«Εγώ δεν έχω καράβια, ούτε μαγαζιά, ούτε επιχειρήσεις» λέει ο κ. Β. Μιχαλολιάκος εξαπολύοντας μία εβδομάδα πριν από τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επίθεση στον κ. Ευ. Μαρινάκη. Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο κ. Μαρινάκης εξυπηρετεί συμφέροντα (αποφεύγοντας ωστόσο να τα κατονομάσει) και αρνείται για τον εαυτό του ότι εξυπηρετεί συμφέροντα λέγοντας ότι αν είχε τέτοια στοιχεία ο κ. Μαρινάκης θα τα είχε κάνει φέιγ βολάν.
Εχετε καταγγείλει ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τον συνδυασμό Μώραλη. Το ίδιο λέει και ο κ. Μώραλης για εσάς. Τελικά ποιος και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται;
«Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετώ χρόνια τώρα, όχι ευκαιριακά, όχι χθες, είναι των πολιτών. Ξέρετε πολλούς σε μια πολιτική διαδρομή σαράντα χρόνων που μπορούν να κοιτάνε τους πολίτες στα μάτια και να περπατούν με το κεφάλι ψηλά; Ξέρετε πολλούς να διασχίζουν την πόλη μόνοι τους και να συζητούν με τους πολίτες σήμερα; Εγώ δεν έχω λοιπόν να αποδείξω κάτι. Αλλοι είναι εκείνοι που επιχειρούν να εμφανιστούν ως προϊόντα παρθενογένεσης».
Τι απαντάτε σε αυτό που σας κατηγορεί ο κ. Μαρινάκης, ότι δηλαδή εξυπηρετείτε ξένα συμφέροντα και ότιεξυπηρετείτεόλους όσοι σας εκβιάζουν;
«Τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετώ και υπηρετώ είναι αυτά του λαού του Πειραιά. Εγώ δεν έχω ούτε επιχειρήσεις, ούτε καράβια, ούτε μαγαζιά. Και αυτό το γνωρίζουν όσοι βλέπουν την πορεία μου εδώ και σαράντα χρόνια. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο κ. Μαρινάκης πιστεύει κάτι τέτοιο. Εάν είχαν τέτοια στοιχεία θα τα είχαν κάνει φέιγ βολάν. Οι Πειραιώτες γνωρίζουν ότι έκοψα τον ομφάλιο λώρο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Να σας πω ένα παράδειγμα: το παζάρι του Πειραιά. Να σας πω ότι η διαφάνεια είναι το μεγάλο μας όπλο. Οτι είμαι ο μόνος δήμαρχος που ζήτησε και διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος δεκαπενταετίας, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας θητείας. Και αυτό έχει ενοχλήσει. Γι’ αυτό λέω ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Είχατε πει ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ο έλληνας Μπερλουσκόνι. Ο ίδιος όμως λέει ότι δεν θέλει να κάνει κόμμα και το μόνο που τον νοιάζει είναι ο Πειραιάς.
«Απ’ ό,τι θυμάμαι ο κ. Μαρινάκης στη δική σας εφημερίδα υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι δεν είναι Μπερλουσκόνι και ότι εάν ήθελε θα μπορούσε να γίνει. Εκείνο που έχουν πει άλλοι ανθυποψήφιοί μου είναι ότι τα φαινόμενα μπερλουσκονισμού είναι επικίνδυνα για την πολιτική ζωή του τόπου. Διότι δεν μπορεί όποιος έχει χρήμα και δύναμη να ελέγχει, να εξουσιάζει τα πάντα. Αυτό το φαινόμενο το έχουν ζήσει και το έχουν αντιμετωπίσει άλλες χώρες νωρίτερα. Από εκεί και πέρα στη δημοκρατία ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Στη γιορτή της δημοκρατίας. Γιατί αυτό είναι οι εκλογές και όχι πόλεμος».

