Η αγωνία κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την εκλογική επίδοση της ΝΔ. Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και οι στενοί του συνεργάτες δεν θέλουν να σκέφτονται και να συζητούν το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αρνούνται να εξετάσουν, έστω και ως υπόθεση εργασίας, διάφορα σενάρια με βάση μια ήττα της ΝΔ. Η λέξη ήττα δεν υπάρχει στον σχεδιασμό τους…
Ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του επιμένουν να μεταδίδουν μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά έμπειροι υπουργοί με πολυετή παρουσία σε εκλογικές μάχες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της κάλπης.
Εκ των πραγμάτων για πολλούς προκύπτει αδυναμία πρόβλεψης του νικητή των ευρωεκλογών, ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι πλέον και η Χρυσή Αυγή, η συμμετοχή της οποίας επετράπη για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.
Ειδικά για το κόμμα του έγκλειστου στον Κορυδαλλό Νίκου Μιχαλολιάκου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ποσοστό θα καταγράψει, ενώ είναι πολύ πιθανόν στις μετρήσεις να υφίσταται απόκρυψη ψήφου.
Το κρίσιμο στοιχείο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να πείσει τη «γαλάζια» κοινωνική βάση να συμμετάσχει στις εκλογές και να στηρίξει τη ΝΔ, καθώς αυτή τη στιγμή η συσπείρωση του κόμματος παραμένει χαμηλή, ενώ πρέπει να κερδίσει τη μάχη του… επαναπατρισμού δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων ακόμη και όσων προσανατολίζονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκλογική μάχη του πρώτου γύρου η ΝΔ «φουλάρει» τις μηχανές για να κερδίσει και τις εντυπώσεις στις περιφέρειες, όπου η κατάσταση είναι καλύτερη, με μόνη εξαίρεση την Αττική που παραμένει προβληματική, ενώ ερωτηματικό είναι τι θα κάνουν οι υποψήφιοί της στους δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Ο στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να καταγράψουν θετικά αποτελέσματα οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι στον πρώτο γύρο, καθώς η καταγραφή του συσχετισμού δυνάμεων που θα γίνει το βράδυ της προσεχούς Κυριακής λέγεται ότι θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη στάση των ψηφοφόρων και κυρίως τη συμμετοχή τους ή την αποχή τους στον δεύτερο γύρο την Κυριακή 25 Μαΐου, οπότε είναι και η αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές.
Γι’ αυτό και η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου –να λειτουργήσει ως αντίβαρο, λένε οι πιο μυημένοι –ώστε να αντισταθμίσει ενδεχόμενες απώλειες στις ευρωεκλογές.
Ο κ. Σαμαράς ως την προσεχή Παρασκευή θα συνδυάζει τα κυβερνητικά καθήκοντα με τις κομματικές δραστηριότητες και μετά την ομιλία του στη Λαμία το απόγευμα της Δευτέρας θα βρεθεί στη Μυτιλήνη την προσεχή Τρίτη, την Τετάρτη θα παραστεί στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου και την Πέμπτη θα μιλήσει σε ανοικτό χώρο στη Θεσσαλονίκη.

HeliosPlus