Τη βεβαιότητα ότι θα εκλεγεί δήμαρχος, παρότι οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δεν τον φέρνουν πρώτο, εκφράζει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και γι’ αυτό παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα του. «Θα είμαι εδώ» λέει, γιατί η αφοσίωσή του στην Αθήνα είναι δεδομένη. Οσον αφορά τον τύπο του δημάρχου που χρειάζεται η Αθήνα αναφέρει ότι η πρωτεύουσα χρειάζεται έναν άρχοντα αλλά και έναν σκουπιδιάρη. Αρνείται την πολιτική του highlife λέγοντας ότι είναι μεν του σαλονιού αλλά είναι και του πεζοδρομίου προκειμένου να λύσει προβλήματα.
Ποια θα είναι η πρώτη αποστολή σας αν εκλεγείτε δήμαρχος;
«Μια μεγάλη επιδρομή καθαριότητας και επισκευών ώστε να αρχίσει να αλλάζει η μορφή της πόλης και το αίσθημα των Αθηναίων ότι ζουν σε μια «ακυβέρνητη πολιτεία». Την ίδια κιόλας ημέρα σταματάω τη μεθόδευση για την παραχώρηση του Εθνικού Κήπου σε ιδιώτες. Και αμέσως συνεχίζω τη συζήτηση με τον κ. Δένδια για να λυθεί το ζήτημα της αστυνόμευσης για την Αθήνα και να αρχίσει η καταστροφή των προϊόντων του λαθρεμπορίου».
Τι θα κάνετε αν δεν εκλεγείτε;Θα ξαναγυρίσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;
«Θα εκλεγώ. Παραιτήθηκα από τη βουλευτική έδρα μου γιατί θέλω να καταθέσω την εμπειρία που αποκόμισα από την κεντρική πολιτική σκηνή, από τις γνωριμίες στο εξωτερικό και την τεχνογνωσία για άντληση πόρων στην Αυτοδιοίκηση. Είναι σαφής και καθαρή πράξη και όχι κουβέντες ή προθέσεις γενικές και αόριστες. Η αφοσίωσή μου στην Αθήνα είναι απόλυτη και η επιλογή μου να είμαι «εδώ» για την πόλη μου δεδομένη».
Τι περισσότερο νομίζετε ότι χρειάζεται η Αθήνα; Γιατί λέτε ότι έχει χάσει την αίγλη της;
«Γιατί μας έμαθαν να ζούμε με τα ελάχιστα μπροστά στον φόβο για τα χειρότερα. Παραδοθήκαμε. Χάσαμε την πίστη στις δυνάμεις και στην πόλη μας. Ο κ. Καμίνης έκρυψε την ανυπαρξία του έργου του στο άλλοθι της κρίσης. Αλλά η κρίση δεν είναι άλλοθι. Είναι πρόκληση για να δείξεις τις δυνατότητές σου».

Νομίζετε ότι ήταν λάθος η θέση που πήρατε για το τζαμί της Αθήνας; Είναι δυνατόν να μπαίνουν τα θρησκευτικά δικαιώματα σε δημοψήφισμα;
«Μου κάνει πραγματικά εντύπωση πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση και να μου γίνεται χιλιάδες φορές η ίδια ερώτηση στην οποία έχω απαντήσει με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους. Πραγματικά είναι περίεργο. Τόσο πια ενοχλήθηκαν κάποιοι από το γεγονός ότι είπα καθαρά πως πρέπει να υπερασπιστούμε στην πράξη όλα τα δικαιώματα; Και το δικαίωμα σε χώρο λατρείας των μουσουλμάνων αλλά και το δικαίωμα της Αθήνας από μια χωροθέτηση που δεν αντέχει. Κάνουν ότι δεν ακούνε τι λέω και το διαστρεβλώνουν. Ποιος φοβάται τη δημοκρατία; Ποιος έχει το σύνδρομο του «βοναπαρτισμού» και δεν αντέχει την κρίση των πολιτών;».

Προσβλέπετε σε ψήφους ακροδεξιών; Οι τοποθετήσεις σας υιοθετούν όλο και περισσότερο ακροδεξιό λόγο και εντάξατε στο ψηφοδέλτιό σας τον κ.Αθ. Πλεύρη, γνωστό για τις ακροδεξιέςαπόψεις του.
«Οσοι τοποθετούν τον εαυτό τους με βάση τις ετικέτες του παρελθόντος τους έχει ξεβράσει η ροή των γεγονότων. Σήμερα τα ίδια προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει ο δεξιός και ο αριστερός στην Αθήνα της λαθρομετανάστευσης, της ανασφάλειας και της εγκατάλειψης. Τα προβλήματα θέλουν λύσεις. Και αν οι λύσεις προέρχονται άλλοτε από τα δεξιά και άλλοτε από τα αριστερά, τότε είμαι και τα δύο. Ολα μαζί. Δηλαδή, της ακομπλεξάριστης, ρεαλιστικής πολιτικής τού σήμερα».

