Ενα «φάντασμα» πλανάται επάνω από το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών: το 18,85%, το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ΝΔ που κατέγραψε στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ξορκίζουν μια εκλογική αποτυχία και μεταδίδουν μήνυμα νίκης ξεκαθαρίζοντας ότι από τον Μάιο του 2012 ως σήμερα άλλαξαν πολλά και δεν υφίσταται το ίδιο κλίμα. Οπως τονίζουν, «το 2014 δεν έχει καμία σχέση με το 2012» και «τα πράγματα πήγαν προς το καλύτερο». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή να είναι στην πρώτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφού το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι διαχειρίσιμο. «Σε μια μάχη μπαίνεις για να κερδίσεις και όχι για να χάσεις» είναι η αυτονόητη απάντηση από το κεντρικό σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι επιφυλακτικοί και οι «σιωπηλοί»


Είναι όλοι στην ίδια γραμμή; Και βέβαια όχι, καθώς υπάρχουν αρκετά κορυφαία στελέχη, υπουργοί και βουλευτές, που δεν συμμερίζονται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι πιο επιφυλακτικοί, μιλάνε για «βουβό κλίμα» και εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι από τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κομματική και κοινωνική βάση της ΝΔ. Ολα θα εξαρτηθούν όμως από την αύξηση της συσπείρωσης και της εξουδετέρωσης ή αποδυνάμωσης του κλίματος της χαλαρής ή της τιμωρητικής ψήφου.
Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους και ζήτησε δημοσίως μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην ΚΟ της ΝΔ την πλήρη ενεργοποίηση και συστράτευση όλων για να αντιμετωπισθεί ο μεγαλύτερος εχθρός, που κατ’ αυτόν είναι η χαλαρή ψήφος. Η απαίτηση του κ. Σαμαρά είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, βουλευτών και κομματικών παραγόντων είτε κινείται με χαμηλές στροφές είτε αδιαφορεί, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζει παρασκηνιακά πρόσωπα που δεν αποτελούν επιλογές της ΝΔ.
Πολλοί μιλάνε για έναν «μοναχικό αγώνα» του Πρωθυπουργού, που δεν στηρίζεται με θέρμη και αποτελεσματικότητα παρά μόνο από τη γνωστή ομάδα συνεργατών και συμβούλων που τον ακολουθούν εδώ και χρόνια και με την προσθήκη ορισμένων προσώπων –βουλευτών και υπουργών –που συντάσσονται ενεργά με τον κ. Σαμαρά ενισχύοντας την προσπάθειά του.

«Το ταμείο θα γίνει μετά τις εκλογές και η κρίση θα είναι δίκαιη προς όλους και για όλα»
αναφέρει πρόσωπο που έχει πλήρη επίγνωση των συζητήσεων που γίνονται στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου. Εξάλλου κανείς δεν θέλει να κάνει την παρούσα χρονική στιγμή μια εσωστρεφή συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά παρά μονάχα σε μίζερες καταστάσεις.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος ότι η ΝΔ θα πάει καλά και θεωρεί ότι το εκλογικό σώμα θα επιβραβεύσει την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια. «Στεγνώσαμε κυριολεκτικά την ψυχή μας, αλλά είναι άδικο να μην αναγνωριστεί η προσπάθεια και το αποτέλεσμα της πολιτικής μας» υπογραμμίζουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, αν και κατατίθεται από ψύχραιμους και ουδέτερους παρατηρητές η αιρετική άποψη: «Η ιστορία μπορεί να δικαιώσει όχι μόνο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και άλλους, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά το εκλογικό σώμα μπορεί να τιμωρήσει γιατί λειτουργεί με άλλα κριτήρια».
Νίκη έστω και με μία ψήφο


