από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Κώστας Σημίτης: Αφορούν μόνο το σήμερα οι ευρωεκλογές;

«Πορευόμαστε έτσι και πάλι όπως το 2006, ανέτοιμοι και αισιόδοξοι...»
Κώστας Σημίτης: Αφορούν μόνο το σήμερα οι ευρωεκλογές;
Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης τονίζει ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με κρίσιμα διλήμματα και με την ανάγκη να διαμορφώσουν κοινές πολιτικές σε κρίσιμους τομείς
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι ευρωεκλογές δίνουν και πάλι ένα παράδειγμα της έντονης εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική ζωή. Την ειδησεογραφία απασχολούν σχεδόν αποκλειστικά οι ομιλίες των αρχηγών, οι δηλώσεις των υποψηφίων, οι εκλογικές επιπτώσεις στα κόμματα και το τι θα συμβεί τον Ιούνιο με την κυβέρνηση.  Τα ΜΜΕ και οι ανταγωνιζόμενοι πολιτικοί σιωπούν για τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις πιθανές επιπτώσεις τους στη χώρα, τις προτεινόμενες από τα ευρωπαϊκά όργανα νέες πολιτικές. Τα θέματα αυτά δεν ενδιαφέρουν. Κατά την άποψη που κυριαρχεί, οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα είναι πια ομαλές, η ανεργία, ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης ή οι δυσκολίες της τραπεζικής ένωσης είναι προσωρινά φαινόμενα.  Το ενδιαφέρον στρέφεται στη ρύθμιση του χρέους, αν θα μας δοθεί παράταση στην εξόφληση, αν θα μειωθεί το επιτόκιο ή μήπως υπάρξει και «κούρεμα». Η απόλυτη βεβαιότητα όμως ότι έχουν ξεπερασθεί οι κίνδυνοι νέων επιπλοκών δεν ευσταθεί. Είναι αβέβαιον αν οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι ευνοϊκές και αν θα προκαλέσουν ή όχι νέες ταλαιπωρίες στην Περιφέρεια.  Βέβαιον είναι, αντίθετα, ότι θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που μας αφορούν. Πορευόμαστε έτσι και πάλι όπως το 2006, ανέτοιμοι και αισιόδοξοι, με τη βεβαιότητα ότι η ευρωζώνη θα λύσει και τα προβλήματά μας.  Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική.

Το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς καταδεικνύει το τρέχον πρόβλημα στην ευρωζώνη. Κατά την άποψη που επικρατούσε στην Ενωση τη δεκαετία του 1980 η δημιουργία της ενιαίας αγοράς θα οδηγούσε χάρη στην όλο και στενότερη διασύνδεση των οικονομιών στην υπέρβαση της κυριαρχίας των κρατών-εθνών και στην πολιτική ενοποίηση.  Οι αυτοματισμοί της αγοράς θα έλυναν τα διάφορα προβλήματα που θα προέκυπταν στην πορεία αυτή. Η θέσπιση μιας οικονομικής διακυβέρνησης και η εκχώρηση εκτεταμένων αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να παρεμβαίνει όπου παρουσιάζονταν δυσλειτουργίες, δεν κρίνονταν αναγκαίες. Επιβεβλημένες, αντίθετα, εθεωρούντο οι δράσεις που θα εξασφάλιζαν την ανεμπόδιστη λειτουργία του ανταγωνισμού. Ενιαία αγορά και ελεύθερος ανταγωνισμός θα εξασφάλιζαν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την αύξηση της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών. Για τον λόγο αυτόν παρέμειναν περιορισμένες και οι εξουσίες του Ευρωκοινοβουλίου. Η ανάμειξή του θα οδηγούσε σε πολιτικές πρωτοβουλίες υπέρ διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Οσο πιο ελεύθερες όμως ήταν οι οικονομικές δραστηριότητες τόσο πιο πιθανό θα ήταν ένα θετικό για όλους αποτέλεσμα.

