Πολιτική υποκρισία καταλογίζει ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε όσους τού ασκούν κριτική για το προεκλογικό δίλημμα που έθεσε. «Ενοχλήθηκαν αυτοί που ήθελαν να το θέσουν μετεκλογικά εις βάρος μας!» τονίζει στη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα της Κυριακής». Κάποιοι, σημειώνει, θέλουν να υπάρχει κυβέρνηση για να ασκούν δωρεάν την κριτική τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξηγεί ότι «δεν είπαμε ότι θα φύγουμε από μια κυβέρνηση που ανήκει σε «άλλους» αλλά ότι θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης που δεν υπάρχει χωρίς την ΚΟ του ΠαΣοΚ». Επιπλέον μεταθέτει την ευθύνη για τυχόν εκλογική περιδίνηση της χώρας το καλοκαίρι από τους δικούς του ώμους, διερωτώμενος αν η σταθερότητα της χώρας αφορά μόνο εκείνον, το ΠαΣοΚ και την Ελιά.

Θέτετε το δίλημμα ότι αν αποδοκιμαστεί η Ελιά δεν στέκεται η κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι τελείωσε η αποστολή εθνικής σωτηρίας για τη χώρα;
«Οχι, η αποστολή εθνικής σωτηρίας δεν έχει τελειώσει. Εχουμε κάνει τεράστια βήματα και είμαστε πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο. Για την ακρίβεια, έχει αρχίσει η διαδικασία εξόδου με το πρωτογενές πλεόνασμα, με την επάνοδο στις αγορές, με την ουσιαστική επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο που είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον Κλάους Ρέγκλινγκ, από το ίδιο το κλίμα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Και για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί απαιτούνται προϋποθέσεις πρωτίστως πολιτικές και κοινωνικές. Χρειάζονται σταθερότητα, συναίνεση, σοβαρότητα, αλλά και δίκαιη και αναλογική κατανομή ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να χρεώνονται συνεχώς τις δύσκολες αποφάσεις και να πληρώνουν πολύ μεγάλο κόστος και κάποιοι άλλοι να πιστώνονται τα επιτεύγματα».
Οι ευρωεκλογές όμως δεν είναι εθνικές εκλογές.
«Ούτε οι ευρωεκλογές ούτε οι δημοτικές ούτε οι περιφερειακές εκλογές είναι εθνικές εκλογές. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Και επίσης απέτυχε η προσπάθεια, η άτεχνη ως συνήθως, του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα μέσα στη λογική της στρατηγικής της εφόδου, την οποία προσπάθησε να εφαρμόσει και το 2012. Τώρα αποτυγχάνει για δεύτερη φορά, και αυτό φαίνεται στο γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θέλει να διασαλευθεί το πλαίσιο, δεν θέλει αστάθεια, αβεβαιότητα, περιπέτειες, δεν θέλει να εξανεμιστούν οι θυσίες της, δεν θέλει να γυρίσουμε, όχι στο σημείο μηδέν, αλλά πίσω από το σημείο μηδέν, και να ζήσουμε την περιπέτεια που αποφύγαμε. Κι έτσι και να έχουμε πληρώσει το κόστος της δύσκολης επιλογής και να πληρώσουμε ξανά το ακόμη μεγαλύτερο, το πολλαπλάσιο κόστος της ανεύθυνης επιλογής. Αυτό όμως που λέμε πρέπει να αποτυπωθεί στην εντύπωση που θα δημιουργήσει συνδυαστικά το αποτέλεσμα των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών».