Το κεντρικό ζήτημα για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι πότε θα έρθει η ιστορική δικαίωση και αν αυτή γίνει με χρονική υστέρηση, αλλά να υπάρξει εκλογική αποτύπωση και ενίσχυση των ποσοστών της ΝΔ. Εννοείται ότι δεν συζητούν σε καμία περίπτωση μια επανάληψη του Μαΐου του 2012.
Ως τις εκλογές η πόλωση που πάντα έφερνε στα κόμματα εξουσίας περιστασιακούς ψηφοφόρους θα είναι στην πρώτη γραμμή ανατρέποντας την αρχική στρατηγική της ΝΔ για μια προεκλογική εκστρατεία εντελώς διαφοροποιημένη σε σχέση με το παρελθόν.
Ο στόχος είναι η νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά. Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Σαμαράς θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους της κριτικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και θα θέτει όλο και πιο έντονα τα διλήμματα των εκλογών με κεντρικό το «περιπέτεια ή σταθερότητα». Επί της ουσίας με τη στρατηγική του αναδεικνύει και το νέο δίπολο που θα κυριαρχήσει στην αναμέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές, όταν αυτές αποφασισθούν: «Σαμαράς ή Τσίπρας» και «Δεξιά ή Αριστερά».
Οι τελευταίες ημέρες θα κυλήσουν για τον Πρωθυπουργό με τον κλασικό τρόπο: περιοδείες (πάει Κεντρική Μακεδονία για να στηρίξει τους Στ. Καλαφάτη, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και Γιάννη Ιωαννίδη, υποψήφιο περιφερειάρχη, στις 15-16 Μαΐου), συνεντεύξεις και άρθρα, αλλά και ομιλίες (η αρχή έγινε χθες από την Τρίπολη), με αποκορύφωμα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου θα βρεθεί και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την ύστατη στιγμή και ενώ έχει αναδειχθεί στο έπακρο η αδιαφορία κορυφαίων παραγόντων της ΝΔ για την εκλογική μάχη αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να ζητήσει δημοσίως συστράτευση θα κινητοποιηθούν πολλοί και θα ξεκινήσουν έναν γύρο ομιλιών, περιοδειών και εμφανίσεων στα ΜΜΕ. Τι θα πετύχουν; Θα φανεί το βράδυ της 25ης Μαΐου. Και αυτό διότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαχωρίζουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές από την αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πάντως το μεγάλο πρόβλημα του Πρωθυπουργού είναι η οργανωμένη ΝΔ που πλέον δεν έχει, όπως παραδέχονται πολλοί, να του προσφέρει απολύτως τίποτα και έχει ξεπεραστεί από την εποχή. Μεγάλο πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργήσει στο Μαξίμου και η εκλογική απήχηση της άλλης Δεξιάς, στα δεξιά της ΝΔ, ενώ οι «αντάρτες» εξακολουθούν να προκαλούν εκνευρισμό σε δήμους (Αθήνα) και περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία κ.ά.). Κρίσιμο στοιχείο για το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει και το πώς θα κινηθεί η ΝΔ στη Β’ Αθηνών (12,4% είχε καταγράψει τον Μάιο του 2012 και 26,22% τον Ιούνιο) αλλά και συνολικά στην Αττική, αλλά και η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «χαλαροί» καραμανλικοί


«Ο Καραμανλής ενώνει» έλεγαν πολλά κομματικά στελέχη που παραβρέθηκαν προχθές στο ετήσιο μνημόσυνο του πατριάρχη της ελληνικής Κεντροδεξιάς Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εκεί ήταν όλες οι «φυλές» της ΝΔ, όσοι παραμένουν στις τάξεις της και όσοι αποχώρησαν. Από τα «ορεινά» της Φιλοθέης οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής έστειλαν ενωτικό μήνυμα με την κοινή παρουσία τους. Κυρίως είχε συμβολικό χαρακτήρα στην πορεία προς τις εκλογές, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς πώς θα επηρεάσει τις διαθέσεις της κομματικής και κοινωνικής βάσης της ΝΔ. Και αυτό διότι αρκετοί «καραμανλικοί» δεν έχουν δείξει διάθεση για ενεργό στήριξη των επιλογών της σημερινής ηγετικής ομάδας. Τώρα καλούνται να αποδείξουν το αντίθετο: ότι βοηθάνε ενεργά και αποφασιστικά την προσπάθεια της ΝΔ για νίκη στις ευρωεκλογές και σε βασικούς δήμους και περιφέρειες. Πάντως ο κ. Καραμανλής τονίζει σε όλους τους τόνους πως πρέπει να στηριχθεί ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ προβάλλοντας την παραταξιακή του συνείδηση και αρνούμενος να μπει σε εσωστρεφείς συζητήσεις.