Η κρίση διέψευσε τραγικά τις αναμονές. Παρά την ενιαία αγορά και την απεριόριστη ελευθερία ιδίως των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, οι οικονομίες των χωρών της Περιφέρειας αντιμετώπισαν μετά το 2008 τον κίνδυνο της κατάρρευσης και μαζί τους το τραπεζικό σύστημα της Ενωσης. Η ευρωζώνη, για να προλάβει τα χειρότερα, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συνεχείς παρεμβάσεις στο καθιερωμένο πλέγμα ρυθμίσεων. Ο κίνδυνος απετράπη. Παρά τις προσπάθειες όμως για την αποδοχή κοινών αρχών δημοσιονομικής πολιτικής, την καθιέρωση κατευθύνσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, την αμοιβαιοποίηση μέρους των χρεών με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη δημιουργία της ενιαίας τραπεζικής αγοράς, η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι έντονη.  Το ερώτημα πώς θα εξασφαλιστούν μελλοντικά η σύγκλιση και η συνοχή παραμένει αναπάντητο.  

Πρόβλημα αποτελεί και η επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης.  Θέματα όπως η ανεργία, οι ανισότητες των εισοδημάτων, η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ο κοινωνικός αποκλεισμός έπρεπε κατά την επικρατούσα επί δεκαετίες άποψη να αντιμετωπιστούν είτε από τα κράτη-μέλη είτε με ειδικές πολιτικές περιορισμένης εμβέλειας από την Ενωση.

Δεν συνδέονταν με τη γενικότερη οικονομική πολιτική διότι ο συσχετισμός τους θα οδηγούσε σε παρεμβάσεις στην ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Η κρίση απέδειξε ότι ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικής πολιτικής που υπάγεται στην αρμοδιότητα της υπερεθνικής οντότητας και κοινωνικής πολιτικής που είναι πεδίο δραστηριοποίησης των κρατών δεν ευσταθεί. Τα εκατομμύρια άνεργοι, η θεαματική πτώση εισοδημάτων, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η δραματική μείωση των πόρων για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ήταν αποτέλεσμα της ανέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς και της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε. Χρειάζεται λοιπόν και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων που να διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη. Το ερώτημα με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί παραμένει αναπάντητο.

Οι καθυστερήσεις, οι δισταγμοί, οι αντικρουόμενες απόψεις κατά τη διαδικασία συσσωμάτωσης δεν είναι τυχαία. Λείπει ακόμη μια κοινή άποψη για τον επιδιωκόμενο στόχο, τον βαθμό της ενοποίησης και τις δεσμεύσεις που οφείλουν να αναλάβουν τα κράτη-μέλη. Ενα παράδειγμα αποτελεί η κοινή δημοσιονομική πολιτική. Θεωρείται στην ευρωζώνη αναγκαία.  Παρ' όλα αυτά, σε πολλές χώρες βουλευτές, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και πολίτες δεν δέχονται το κράτος τους να χάσει τη δυνατότητα του καθορισμού του ύψους των φόρων, της χορήγησης επιδομάτων, της αύξησης ή της μείωσης των κρατικών δαπανών.  Η δημοσιονομική ενοποίηση παραμένει γι' αυτό στα σκαριά.

Οι διαφορές μεταξύ κέντρου και περιφέρειας αναδείχθηκαν κύρια αιτία της κρίσης. Είναι κοινή άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος υπέρβασής τους. Παρά τις πολλές προτάσεις όμως που έχουν κατατεθεί, η ευρωζώνη δεν έχει διαμορφώσει ακόμη ένα σχέδιο αντιμετώπισής τους. Λύσεις όπως η μεταβίβαση πόρων στην περιφέρεια, η διαφοροποίηση στους επιτρεπτούς ρυθμούς του πληθωρισμού και η αμοιβαιοποίηση των χρεών με ευρωομόλογα δεν γίνονται δεκτές από τη Γερμανία και τους συμμάχους της. Το κύριο εμπόδιο σε μια συμφωνία είναι το τεράστιο ποσό χρημάτων που απαιτείται, που ίσως φτάνει τα δεκάδες τρισ. ευρώ.

Αβεβαιότητα υπάρχει για τη μέθοδο διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής.  Οι Συνθήκες έδωσαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Τα τελευταία 15 χρόνια όμως και ιδίως στη διάρκεια της κρίσης έχασε την ηγετική θέση της.  Την υποκατέστησαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Eco/Fin) και η Προεδρία της Ενωσης. Η μεταβολή αυτή επέφερε και μια αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Η διακυβερνητική συνεργασία και όχι η κοινοτική μέθοδος καθορίζει την πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβαθμίστηκε σε σημαντικά θέματα σε διεκπεραιωτή εντολών. Είναι όμως αμφίβολο αν η ενοποίηση μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά με τη σημερινή μέθοδο εργασίας.  Λείπει ο μοχλός που μπορεί να παρακινήσει τις πρωταγωνίστριες χώρες στην ενασχόληση των προβλημάτων και στη γρήγορη αντιμετώπισή τους.