Πόσο νομίζετε ότι έχει επηρεάσει την εικόνα της Αθήνας στο εξωτερικόη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής;
«Οποιαδήποτε μορφή βίας και ανομίας είναι τραύμα για το κύρος της χώρας, για το πόσο ασφαλείς νιώθουν οι επισκέπτες και εμείς που ζούμε εδώ. Δεν χωράει αμφιβολία ωστόσο ότι όσα έγιναν στην Αθήνα έχουν να κάνουν με την απουσία της δημοτικής αρχής. Πάντως σήμερα σε μεγάλο βαθμό η δυσμενής εικόνα έχει αντιστραφεί καθώς τα φαινόμενα αυτά καταδικάστηκαν από τους πολίτες και τους θεσμούς».
Οι διαδηλώσεις, οι πορείες, οι βανδαλισμοί καταστημάτων,ακόμη και στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη;
«Είναι άλλο πράγμα οι διαδηλώσεις και άλλο οι βανδαλισμοί. Αλλο πράγμα η ταλαιπωρία και η παράλυση του εμπορικού κέντρου κάθε τόσο και άλλο η καταστροφή περιουσιών και πάνω από όλα η διακινδύνευση ανθρώπινης ζωής. Να τα ξεχωρίσουμε. Η γενική αρρυθμία, όμως, η αίσθηση ότι δεν τηρούνται κανόνες, δεν συνάδει σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Για αυτό και έχω προτείνει για τους τρεις κομβικούς δρόμους, Σταδίου, Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας, να υπάρχει άδεια από τον δήμο και συνεννόηση με τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα για τις διαδηλώσεις».
Αυτό το highlife που υιοθετήσατε στην πολιτική νομίζετε ότι σας φέρνει ψήφους; Θα το συνεχίσετε και γιατί;
«Σε λάθος πρόσωπο μιλάτε για το highlife. Η Αθήνα χρειάζεται κάποιον που να είναι και άρχοντας της πόλης αλλά και σκουπιδιάρης. Εγώ λοιπόν είμαι και του σαλονιού, όταν χρειάζεται για το κύρος του θεσμού, και του πεζοδρομίου, όταν είναι να λύσω προβλήματα. Οχι απών».
«Ο κ. Κακλαμάνης έκανε τις δικές του επιλογές»

Γιατί ως τώρα οι δημοσκοπήσεις δεν σας δίνουν προβάδισμα; Ανησυχείτε γι’ αυτό;

«Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς τώρα με τη διάσπαση του δικού μας χώρου από τον κ. Κακλαμάνη. Παρ’ όλα αυτά, η ψαλίδα κλείνει κάθε ημέρα που περνάει γιατί κερδίζει η πρότασή μας για την Αθήνα. Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά κρίσιμα και μόνο το θετικό απωθημένο να λάμψει ξανά η πόλη μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αυτό θα φανεί και στην κάλπη».
Ο κ. Ν. Κακλαμάνης είπε ότι, αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, θα ψηφίσει εσάς. Εσείς ποιον θα ψηφίσετε αν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο;
«Ο κ. Κακλαμάνης έκανε τις δικές του επιλογές. Δεν τον κρίνω. Τον έκριναν πριν από μένα οι Αθηναίοι και τον κρίνουν και σήμερα. Εγώ απευθύνομαι σε όσους τον ακολουθούν και τους ερωτώ: Αντέχει η Αθήνα μία ακόμη πενταετία του κ. Καμίνη; Αν όχι, έχουν αναρωτηθεί ότι με τη δική τους χαμένη ψήφο άθελά τους τον συντηρούν; Μαζί όμως διασφαλίζουμε την είσοδό μας με όρους νίκης στην τελική ευθεία για αλλαγή στον δήμο της Αθήνας».
Κατηγορείτε τον κ. Καμίνη για ανυπαρξία έργου. Κι όμως προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
«Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι το 80% των πολιτών είναι δυσαρεστημένοι από τον κ. Καμίνη. Δεν θυμάται κανείς ένα έργο του. Αντιθέτως, βλέπουν όλοι την εγκατάλειψη, το σκοτάδι, τα σκουπίδια, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τα επικίνδυνα πάρκα, τις σπασμένες παιδικές χαρές. Δεν λέω τίποτε περισσότερο από αυτό που ξέρουν οι Αθηναίοι για την απερχόμενη δημοτική αρχή. Και σίγουρα δεν θα επιτρέψουν να δοξαστεί κρυπτόμενος».
Τι θα γίνει με το γήπεδο τουΠαναθηναϊκού;
«Ωσπου να προχωρήσει η κατασκευή νέου γηπέδου με τρόπο που να ικανοποιεί τον σύλλογο είναι αδιανόητο να συζητάμε έστω για κατεδάφιση της Λεωφόρου. Θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση της Λεωφόρου ώστε και η ΠΑΕ να χρησιμοποιεί το γήπεδο και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός να στεγάζει εκεί τα τμήματά του. Η ιστορία της Αθήνας ούτε γκρεμίζεται ούτε κανείς μπορεί να τη διαγράψει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