρου με τον Γιάννη Μαρινάκη, ο κ. Μώραλης αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να γίνεται ζήτημα μια τυχαία συνάντηση σε μια ταβέρνα, όπου δύο υποψήφιοι έκατσαν για λίγα λεπτά να ανταλλάξουν απόψεις.

Ο κ. Δρίτσας ξεκαθάρισε ότι τόσο ο συνδυασμός του κ. Μιχαλολιάκου όσο και του κ. Μώραλη είναι καταστροφικοί για τον Πειραιά και υπογράμμισε ότι εμπιστεύεται τις εξηγήσεις που έλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το τυχαίο της συνάντησης Δούρου-Μαρινάκη.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε στοιχεία από τον κ. Δρίτσα για τα περί αφισοκόλλησης, λέγοντας μάλιστα ότι ζήτησε να σταματήσουν πάσης φύσεως εγκαίνια έργων.

Κόντρα και για την προεκλογική συγκέντρωση

Σε νέα αναμέτρηση στη μάχη των εντυπώσεων 48 ώρες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών προχωρούν στον Πειραιά οι κκ. Μιχαλολιάκος και Μώραλης.

Ο νυν δήμαρχος θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή την κεντρική προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Κοραή μπροστά από το Δημαρχείο στις 19.30, ενώ μισή ώρα νωρίτερα καλεί στην κεντρική του ομιλία στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι ο κ. Μώραλης.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη στις 20.00, θα γίνει η κεντρική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου κ. Δρίτσα ο οποίος αύριο, Τετάρτη, θα απαντήσει σε ερωτήσεις που του απευθύνουν χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης twitter.