Η Ντόρα, οι γαλάζιες… φυλές και τα σενάρια
Στο σκηνικό της κεντροδεξιάς παράταξης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς κινείται η οικογένεια Μητσοτάκη και δεν περνάει απαρατήρητη η «παραταξιακή πειθαρχία» που επιδεικνύει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην υπουργός εν μέσω των σεναρίων για τη «Νέα Ελλάδα» τάσσεται κατά της αλλαγής ονόματος της ΝΔ, ενώ ανέδειξε και πάλι τον «πολιτικό θάνατο» του δικομματισμού και της αλαζονείας των μονοκομματικών κυβερνήσεων. «Αλλο 47%, άλλο 30%» λέει και ο νοών νοείτο, αφού ουσιαστικά έρχεται να ενισχύσει την προ καιρού διαπίστωση ότι «η ΝΔ είναι μικρότερο κόμμα απ’ ό,τι ήταν»! Η ίδια δεν κινείται υπονομευτικά αλλά αξιολογείται η κίνησή της να οριοθετήσει το εκλογικό αποτέλεσμα εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η δικομματική κυβέρνηση. «Αν αύριο το πρωί η ΝΔ και το ΠαΣοΚ στο άθροισμά τους υπολείπονται των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως έχεις μείζον πολιτικό θέμα» είπε προ ημερών προκαλώντας σχόλια και ερμηνείες. Ο πολύπειρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιμένει, και συμφωνεί μαζί του και η κυρία Μπακογιάννη που για πρώτη φορά προχθές παρέστη σε μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν πρέπει να διακυβευτεί και τάσσεται κατά των εθνικών εκλογών αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι στη Βουλή υπάρχει μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που μπορεί να στηρίξει την κυβέρνηση.
Το «κρυφό μήνυμα» Αβραμόπουλου

Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών θα δείξει αν θα διευκολυνθεί η στρατηγική του κ. Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «φώτισε» προ ημερών με μια ομιλία τις διεργασίες που κυοφορούνται. «Καλούμεθα ως παράταξη να εμπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε τη νέα αστική, δημοκρατική, φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της Ελλάδος» είπε και υπεραμύνθηκε της συναίνεσης και σύνθεσης εν μέσω κλίματος πόλωσης. Υπενθύμισε την αμφίπλευρη διεύρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, η οποία πλέον, αν θα γίνει, πρέπει να έχει ονοματεπώνυμα, όπως λένε κορυφαία στελέχη.
Συνωμοσίες για την «επόμενη ημέρα»

Το ενδιαφέρον είναι ότι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες της ΝΔ που ακόμη και σήμερα έχουν επιρροή, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ήδη συζητούν διάφορα σενάρια για το βράδυ των ευρωεκλογών. Δεν είναι λίγα τα μέλη τους ή υποστηρικτές αυτών των οικογενειών που αναφέρουν ότι μπορεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να προκύψουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα και να εκκινήσουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Στα παρασκήνια της Κεντροδεξιάς ορισμένοι συνωμοσιολογούν και μιλάνε για σχέδια περί πολιτικής ανωμαλίας την επόμενη ημέρα και για εξελίξεις χωρίς εκλογές. Τα σενάρια συζητούνται σε διάφορες συνάξεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και τελούν εν γνώσει του Πρωθυπουργού, αλλά δεν είναι η ώρα για κινήσεις. Την επομένη των εκλογών το ξεκαθάρισμα θα είναι σε βάθος, αρκεί το εκλογικό αποτέλεσμα να εξυπηρετεί τον κ. Σαμαρά: τόσο για τη μετεξέλιξη της ΝΔ όσο και για ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση.
Σταθερότητα θέλουν οι ξένοι

Εν μέσω της προεκλογικής έντασης και της πόλωσης που καταγράφεται, οι πιστωτές μέσω διαφόρων θεσμικών παραγόντων στέλνουν μηνύματα στην Αθήνα καθώς ανησυχούν για την επόμενη ημέρα. Για τους εταίρους (το είπε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ) η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Ουδείς θέλει να σκέφτεται ότι την επομένη των ευρωεκλογών θα υπάρξει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και υπήρξε αιφνιδιασμός και ανησυχία όταν προ ημερών άκουσαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο να θέτει το δίλημμα πως πρέπει να ψηφισθεί η Ελιά, αλλιώς το ΠαΣοΚ θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Οι ευρωεκλογές είναι ευρωεκλογές και δεν ψηφίζεται ή καταψηφίζεται μια κυβέρνηση» είναι εν πολλοίς το μήνυμα των εκπροσώπων των πιστωτών που έχουν συνομιλήσει με παράγοντες, πολιτικούς και τραπεζικούς, στην Αθήνα ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δρόμο μπροστά της. Αλλοι κύκλοι εντός Ελλάδας που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο απαντάνε στους ξένους: «Αυτό που έχει σημασία είναι η ύπαρξη ευρωπαϊκής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο και όχι τα πρόσωπα που την εκφράζουν». Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι προ ημερών η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συζήτησε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον και για την Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