Οι περισσότεροι πολιτικοί όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους συναντούν –στην καλύτερη περίπτωση –το αδιάφορο βλέμμα των πολιτών. Στο παραδοσιακό αστικό εστιατόριο Fatsio του Παγκρατίου, όπου έγινε η συνάντηση με τον κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη, οι υπάλληλοι και οι θαμώνες χαιρετούσαν με ένα χαμόγελο τον 34χρονο υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οικονομολόγος με σπουδές στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρείται άπειρος στην πολιτική αλλά γίνεται εύκολα συμπαθής. Είναι όμως αυτό αρκετό για να εκλεγεί δήμαρχος;
Κύριε Σακελλαρίδη, νομίζω ότι ο κόσμος δεν περιμένει τίποτε από κανέναν…
«Ο κόσμος δεν περιμένει τίποτε από δύο χρεοκοπημένα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ».
Και προσφέρει ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα θα κερδίσει τις εκλογές γιατί ο λαός γνωρίζει ότι μια πολιτική εθνικής αναγέννησης είναι εφικτή».
Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα…
«Η «αγωνιώδης αισιοδοξία» της κυβέρνησης ποτέ δεν ήταν σε τόσο μεγάλη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα στην κοινωνία».

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι αυστηρά οριοθετημένο. Τι διαφορετικό μπορείτε να πράξετε εσείς;
«Η Ελλάδα είναι συνιδιοκτήτης της ευρωζώνης. Και είναι οι πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που κράτησαν την Ελλάδα παθητική, αμέτοχη και τη μετέτρεψαν σε θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης».
Πολλοί θεωρούν τον δήμαρχο Αθηναίων σχεδόν «διακοσμητικό», αφού εγκλωβίζεται σε έναν λαβύρινθο συναρμοδιοτήτων μόνο και μόνο για να τοποθετήσει μια πινακίδα. Φιλοδοξείτε να γίνετε ένας ακόμη άβουλος διαχειριστής;
«Αβουλος διαχειριστής ήταν ο κ. Καμίνης –αποδέχεται άλλωστε και ο ίδιος το δεύτερο συνθετικό του χαρακτηρισμού. Δεν είναι όμως αυτό το όραμά μας. Εμείς, μέσα από δημοψηφίσματα, θα ενεργοποιήσουμε την ισχυρότερη δύναμη ανατροπής σε μια κοινωνία, που είναι η δημοκρατική βούληση των πολιτών».
Ποιο είναι το σημαντικότερο δημοψήφισμα που σχεδιάζετε;
«Το μεγαλύτερο ζήτημα σήμερα είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού, η οποία επιβάλλεται στην Αθήνα από την τρόικα και ιδίως από το ΔΝΤ. Ακριβώς όπως έχει επιβληθεί στη Βολιβία και σε πολλές αφρικανικές χώρες».
Εσείς γιατί διαφωνείτε με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ;
«Με βάση τη διεθνή εμπειρία, η ιδιωτικοποίηση του νερού αυξάνει κατακόρυφα την τιμή του. Επενδύσεις δεν γίνονται, τα δίκτυα καταρρέουν και σταδιακά επικρατούν συνθήκες αποκλεισμού των φτωχών νοικοκυριών. Θέλουμε να αποτρέψουμε την υφαρπαγή του νερού που θα οδηγήσει στο ακριβό νερό».
Μήπως είστε υπερβολικός;
«Το Παρίσι ιδιωτικοποίησε την ύδρευση το 1985. Απέτυχε και το 2010 το νερό έγινε και πάλι δημόσιο αγαθό. Θεωρώ ότι οι ίδιες οι δημοτικές εκλογές, στις 18 και στις 25 Μαΐου, είναι ένα δημοψήφισμα για το νερό στην Αθήνα. Αμεσα θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προκειμένου όλοι μαζί οι δήμαρχοι της Αττικής, όπως και της Θεσσαλονίκης, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να μην περάσει σε ιδιώτες το νερό. Αφορά τη ζωή μας, την υγεία μας, το μέλλον μας –δεν το διαπραγματευόμαστε».
Αφού επιμένετε σε δημοψήφισμα για το νερό, γιατί απορρίπτετε το δημοψήφισμα που πρότεινε ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος για το τζαμί;
«Αλλο να κάνεις δημοψήφισμα για το νερό και άλλο να κάνεις δημοψήφισμα για το αν μια κοινωνική ομάδα έχει δικαίωμα να πίνει νερό. Το αντικείμενο ενός δημοψηφίσματος δεν μπορεί να είναι το αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα μιας κοινωνικής ομάδας. Αν γίνει ένα τέτοιο δημοψήφισμα, τότε γιατί να μη γίνουν δημοψηφίσματα για την κατάργηση όσων λατρευτικών χώρων δεν μας αρέσουν σε όλη την Ελλάδα; Πώς ζητούμε μετά από την Τουρκία και άλλες χώρες να σεβαστούν τις ορθόδοξες εκκλησίες; Η ιδέα του κ. Σπηλιωτόπουλου, την οποία δανείστηκε από ένα παλιό πρόγραμμα του ΛΑΟΣ, είναι συντηρητική, ξενοφοβική, ρατσιστική, ακροδεξιά και επικίνδυνη».
Εσείς υποστηρίζετε πολιτικές για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών ή το απαγορεύει η αριστερή σας συνείδηση;
«Ο δήμαρχος Αθηναίων οφείλει να σκέπτεται και να δρα διεθνώς. Ασφαλώς σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή των μεταναστευτικών ρυθμίσεων. Και βέβαια σαφώς υποστηρίζω την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στην πρωτεύουσα».
Διαβλέπω αλλαγή γραμμής;
«Καθόλου, διότι στο παραπάνω αυτονόητο προστίθεται το άλλο αυτονόητο, δηλαδή ότι οι μετανάστες που ζουν στην Αθήνα πρέπει να ενσωματωθούν με θετικό τρόπο στην κοινωνία. Είμαστε εδώ για να άρουμε τους αποκλεισμούς, αυτό είναι θεμελιώδες στοιχείο πολιτισμού και ο πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πολίτες. Ναι στη νομιμότητα, ναι στην ενσωμάτωση, ναι στον πολιτισμό».
Ποιος ήταν ο καλύτερος δήμαρχος Αθήνας στη Μεταπολίτευση;
«Δεν θα υπήρχε καλύτερη δήμαρχος από τη Μελίνα Μερκούρη, αν εκλεγόταν το 1990, ως κοινή υποψήφια του Συνασπισμού και του ΠαΣοΚ. Το όραμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζωντανό και θα το υπηρετήσουμε με σχέδιο και συστράτευση. Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει στην Αθήνα την αυτοπεποίθηση, τη δύναμη και την ακτινοβολία να γίνει η πραγματική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Τα συμφέροντα, το μετρό και ο Αρχιεπίσκοπος