Οι επισημάνσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η Ενωση, η ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με την ανάγκη να διαμορφώσουν κοινές πολιτικές σε κρίσιμους τομείς και να αναμορφώσουν τον τρόπο της συλλογικής λειτουργίας τους. Η διαπίστωση αυτή δεν αμφισβητείται ούτε από τα μεγάλα κράτη ούτε από τα όργανα της Ενωσης. Λύσεις όμως δεν έχουν προκύψει ακόμη. Η παρατηρούμενη καθυστέρηση ενέχει τον κίνδυνο είτε μιας βαθμιαίας διάλυσης είτε του διαχωρισμού της Ενωσης σε δύο ή και περισσότερους κύκλους κρατών, ανάλογα με τον βαθμό ανάπτυξής τους και τη δυνατότητα συνεργασίας τους σε μια αυστηρή ενοποιητική διαδικασία.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στις επερχόμενες μεταβολές αν θέλει να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της.  Θα πρέπει και αυτή να συγκεκριμενοποιήσει στόχους, σχέδια και συμμαχίες.  Στις ευρωεκλογές κρίνεται αν θα ακολουθήσει πολιτική αποστασιοποίησης από την Ενωση και την ενοποιητική προσπάθεια ή αν θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στην πρώτη περίπτωση θα οδηγηθεί σε βαθμιαία απομόνωση και σε μια μονίμως υποβόσκουσα κρίση. Στη δεύτερη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την κατοχύρωση των συμφερόντων της και τις προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

PollWatch: Η κεντροδεξιά προηγείται με μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές 
K. Σημίτης: Η κρίση είχε επιπτώσεις στη Δημοκρατία 
Κ.Σημίτης:«Η διαπραγμάτευση πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνία» 
Σημίτης:Ορισμένοι νόμιζαν ότι θα παίζουν νταούλια και οι άλλοι θα χορεύουν 
 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  θράσος | 13/05/2014 17:06
  υποδείξεις και συμβουλές απο ποιόν?? απο το σημίτη του οτσαλάν, των ιμίων, των μεγάλων έργων , της βιαστικής και καταναγκαστικής εισόδου στο ευρώ και του μαγειρέματος των ψεύτικων δημοσιονομικών στοιχείων μαζί με τον παπαδήμο που πήραν στο λαιμό τους έναν ολόκληρο λαό. και μόνο που ακόμα βγαίνεις και μιλάς κύριε είναι πολύ. ποια ευρώπη? αυτή των 2 μέτρων και σταθμών? την ευρώπη των ναζί της ουκρανίας, του πολέμου στη λιβύη? της αμερικανόδουλης που σηκώνει τα χέρια σε κάθε ιμπεριαλιστική κίνηση των ηπα? αυτής με τη σύγκρουση με τη ρωσία?αυτής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων των κεντρικών και δυτικών χωρών με οποιοδήποτε κόστος? να μας λείπει
  Ανώνυμος / η
  απάντηση310
   
   
   
  Αφού ψήφισαν Αυστρία, είπαν να διαβάσουν και Βήμα... | 12/05/2014 22:16
  Από ότι φαίνεται, ελάχιστοι σχολιαστές διάβασαν (ή κατάλαβαν) το άρθρο. Οι περισσότεροι μένουν στο όνομα που τους έμαθαν να μισούν, ή στα μούσια. Ενα άρθρο - προειδοποίηση, που θα έπρεπε να μας κάνει να σκεφτούμε τι θα ψηφίσουμε στις εκλογές, καθώς από αυτές δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της Ελλάδας αλλά η πορεία της Ευρώπης. Της Ευρώπης, στην οποία ανήκουμε, και στην οποία θα πρέπει να συναποφασίσουμε για το μέλλον μας. Εκεί κρίνεται η τύχη μας, και όχι στις παλικαριές όσων κραυγάζουν συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση ή όσων ονειρεύονται κομμουνιστικούς ή φασιστικούς παραδείσους. Χρειάζεται πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα. Οχι συνθηματολογία.
  Αλέξανδρος Αθ.
  απάντηση142
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ελλείψεις | 12/05/2014 19:06
  Καλή ανάλυση και επί το πλείστον σωστές διαπιστώσεις , με εξαίρεση όμως- παραδόξως - την παράκαμψη του ζωτικού προβλήματος της ανταγωνιστικότητας των ευρ. οικονομιών. Απουσιάζει επίσης κάποια πρωτότυπη ιδεα περί του πρακτέου.
  Ast
  απάντηση52
   
