Με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της αποχής και της «χαλαρής ψήφου» θα κινηθεί τις επόμενες δυο εβδομάδες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που ανεβάζει υπέρμετρα τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο δεδομένο της εκλογικής αναμέτρησης είναι πλέον η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές, όπως αποφάσισε τελικά ο Άρειος Πάγος και είναι μεγάλο ερωτηματικό το ποσοστό της και κυρίως τι πολιτική ζημιά μπορεί να κάνει στη ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός που αρχίζει την εβδομάδα με περιοδεία και ομιλία στη Λαμία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, προκρίνει το σύνθημα: «ενδεχόμενη επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει πολιτική αστάθεια και οπισθοδρόμηση».
Στη σκιά της πολιτικής σύγκρουσης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το σύνθημα «Νέα Ελλάδα», το οποίο χρησιμοποιεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορείται από το Μαξίμου και τη Συγγρού για «κλοπή», ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος του και κυρίως να κινητοποιήσει την κοινωνική και κομματική βάση.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Το κλίμα είναι ρευστό και κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με ασφάλεια, καθώς είναι αρκετοί οι αστάθμητοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων πλέον και το ποσοστό που θα λάβει και η Χρυσή Αυγή.
Πολλοί βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ τονίζουν ότι υπάρχει ακόμα διάθεση για «ψήφο τιμωρίας» σε μεγάλο αριθμό πολιτών και επικρατεί αγωνία και προβληματισμός για το τελικό αποτέλεσμα, εν αντιθέσει με την αισιοδοξία που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Σαμαράς μιλάει για νίκη της ΝΔ, όπως σημείωσε και στην Τρίπολη το περασμένο Σάββατο στην πρώτη του προεκλογική ομιλία…Παράλληλα όμως τίθεται το εκλογικό δίλημμα όλο και πιο έντονα, καθώς όπως μεταδίδουν από τη ΝΔ, οι ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
Γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς προτάσσει το επιχείρημα ότι θα υπάρξει πολιτική αστάθεια, «πισωγύρισμα» και θα χαθούν όσα έχουν αποκτηθεί με πολύ κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού, εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Hπόλωση που πάντα έφερνε στα κόμματα εξουσίας περιστασιακούς ψηφοφόρους θα είναι στην πρώτη γραμμή ανατρέποντας την αρχική στρατηγική της ΝΔ για μια προεκλογική εκστρατεία εντελώς διαφοροποιημένη σε σχέση με το παρελθόν.
Ο στόχος είναι η νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά. Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Σαμαράς θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους της κριτικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και θα θέτει όλο και πιο έντονα τα διλήμματα των εκλογών με κεντρικό το «περιπέτεια ή σταθερότητα».
Επί της ουσίας με τη στρατηγική του αναδεικνύει και το νέο δίπολο που θα κυριαρχήσει στην αναμέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές, όταν αυτές αποφασισθούν: «Σαμαράς ή Τσίπρας» και «Δεξιά ή Αριστερά».
Οι τελευταίες ημέρες θα κυλήσουν για τον Πρωθυπουργό με τον κλασικό τρόπο: περιοδείες (πάει Κεντρική Μακεδονία για να στηρίξει τους Στ. Καλαφάτη, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και Γιάννη Ιωαννίδη, υποψήφιο περιφερειάρχη, στις 15-16 Μαΐου), συνεντεύξεις και άρθρα, αλλά και ομιλίες (η αρχή έγινε προχθές από την Τρίπολη), με αποκορύφωμα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου θα βρεθεί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.