Με αυτά τα δεδομένα εσείς πώς θα φύγετε από την κυβέρνηση;
«Μα δεν είπαμε ότι θα φύγουμε από μια κυβέρνηση που «ανήκει» σε άλλους. Είπαμε ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης που δεν υπάρχει χωρίς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Είπαμε ότι το κρίσιμο στοιχείο για τη σταθερότητα δεν είναι το ματς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το ερώτημα ποιος πάει για την πρώτη θέση σε ούτως ή άλλως μεσαία ποσοστά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠαΣοΚ δεν είναι συμπληρωματικός παράγων, δεν είναι «τσόντα» ή «ουρά». Είναι η δημοκρατική παράταξη που τώρα εκφράζεται ως Ελιά, που διαμόρφωσε το στρατηγικό πλαίσιο της χώρας, που σήκωσε μόνη της για ένα πολύ μεγάλο διάστημα το βάρος, όταν οι άλλοι ζούσαν την άνεση της αντιμνημονιακής περιόδου τους. Και αυτό το πληρώνουν πρόσωπα νέα και αθώα όπως είναι η πλειονότητα των σημερινών βουλευτών του ΠαΣοΚ, και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το κρίσιμο λοιπόν ζήτημα για τη σταθερότητα αριθμητικά, θεσμικά, δεν είναι το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, είναι στην πραγματικότητα η σχέση του ΠαΣοΚ και της Ελιάς, ευρύτερα της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, με την ελληνική κοινωνία. Αν η ελληνική κοινωνία δεν το αντιλαμβάνεται αυτό και δεν θέλει εμείς να συνεχίσουμε να παίζουμε αυτόν τον ρόλο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να τον παίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει προεκλογικά –γιατί τώρα δεν αξιολογούμε ένα αποτέλεσμα, τώρα διαμορφώνουμε το αποτέλεσμα –να σκεφτεί σοβαρά τι επιλογές θα κάνει. Λένε κάποιοι «ο Βενιζέλος εκβιάζει»! Το λένε αυτό όποιοι θέλουν να κανιβαλίζεται το ΠαΣοΚ, αλλά αυτό να σιωπά και να τραβάει κουπί. Η περιγραφή της πραγματικότητας και η ευαισθησία απέναντι στις προτιμήσεις του ελληνικού λαού δεν λέγονται εκβιασμός, λέγονται δημοκρατική υπευθυνότητα και έντιμη εξήγηση».

Το καλοκαίρι όμως θα διεξάγονται κρίσιμες συζητήσεις για το χρέος. Αντέχει η χώρα να μπει σε περιπέτεια;
«Αυτό είναι ένα ερώτημα που αφορά μόνο το ΠαΣοΚ, την Ελιά κι εμένα; Δεν αφορά κανέναν άλλο στη χώρα αυτή;».
Εσείς θέτετε το θέμα.


«Εγώ θέτω το θέμα που θέτετε εσείς. Διότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν ανεβάσει το σενάριο που λέει ότι το ζήτημα των εκλογών είναι εάν θα αντέξουν το ΠαΣοΚ και η Ελιά, εάν θα επιβεβαιωθούν οι κακές δημοσκοπήσεις ή όχι, ότι κάποιοι δήθεν περιμένουν να θέσουν ζήτημα ηγεσίας. Ομως αυτό που τίθεται είναι το ζήτημα της χώρας, της σταθερότητας, του εθνικού προσανατολισμού, της ασφάλειας, της ολοκλήρωσης της προσπάθειας. Δεν είναι το στοίχημα των εκλογών το ΠαΣοΚ, η Ελιά και η εσωτερική κατάσταση στη δημοκρατική παράταξη. Το στοίχημα είναι η σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής προσπάθειας. Θέτω συνεπώς προεκλογικά, ενώπιον του λαού, το ερώτημα που θα μας θέτουν όλοι οι δημοσιογράφοι το βράδυ της 25ης Μαΐου».
Το ερώτημά σας προκάλεσε αντιδράσεις και ενόχληση.


«Προφανώς! Ενοχλήθηκαν αυτοί που ήθελαν να το θέσουν μετεκλογικά εις βάρος μας! Ενοχλήθηκαν αυτοί που αναγνωρίζουν ως μόνο σκοπό του ΠαΣοΚ να στηρίζει σιωπηλά μια κυβέρνηση στην οποία κυριαρχεί η ΝΔ! Ενοχλήθηκαν διάφοροι του λεγόμενου προοδευτικού χώρου που θέλουν να υπάρχει η κυβέρνηση και να κάνει τη δουλειά, αλλά αυτοί να ασκούν δωρεάν την κριτική τους και να ζητούν ψήφο χωρίς να λένε τι θα την κάνουν! Διάφορες εκδοχές πολιτικής υποκρισίας αντιδρούν σε κάτι δημοκρατικά αυτονόητο και προφανές. Αυτό θέλουμε να δουν οι πολίτες».
Αν η Ελιά πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό συν κάποιες περιφέρειες και μεγάλους δήμους, αυτό το αποτέλεσμα, συνδυαστικά, πώς θα το αντιμετωπίσετε;
«Μα πάντα μιλάω για τη συνδυαστική εκτίμηση του αποτελέσματος, για τη γενική αίσθηση, πάντα μιλάω για όλα αυτά. Αλλά δεν αρκεί να μιλάμε μόνον εμείς, πρέπει όλοι να μιλάμε με τον ίδιο τρόπο και να συνεννοούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Το κακό είναι ότι στη χώρα πλέον όλοι μιλούμε με διαφορετικό τρόπο και δεν υπάρχει καμία βάση συνεννόησης. Και αυτά που σας λέω είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάτσουν όλοι να σκεφτούν στις ίδιες, λίγο-πολύ, συχνότητες. Δηλαδή σε συχνότητες εθνικής ευθύνης και κοινωνικής συναίνεσης».
Καλείτε σε ενότητα αλλά ηγείσθε ενός διχασμένου κόμματος. Ποια είναι η προσωπική σας σχέση με τον κ. Γ. Παπανδρέου;
«Αντιμετωπίζω τον κ. Παπανδρέου ως πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ και ως πρώην πρωθυπουργό. Δεν ακολουθώ πρακτικές του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος ως προς άλλους πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς. Και κυρίως τον αντιμετωπίζω ως έναν εν ενεργεία βουλευτή του ΠαΣοΚ που είναι κρίσιμος μαζί με τους άλλους βουλευτές για τη σταθερότητα της χώρας και ως τον πολιτικό που πρέπει, λογικά, να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από οποιονδήποτε άλλον για την επιτυχία αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας».