   
  Μόνο που σήμερα... | 12/05/2014 18:02
  οι πρώην κομματικοί συνδικαλιστές σας, έχουν περάσει στον Συριζα. Ελπίζουν ότι θα τσιμπήσουν τα κορόιδα οι ψηφοφόροι το δόλωμα των εξαγγελιών για επιστροφή στην προτέρα κατάσταση. Αφού είχε επιτυχία τότε με τον Ανδρέα "Τσοβόλα δώστα όλα" αλλά και πρόσφατα με τον Γιωργάκη "Λεφτά υπάρχουν" γιατί να μην τα καταφέρει και ο Alexis? Μόνο που τα λεφτά δεν τυπώνονται πλέον στην Ελλάδα. Αν υπάρχουν είναι αυτά στις τράπεζες όπως είπε και ο γέρων υποψήφιος ευρωβουλευτής.
  Λέανδρος
  απάντηση128
   
   
  Έλληνες... | 12/05/2014 15:59
  ...Είστε όλοι μόγγολοι και καθυστερημένοι.
  Βοσκός ΑΜΕΑ
  απάντηση1613
   
   
   
  Kaνεις αλάνθαστος | 12/05/2014 15:58
  Έχω την βεβαιότητα όχι την εντύπωση ότι οι περισσότεροι σχολιαστές δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν αλλα k να σκεφτούν σε βάθος τα γραφόμενα. Η αγνοια k η αγανάκτηση πολλούς μας έχουν φέρει σε μια πολύ δύσκολη θέση. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία για να μηδενίζουμε τα πάντα. Πιστεύει κανεις ότι αν υποθετικά η Ελλάδα συνέχιζε να είχε πρωθυπουργό τον Σημίτη θα έφτανε στο σημείο αυτό? Δεν υπάρχει κανεις αλάνθαστος. Όταν διοικείς κανεις k λάθη. Και σε άτομα k σε μεθόδους k σε διαδικασίες k σε αποφάσεις. Απλά όλα πρέπει να μετριόνται με κάποιο μέτρο Ίσως να γνωρίζεται γιατί ο Σημίτης μετά την έκθεση τις ΤΕ για το συναλλαγματικό απόθεμα αποφάσισε να μπούμε στην ONE. Ναστέ καλά
  nick bias
  απάντηση3112
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΟΥΣΤ !!! | 12/05/2014 14:41
  Τι είπε ?? Η Ελλάδα θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ κάνει το ένα και το άλλο ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ .......???? ΕΣΥ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕΣ ΕΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ???? ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ !!! ΤΙΠΟΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!!
  ΦΥΛΑΚΗ !!!
  απάντηση2239
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ο κ. ανίκανος σε όλο του το μεγαλείο | 12/05/2014 12:49
  Θα ήταν έντιμο να παραιτηθεί από τη σύνταξη που λαμβάνει, από τους φρουρούς ΑΛΛΆ και τις κρατικές λιμουζίνες! ΝΤΡΟΠΗ KAI ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ, ΚΑΝΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ
  info
  απάντηση2751
   
   
  Δεν τα λετε ολα | 12/05/2014 11:30
  να μας λεγατε και κατι για το πως προστατευσατε την ανταγωνιστικοτητα στο χρονο που σας αναλογει θα δικαιολογουσε το μεγεθος του αρθρου . Τωρα ανακαλυψατε οτι πηγαμε ανετοιμοι στην ευρωζωνη ήδξη απο την περιοδο πουθ προηγηθηκε του 2002 και εφθασε το 2009 στην απολυτη καταρευση . Οταν αφησατε το ασγφαλιστικο και δεν δεν ανεχθηκατε το πολιτικο κοστος δεν δικαιουσθε να δινετε συνεχως γενικα μαθηματα σε ολους του ακλλους . Δεν ησασταν σαν τον αστο για ρργοτερα αλλα εχετε σημαντικο μεριδιο στο θεμα της ανατγωνιστικοτητας .. Εξαλλου ξεχασατε να πειτε οτιολοες οι χωρες δεν αφησαν την παγκοσμιοποιηση να τους διαλυσει .
  vm
  απάντηση2134
   