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να υπάρξει κομματικήπειθαρχία στους γαλάζιους βουλευτές που φλερτάρουν με τον αντίπαλο υποψήφιο;
«Εμένα το κόμμα μου είναι ο Πειραιάς. Και τη σχέση που έχω με τους Πειραιώτες δεν μπορεί κανείς να την κοντύνει ή να την περιορίσει. Αντίθετα η σχέση μου αυτή δυναμώνει εκλογή με εκλογή. Γιατί είναι σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης. Αρα δική μου προσφορά στην πόλη είναι αυτό που λέει ο συνδυασμός μας: Μας ενώνει ο Πειραιάς. Αλλωστε με την κοινωνική βάση της μεγάλης Νέας Δημοκρατίας του 45% δεν χρειάζομαι διαμεσολαβητές. Τώρα αν ένας θέλει να κάνει ότι διχάζει για να αποδείξει ότι υπάρχει, για να κάνει τον… ήρωα, τότε να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι θέμα πολιτικής αλλά άλλης επιστήμης. Δεν είναι λοιπόν δικό μου θέμα. Ισως όμως είναι θέμα των Πειραιωτών. Ισως κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει πώς γίνεται να παρευρίσκεται πριν από 15 ημέρες στις εκδηλώσεις μου εκθειάζοντας το έργο μου ως δημάρχου και στη συνέχεια να στηρίζει άλλον συνδυασμό. Εκείνο που λέω είναι ότι οι πολίτες έχουν κρίση, έχουν άποψη και στον Πειραιά έχουμε την ευτυχία όλοι να γνωριζόμαστε με το μικρό μας όνομα. Αυτό το λέει όλα».

Εάν δεν εκλεγείτε, είπατε ότι θα μεταναστεύσετε. Εάν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο (πάντοτε υπάρχουν τέτοιες πιθανότητες) τότε ποιον θα ψηφίσετε;
«Ηταν ρητορική τοποθέτηση. Εγώ ζω στον Πειραιά, μεγαλώνουν τα εγγόνια μου στον Πειραιά και θέλω να πιστεύω ότι και αυτοί που πρόσφατα μετακόμισαν στην πόλη θα μείνουν και μετά τις εκλογές. Στο β’ γύρο, εάν υπάρξει, θα καλέσω όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλους τους Πειραιώτες να μου δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, για τον Πειραιά της καρδιάς και των ονείρων μας. Για τον Πειραιά που είναι προνόμιο να ζεις».
Σύμβολα
«Εχασαν όσοι χρησιμοποίησαν τον Ολυμπιακό»

Γιατί νομίζετε ότι πρέπει να σας ψηφίσουν καιοι οπαδοί του Ολυμπιακού;

«Ο Ολυμπιακός, όπως και ο Πειραιάς, ενώνει. Ο Ολυμπιακός δεν χωράει σε ένα ψηφοδέλτιο, ούτε καν σε μια χώρα. Οπως ξέρετε, Ολυμπιακοί υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Γι’ αυτό λοιπόν και σε όλα τα ψηφοδέλτια υπάρχουν Ολυμπιακοί. Στο δικό μου υπάρχουν δεκάδες αλλά και πρόσωπα συμβολικά για την ολυμπιακή οικογένεια όπως η εγγονή του αείμνηστου Λεωνίδα Ανδριανόπουλου, ο Γιώργος Σιγάλας, ο Χρήστος Αρβανίτης και άλλοι».

Αλήθεια, γιατί έφυγε ο κ. Μητρόπουλος από τον συνδυασμό σας;
«Τον Τάσο Μητρόπουλο τον εκτιμώ και τον αγαπώ για την πορεία του και την προσφορά του. Τα σύμβολα δεν πρέπει κανείς να τα κακοποιεί. Ο ίδιος ζήτησε να μπει στο ψηφοδέλτιο και μάλιστα αφού είχαμε κλείσει τον συνδυασμό μας. Την τελευταία στιγμή. Εκείνος ξέρει τους λόγους που αποχώρησε. Εγώ την επόμενη μέρα των εκλογών θα του ζητήσω να βοηθήσει το έργο μας στη νέα πενταετία που θα έχουμε μπροστά μας».

Τι εννοείτε όταν λέτε συχνά πως είστε ένας «αριστερός Ολυμπιακός»;
«Ποτέ δεν είπα ότι είμαι αριστερός. Ολοι ξέρουν τη διαδρομή μου. Δεν σηκώνω σημαίες ευκαιρίας. Είπα ότι ένας πολίτης μπορεί να δηλώνει αριστερός και Ολυμπιακός ή δεξιός και Ολυμπιακός. Οτι ο Ολυμπιακός είναι ιδέα, δεν είναι κάτι που μπορεί να μικρύνει και να ανήκει μόνο σε ένα κόμμα. Ολυμπιακοί υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Οταν τον περιορίζεις σε ένα κόμμα ή έναν συνδυασμό διχάζοντας τον κόσμο, τον μικραίνεις. Οσοι όμως προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον Ολυμπιακό και τους φιλάθλους του στο παρελθόν σε προσωπικά δικά τους παιχνίδια έχασαν οι ίδιοι. Αυτό για την ιστορία, που διδάσκει άπαντες και πρέπει να μας κάνει όλους σοφότερους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