Χωρίς εμάς κυβέρνηση δεν υπάρχει, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική εικόνα. Δεν πρέπει το βράδυ του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβερνητική σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής διασφαλίζεται μέσα από τον ρόλο του προοδευτικού πόλου, γιατί – όπως είπε – χωρίς αυτόν δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες.

Ερωτηθείς εάν αυτή η θέση του θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προαναγγελία αποχώρησης από την κυβέρνηση, εάν η «Ελιά» δεν πιάσει τα ποσοστά που επιθυμεί, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Η κυβέρνηση ανήκει στη συνεργασία. Δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση». «Άρα» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος «το θέμα είναι η κυβερνητική σταθερότητα ως τέτοια συνολικά».

Σημείωσε δε ότι αυτό που λέει δεν συνιστά κάποιου είδους πολιτικό εκβιασμό, αλλά ότι λέει το αυτονόητο και περιγράφει την πραγματικότητα «με δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο τρόπο».

Το θέμα άνοιξε μετά τη δήλωση του κ. Βενιζέλου, τη Δευτέρα, ότι «το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια».

Το θέμα άνοιξε μετά τη δήλωση του κ. Βενιζέλου, τη Δευτέρα, ότι «το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια».

«Το στοίχημα αυτών των πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών που θα έχουμε στις 18 και 25 Μαΐου είναι, κατά βάθος, η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και ο σταθερός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Ευ.Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την θέση του αυτή και μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Με την γραμμή αυτή φαίνεται πως θα πορευτεί το κόμμα ώς τις ευρωεκλογές όπως διεφάνη και από δηλώσεις στελεχών την Τρίτη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο δίλημμα που θέτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξη που δίνει το βράδυ της Τρίτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σαμαράς: Θέτει όλο και πιο έντονα το δίλημμα των εκλογών «σταθερότητα ή περιπέτεια»

Υπό τις συνεχείς προειδοποιήσεις τουΕυάγγελου Βενιζέλουότι θα κινδυνεύσει η κυβέρνηση εάν δεν πάει καλά η «Ελιά» στις ευρωεκλογές και πως το ΠαΣοΚ θα φύγει από το κυβερνητικό σχήμα σε μια τέτοια περίπτωση, ο ΠρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράςθα θέτει όλο και πιο έντονα τα επόμενα εικοσιτετράωρα και αυτός το δίλημμα των εκλογών: «σταθερότητα ή περιπέτεια».

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει κλίμα προεκλογικής πόλωσης κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον Πρωθυπουργό, που δεν έχει ως στρατηγική επιλογή να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτονόητο δίλημμα των εκλογών για τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο που θα συναντηθούν το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να διαφυλαχθεί η κυβερνητική και να μην ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες.

Μέχρι στιγμής, η ρευστότητα που παρατηρείται δυσχεραίνει τις προβλέψεις στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να διατηρήσει τα κεκτημένα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο σε δήμους όσο και σε περιφέρειες και να αντέξει στις ευρωεκλογές.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο συνεχείς είναι οι συσκέψεις για την ανάλυση των δημοσκοπικών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο οποίος από σήμερα μπαίνει και στην επικοινωνιακή μάχη με συνέντευξη που παραχωρεί το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ-1.

Ο κ. Σαμαράς θα εντείνει τις δημόσιες παρουσίες και εμφανίσεις του, με άρθρα, όπως το πρώτο που έγραψε για το προχθεσινό Βήμα της Κυριακής, αλλά και με συνεντεύξεις, ομιλίες και στοχευμένες περιοδείες.
Βασικός στόχος της επικοινωνιακής «καταιγίδας» του Μεγάρου Μαξίμου, όπου στην πρώτη γραμμή θα είναι ο Πρωθυπουργός, καθώς πολλοί υπουργοί και προβεβλημένοι βουλευτές κινούνται με ιδιαίτερα «χαμηλές στροφές», προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και επικριτικά σχόλια, είναι να αυξηθεί η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλαρή ή τιμωρητική βάση που θα λειτουργήσει αρνητικά για το δικομματικό συνασπισμό.
Πάντως τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί ενεργή παρουσία των υπουργών και βουλευτών και ήδη καταρτίζεται πρόγραμμα περιοδειών ανά την Ελλάδα, ενώ χθες μπήκε στη μάχη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής ΆμυναςΔημήτρης Αβραμόπουλοςπου συναντήθηκε στα γραφεία του κόμματος με τον υποψήφιο δήμαρχο ΑθηναίωνΆρη Σπηλιωτόπουλο, δηλώνοντας τη στήριξή του.
Επί της ουσίας σε αυτή την επικοινωνιακή και πολιτική καταιγίδα, η ΝΔ και το ΠαΣοΚ θα θέσουν το διακύβευμα των εκλογών και κυρίως θα αναδείξουν τον κίνδυνο, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, να τιναχθούν τα πάντα στον αέρα και να προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όπως π.χ. πρόωρες εκλογές, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για τη συγκυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός, όπως έπραξε και την περασμένη Κυριακή, όπου βρέθηκε σε ταβέρνα στο Μαρκόπουλο και γευμάτισε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη ΑττικήςΓιώργο Κουμουτσάκοκαι τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες του, θα συνεχίσει παρόμοιες κινήσεις. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για να υποστηρίξει επικοινωνιακά και πολιτικά τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής ΜακεδονίαςΓιάννη Ιωαννίδηκαι τον υποψήφιο δήμαρχο συμπρωτεύουσαςΣταύρου Καλαφάτη, ενώ θα παραστεί και σε εκδήλωση του κ. Κουμουτσάκου το προσεχές Σάββατο.
Ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει να επισκεφθεί μεγάλες περιφερειακές πόλεις – πρωτεύουσες περιφερειών, όπως τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τη Λαμία, την Αλεξανδρούπολη και την Τρίπολη, ενώ την Παρασκευή πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα βρεθεί στην Καλαμάτα, πρωτεύουσα, της ιδιαίτερης εκλογικής του περιφέρεια, της Μεσσηνίας.
Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός θα κάνει και δυο κεντρικές ομιλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ αναμένεται και επίσκεψη τουΖαν Κλοντ Γιούνκερ, υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τις επόμενες ώρες θα εγκαινιαστεί και η τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ με έμφαση στην οικονομία και με έντονο το πολιτικό δίλημμα σταθερότητας ή περιπέτειας, ενώ σε πρώτο πλάνο θα είναι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί το δυνατό όπλο της κυβέρνησης και υπερτερεί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Σαμαράς, εκτός από την οικονομία που είναι ο ένας πυλώνας της προεκλογικής του στρατηγικής και προβάλλει ιδιαίτερα θετικές ειδήσεις, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές, στηρίζεται και στον άλλο πυλώνα που είναι οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αναγεννηθεί το πολιτικό σύστημα και να τεθούν οι βάσεις για ριζική θεσμική ανατροπή.
Σε αυτό το πλαίσιο αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ την άλλη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθεί το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο «Ελλάδα 2021».
Ο Πρωθυπουργός θα σημάνει επισήμως και την έναρξη του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ και με ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου και θα παρουσιάσει με ξεκάθαρο τρόπο το πλαίσιο που θα κινηθεί ενόψει των εκλογών. Εκεί θα τεθούν με πιο έντονο τρόπο τα διλήμματα των εκλογών, ενώ θα ζητήσει συστράτευση όλων και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της παράταξης.