Εχετε προτείνει πέντε μεγάλες αναπλάσεις στην Αθήνα –Πάρκο Γουδή, Βοτανικός, Αμπελόκηποι, Ριζούπολη και Ακαδημία Πλάτωνος. Και όμως συζητούμε 10 χρόνια για τη διπλή ανάπλαση που δεν έγινε ποτέ. Γιατί εσείς θα πετύχετε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν;

«Εμείς θα πετύχουμε διότι δεν είμαστε εξαρτημένοι και δεν θέλουμε να μπούμε σε οποιαδήποτε «διαπραγμάτευση» με συμφέροντα με στόχο τη συναλλαγή μαζί τους –συνήθης πρακτική των παλαιών κομμάτων εξουσίας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε αν ένας χώρος-φιλέτο θα γίνει πράσινο ή mall. Θα αποδώσουμε στους δημότες χώρους πρασίνου και άθλησης».
Τελικώς θα ματαιωθεί η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό;
«Η γραμμή 4 του μετρό είναι κυριολεκτικά στον αέρα και κινδυνεύει να μην κατασκευαστεί ποτέ. Ο κ. Καμίνης φρόντισε να μην πει ούτε μια λέξη προκειμένου να μην… ανησυχήσει το Μαξίμου –το ίδιο και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Ενα έργο μήκους 33 χιλιομέτρων και 29 σταθμών που θα εξυπηρετούσε πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες. Δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για ένα έργο αναμφισβήτητα αναγκαίο και κρίσιμο για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα, αλλά και ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Με εμάς στον δήμο το έργο θα επανέλθει στις πρώτες προτεραιότητες του κράτους».
Αναφέρεστε συχνά στην ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την Αθήνα. Αν εκλεγείτε, σκέφτεστε να συνεργαστείτε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την αντιμετώπισή της;
«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για την προσωπικότητα και το έργο του Αρχιεπισκόπου και για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει την Αθήνα. Στη συνάντησή μας την Παρασκευή συζητήσαμε εκτενώς για το πώς θα διευρύνουμε τη βοήθεια προς τους αναξιοπαθούντες, πώς θα συνεργαστούμε αποτελεσματικότερα προκειμένου να πολλαπλασιαστούν οι δομές αλληλεγγύης. Δεν μπορώ να ανεχθώ ηθικά και πολιτικά να υπάρχει πείνα στην Αθήνα. Η Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, δεν μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να επιβιώσουν αντιμετωπίζονται ως ψυχροί αριθμοί από την Πολιτεία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