   
  @cp ,Ellinas | 12/05/2014 11:26
  Logia ,san pordes gaidaron ,agapitoi. Ayta ppu leei o p.prothypourgos einai akrivos i alitheia gia tin xora:tipote den egine,to eisodima exanemistike,oi vasikes eleytheries katargithikan alla epeidi o neo-Ellinaras klevontas to dimosio k vgazontas to xrima exo,den aisthanetai kammia anagki alagis i xaraxis poreias. Aytos nanai kala k na mporei etsi gia plaka na grafei k kammia pordi online. O Simitis eixe pei k to exis: i dexia exei meinei piso ,exei xehasei na dioikei mia xora. Me tin tragiki ,style dekaetias 50 ,simerini diakyvernisi tis xoras,apla epivevaionetai.
  Hermes
  απάντηση294
   
   
   
  Λείπει στοιχειώδης ευθιξία! | 12/05/2014 11:10
  Ο κος Σημίτης, παρόλο που οι προθέσεις του ενδέχεται να 'ήταν αγαθές, απέτυχε παταγωδώς σαν πρωθυπουργός. Άφησε το βαθύ κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ να γιγαντώσει Τσοχατζόπουλους, Μαντέληδες, Παπαϊωάννου, Τσουκάτους κ.ο.κ. Ο ηγέτης που ανακαλύπτει ότι οι υπαρχηγοί του ήταν κουμάσια, οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να αποσυρθεί ήσυχα στο μπαχτσέ του. Όχι να ξαναγίνεται βουλευτής και να μας νουθετεί κιόλας!! Ποιους νέους και άξιους πολιτικούς ανέδειξε; Κανέναν!! Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τον Καραμανλή, και για τον Γιωργάκη, αλλά και για τον Σαμαρά με τους Μπαλτάκους του!
  Μίλτος Πορφυρογέννης
  απάντηση3442
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ο καθ'΄ύλην "αναρμόδιος" | 12/05/2014 10:59
  Θα περίμενα ότι ο συγκεκριμένος κύριος δεν θα είχε το απύθμενο θράσος να ομιλεί και να δίνει προεκλογικές συμβουλές στον Ελληνικό λαό.Είναι ο "ενορχηστρωτής"της κατάντιας της χώρας και της καταβαράθρωσης ενός περήφανου λαού.Στη θέση του θα κρατούσα κλειστό το στόμα μου.Είναι ίσως η μοναδική σωστή υπηρεσία που μπορεί να παράσχει στη χώρα.Η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον τον κ.Κωνσταντίνο Σημίτη σαν συμμ'ετοχο στα πολιτικά δρώμενα.¨Ελεος!Αναρωτιέμαι πώς σκέπτονται αυτοί που του προσφέρουν βήμα για να ομιλεί και να μας νουθετεί.
  Σπυρίδων Γρίβας
  απάντηση1758
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ELPIZO | 12/05/2014 10:20
  OTI KE O KARAMANLIS SAN PROHN PROTHIPOURGOS THA MAS PH POS BLEPEI TO MELON TIS ELLADAS KE TIS EUROPIS XORIS NA ANTIGRAPSI TON SIMITI AN DEN MPOREI AS MAS PH TOULAXISTON POS FTIAXNOUNE KEFTEDES GIA NA DOUNE OI PSIFOFOROITOU TI PSIFIZANE . O DIKOSMOU EGRAPSE KE TON KAMARONO
  1996-2004 TOTE POU EIXAME TO KEFALI PSILA
  απάντηση339
   
   
  ksipnise | 12/05/2014 10:00
  to fantasma..........kai poiws twn rwtise ayton?......
  cp
  απάντηση2563
   
   
  Συλληψη | 11/05/2014 16:23
  Επρεπε να ειχες συλληφθει και να ανακρινεσαι. Πολιτικοι αλητες.................Μας κατεστρεψες . Θα τα πουμε.................
  Ellinas
  απάντηση2875
   
-