Ο νέος παίκτης που εμφανίστηκε, Το Ποτάμι, γιατί εκτιμάτε ότι έχει τόσο μεγάλη απήχηση;
«Αφήστε να δούμε. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται, να οργανώνεται, να αμφισβητεί και αυτό είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα. Εξίσου ισχυρή και επιτακτική είναι, ως ομόλογη του δικαιώματός του, η υποχρέωσή του να τοποθετείται με σαφήνεια σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα της χώρας: πού και πώς θα πάμε. Δηλαδή: Θέλω επιτάχυνση των εκλογών ή θέλω να συνεχιστεί η προσπάθεια; Θέλω να εφαρμοστεί η παρούσα εθνική στρατηγική ή θέλω μιαν άλλη εθνική στρατηγική και ποια; Αυτά είναι τα στοιχειώδη που πρέπει να ειπωθούν με καθαρότητα και δεσμευτικότητα. Ετσι δεν είναι;».

Το ΠαΣοΚ, η Ελιά και η συνεργασία με τον κ. Σαμαρά
Κάποιοι νομίζουν ότι το ΠαΣοΚ θα είναι το μαύρο πρόβατο

Θα θεωρήσετε και προσωπική αποδοκιμασία ένα κακό αποτέλεσμα στις εκλογές;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα προσωπικό στοιχείο, τίποτε απ’ αυτά δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Αλλά οφείλω να αντιδρώ στο επίπεδο της ιστορικής συνείδησης και της εθνικής ευθύνης. Λειτουργούμε δημοκρατικά, βρισκόμαστε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας επειδή τη ζήτησε και την επέβαλε ο ελληνικός λαός τον Ιούνιο του 2012, και μάλιστα υπό συνθήκες τεχνητής πόλωσης. Αν είχαμε κάνει τη συνεργασία αυτή με τα δεδομένα των εκλογών του Μαΐου του 2012, ο προοδευτικός πόλος θα ήταν ισχυρότερος, ο συσχετισμός καλύτερος, διότι θα είχαμε πιέσει προς την κατεύθυνση της ευρύτερης συμμετοχής και της μεγαλύτερης συναίνεσης. Αλλά δυστυχώς δεν το θέλησαν αυτό κάποιοι. Ομως ακόμη και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση έχει μια εκλογική βάση που ξεπερνάει το 42,5%, δηλαδή πάρα πολύ ισχυρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτή όμως δεν είναι μονοκομματική, δεν ανήκει στη ΝΔ και το ΠαΣοΚ έρχεται απλώς να την επιβεβαιώσει. Ανήκει στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ με βάση μια εσωτερική ισορροπία και μια αναλογία η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης και για τις κατευθύνσεις της πολιτικής».

Εσείς στην περίπτωση ενός κακού αποτελέσματος τι θα κάνετε;

«Αγωνίζομαι να μην υπάρξει το κακό αποτέλεσμα. Και δεν έχω κανέναν λόγο να συζητάω το σενάριο του κακού αποτελέσματος. Εάν ο ελληνικός λαός θελήσει να κάνει την επιλογή της ανατροπής, της αποδιοργάνωσης, της ανασφάλειας, του πισωγυρίσματος, ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του βεβαίως».

