Τον εκλογικό στόχο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές έθεσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Τρίτης, τονίζοντας ότι θέλει το αποτέλεσμα των εκλογών να του δώσει το δικαίωμα να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο Πρωθυπουργός στην πρώτη προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1, εμφανίστηκε σίγουρος για καλό εκλογικό αποτέλεσμα και βέβαιος, εν μέσω των προειδοποιήσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι εάν η Ελιά δεν πάει καλά θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα, πως η κυβερνητική συνεργασία θα αντέξει.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πολλές φορές ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα, δεν θα αποφασισθούν πρόσθετα φορολογικά βάρη και δεν θα ζητηθεί νέο χρηματοδοτικό πακέτο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ότι πολύ μεγάλο μέρος της ωριαίας συνέντευξής του στους δημοσιογράφους, Μαρία Χούκλη και Δημήτρη Κοτταρίδη, το αφιέρωσε στο ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επιτέθηκε με δριμύτητα.
Εν μέσω των σεναρίων για το εάν θα υπάρξει πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα την επομένη των ευρωεκλογών, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα» και συμπλήρωσε, αρνούμενος όμως να τοποθετηθεί επί της ουσίας της στρατηγικής του κ. Βενιζέλου: «να είστε σίγουροι ότι θα αντέξει και τώρα. Υπήρξε στα δύσκολα η σταθερότητα και οι βουλευτές άντεξαν και απάντησαν με συνείδηση ελληνική και φωνή ισχυρή σε πολλά κελεύσματα με αποφασιστικότητα….Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα μετά τις εκλογές. Αυτά τα αποτελέσματα που ονειρεύονται κάποιοι δεν θα τα δουν».
Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να αποδομήσει τη στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε πολλά σημεία της συνέντευξής του αναφέρθηκε στις προσδοκίες του που διαψεύστηκαν στο παρελθόν. «Αυτά είναι τα αρνητικά σκηνικά που στήθηκαν πάρα πολλές φορές και δεν δούλεψαν» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Με αρκετές προσωπικές αναφορές στον κ. Τσίπρα, είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ένα χθες που έχει χρεοκοπήσει και θυμίζει τον χειρότερο λαϊκισμό. «Ο κόσμος δεν θα πάει εκεί που υπάρχει ο λαϊκισμός. Μας είπε προ ημερών ουσιαστικά ότι λεφτά υπάρχουν. Άρα πρέπει να είναι πολύ σκούρα τα πράγματα για τον κ. Τσίπρα» σημείωσε και αρκετά σκληρός στη συνέχεια προέβλεψε: «Ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκε μέσα από την κρίση. Όταν φύγει η κρίση θα εξαφανιστεί και αυτός».
Σε ένα σημείο όμως έριξε το γάντι στον κ. Τσίπρα, αφήνοντας να φανεί ότι χρειάζεται η συναίνεση ως αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει η χώρα υπό ομαλές συνθήκες το επόμενο διάστημα. Που χρειάζεται η συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ; Α) να μην υπάρχει ανασφάλεια για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ερυώ, β) να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής από την παρούσα Βουλή χωρίς να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και γ) να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα.
Για τον κ. Σαμαρά η μόνη εκκρεμότητα είναι το χρέος, όχι επειδή, όπως διευκρίνισε, η Ελλάδα το έχει ανάγκη, αλλά πρόκειται για μια επιβράβευση για την επίτευξη των στόχων.
Ο Πρωθυπουργός έθεσε και το διακύβευμα των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι διασφαλίστηκε πως η χώρα γύρισε σελίδα και δεν πρέπει να ξαναπέσει στην κρίση. «Υπάρχει διακύβευμα και μάλιστα πολύ σοβαρό» είπε και συμπλήρωσε: «προτείνουμε σταθερά βήματα που θα αποκλείσουν την αβεβαιότητα στο εσωτερικό της χώρας».
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι από το 2015 η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε και τόκους προηγούμενων ετών προσθέτοντας ότι «η χώρα πέτυχε τους στόχους ένα χρόνο πριν τις προβλέψεις και τώρα θα γίνει μια λογική διευθέτηση στο θέμα του χρέους, είτε σε ότι αφορά τα επιτόκια είτε τις λήξεις».
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη και διευκρίνισε πως με το με το ΕΣΠΑ μέχρι το 2018 θα επενδυθούν στην Ελλάδα 26,5 δισ. ευρώ.
Επί της μετεξέλιξης της ΝΔ και όσα συζητούνται περί ανασύνθεσης του κεντροδεξιού χώρου και τα σενάρια περί «Νέα Ελλάδα«», ο Πρωθυπουργός ήταν προσεκτικός και απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, ενώ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που θα λάβει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, λέγοντας ότι «για να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα». Επί της ανασύνταξης της κεντροδεξιάς παράταξης είπε ότι «το πως θα προχωρήσουμε στη ΝΔ θα το δούμε δεν είναι θέμα το οποίο επείγει» και αναφερόμενος στο νεότευκτο κόμμα «Ποτάμι», σημείωσε: «εγώ σε αντίθεση με πολλούς, οι οποίοι δε θέλουν τίποτα το καινούργιο, θεωρώ κάθε τι το καινούργιο, καλοδεχούμενο».
Για τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι την υπόθεση τη χειρίζεται η δικαιοσύνη και ο ίδιος συμφώνησε με τα όσα είπε προχθές ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, τονίζοντας πως αυτός προσωπικά δεν πιστεύει πως πρέπει να τεθεί εκτός νόμου.
«Να μην τεθεί. Το είπε και ο Γραμματέας του κόμματος προ ημερών, ο κ. Παπαμιμίκος. Αυτή είναι η θέση η δική μου. Επαναλαμβάνω: Όλο το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Εγώ δεν θεωρώ κανέναν ότι δεν μπορώ να τον νικήσω, να τον κερδίσω, με την ιδεολογία μου. Εγώ δε θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι παππούδες οι οποίοι ζήσανε την τραγωδία των Ναζί στην Ελλάδα για να το πουν στα εγγόνια τους» τόνισε και συμπλήρωσε: «Εγώ δε θεωρώ ότι μπορεί η Ελλάδα, η κοιτίδα της Δημοκρατίας να έχει τέτοια κόμματα ισχυρά. Αλλά από την άλλη πλευρά, δε μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν τίποτα. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Αλλά επαναλαμβάνω: Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, είναι στη Δικαιοσύνη και δεν ασχολείται κανένας απολύτως από την Κυβέρνηση».