Πέντε προτάσεις για άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μαζί με τον πρώην υπουργό και ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνη Μανιτάκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τσούκαλη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχθηκε ερωτήσεις και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί η δημοκρατία με εκβιαστικά διλήμματα και δεν ταυτίζεται η πολιτική με την κοινωνική αστάθεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου περί αμφισβήτησης της πολιτικής σταθερότητας αν δεν ενισχυθεί η Ελιά.

«Κάνουν πολιτικό λάθος όσοι το θέτουν» είπε.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ δεν συμπιέζεται από το στρεβλό δίλημμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. «Ίσως είναι η δικαιολογία της για το αποτέλεσμα» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και χαρακτήρισε ατυχή, αρνητική και επικίνδυνη την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι σε τυχόν καταψήφιση της Ελιάς η χώρα θα γίνει Ουκρανία.

Σχετικά με τις διαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις και την πιθανότητα εθνικών εκλογών μετά τις ευρωεκλογές, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι αυτό θα καθοριστεί είτε από τη λήψη νέων μέτρων είτε από τη συνέχιση της ακολουθούμενης πολιτικής και τις συνέπειές της, αλλά και τη δυσαρμονία της με τη κοινωνία.

Όσον αφορά τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος και ο κ. Τσούκαλης διευκρίνισαν μάλιστα ότι γι’ αυτές δεν χρειάζεται η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά νομοθετική πρωτοβουλία στη σημερινή Βουλή και ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κουβέλης και ανέλυσε ο κ. Τσούκαλης, ήδη η ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει εδώ και επτά μήνες -και ακόμη εκκρεμεί η συζήτηση- πρόταση νόμου για το λεγόμενο πολιτικό χρήμα και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Οι προτάσεις αφορούν: Τη διαφάνεια και τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων -ο κ. Τσούκαλης ανέφερε ότι δεν περιποιεί τιμή για τα κόμματα, ένα θέμα εσωτερικό να μη ρυθμίζεται και η τρόικα να το θέτει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης-, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών και την κατάτμηση των μεγάλων, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας υπουργού και βουλευτή και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών έως τους 200 όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Όσοι μιλούν για Συνταγματική Αναθεώρηση τώρα έχουν προσχωρήσει στον λεγόμενο «συνταγματικό λαϊκισμό» επειδή δεν μπορεί το ζήτημα αυτό να εμπλέκεται στον προεκλογικό αγώνα», υποστήριξε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ απευθύνονται σ’ όλα τα κόμματα και κάλεσε σε διάλογο.

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος δεν αντιμετωπίζεται με Συνταγματική Αναθεώρηση και πως χρειάζονται ευρείες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες.

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε αντιρρήσεις για την προτεινόμενη από αρκετούς παράγοντες απ’ ευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό γιατί, όπως επισήμανε, αυτό θα σημαίνει μεταβολή του πολιτεύματος, ενώ ο κ. Μανιτάκης συμπλήρωσε ότι εκτός ορισμένων ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων, μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκυβερνήτη.

Οι κ.κ. Κουβέλης και Μανιτάκης απέρριψαν την ιδέα για συγκρότηση Γερουσίας, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μεταφερθούν από το πρωθυπουργικό μοντέλο αρμοδιότητες στη Βουλή, η οποία, εκτός της νομοθετικής, να έχει και ελεγκτική δικαιοδοσία.