Η ΝΔ στην έναρξη της κρίσης ήταν κόμμα αντιμνημονιακό. Τον Νοέμβριο του 2011 μπήκε στην κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο του 2012, κατά την τελευταία μεγάλη διαπραγμάτευση για το δάνειο των επιπλέον 175 δισ. ευρώ, μπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις για 350 εκατ. ευρώ. Οταν έγινε πρωθυπουργός ο κ. Αντ. Σαμαράς, πήρε μέτρα 14 δισ. ευρώ. Τώρα η ΝΔ φαίνεται να εισπράττει τους καρπούς της προσπάθειας ενώ το ΠαΣοΚ πληρώνει το κόστος. Σας ενοχλεί αυτό;
«Η περιγραφή που κάνετε είναι απολύτως ακριβής. Η χώρα πορεύεται τώρα επί τη βάσει μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης που έγινε στην πραγματικότητα από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τις 9 Μαρτίου του 2012. Και εκεί καταφέραμε να πάρουμε όλο αυτό που λέγεται δεύτερο πρόγραμμα, το τεράστιο δάνειο, τους εξαιρετικά καλούς όρους, την ουσιαστική βιωσιμότητα του χρέους, το κούρεμα του χρέους και τις μεγάλες εντυπωσιακές δόσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή τις καταθέσεις των Ελλήνων, τους κόπους και τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων. Ομως αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια προσπάθεια να επικαλυφθούν όλα αυτά επικοινωνιακά από δευτερεύοντα στοιχεία στα οποία κάποιοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία, είτε επειδή δεν ξέρουν και δεν θυμούνται είτε επειδή νομίζουν ότι το ΠαΣοΚ και η δημοκρατική παράταξη θα είναι το μαύρο πρόβατο, ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, για να επωφελούνται κάποιοι άλλοι».

Θεωρείτε ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς σάς αναγνωρίζει αυτή τη στήριξη; Γιατί βλέπουμε κατά καιρούς να παίρνει μονομερείς πρωτοβουλίες χωρίς να ενημερώνει το ΠαΣοΚ;
«Η κυβέρνηση κινείται επί τη βάση ενός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου. Φυσικά υπάρχουν στιγμές που η ΝΔ ασφυκτιά και θα προτιμούσε να είναι μόνη της, γιατί πάντα ονειρευόταν μια αυτοδυναμία, η οποία δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ. Αλλά εμείς εδώ είμαστε ακριβώς για να επαναφέρουμε την ομαλή κυβερνητική λειτουργία, δηλαδή το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και της διαρκούς διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Βεβαίως ακόμη πιο σκληρή είναι η διαπραγμάτευση της χώρας με την τρόικα και τους διεθνείς δανειστές. Ετσι προχωράμε. Και προχωράμε πάρα πολύ δύσκολα και από αυτή τη δυσκολία κάποια στιγμή θέλησαν να ξεφύγουν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι είδαν ότι τα λόγια απ’ έξω είναι εύκολα, αλλά η πράξη μέσα είναι δύσκολη».

Εκτιμάτε ότι το εγχείρημα της Ελιάς έτσι όπως εξελίχθηκε ήταν πετυχημένο; Θα πάτε με την Ελιά και στις εθνικές εκλογές;
«Η Ελιά είναι μια συσπείρωση, πρώτη και αναγκαία, των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης, της Κεντροαριστεράς της προόδου και της ευθύνης που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βοηθήσουν να σταθεί η χώρα όρθια. Διότι το να δηλώνεις κεντροαριστερός, δημοκράτης, προοδευτικός, νέος, ανανεωτικός, εκσυγχρονιστής, αισθητικά απαιτητικός και να μην απαντάς στα μεγάλα διλήμματα και να μην είσαι στο επίκεντρο της πραγματικής πολιτικής είναι εύκολο, αλλά δεν είναι καθόλου χρήσιμο».

Επιμένετε ότι πρώτα πρέπει να σωθεί η χώρα και μετά το ΠαΣοΚ. Πολλά στελέχη σας όμως πιστεύουν το αντίστροφο, ότι προηγείται η σωτηρία του ΠαΣοΚ.
«Κοιτάξτε, αυτό είναι το ερώτημα με το αβγό και την κότα. Η δημοκρατική παράταξη ιστορικά υπάρχει χάριν της χώρας και η χώρα έχει ζήσει τις καλύτερες και σημαντικότερες στιγμές της όταν κυβερνούσε η δημοκρατική παράταξη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