Σε ένα ομιχλώδες τοπίο σε ό,τι αφορά τις θέσεις του και με εμφανή περισσότερο από ποτέ την προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ εσωτερικού και διεθνούς ακροατηρίου, πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογικές αναμετρήσεις της 18ης και 25ης Μαΐου.
Επειτα από μια περίοδο έντονης εσωκομματικής αναταραχής, με πολλαπλές αφορμές, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί πλέον να αποφύγει ακρότητες και «φάλτσα» στο ευρωπαϊκό πεδίο, ενώ ταυτοχρόνως επιδιώκει να κατευνάσει το εσωκομματικό του ακροατήριο, επαναδιατυπώνοντας την περίφημη θέση «καμία θυσία για το ευρώ», η οποία φαίνεται πως για την ώρα ικανοποιεί όλα τα στρατόπεδα εντός και πέριξ της Κουμουνδούρου.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε, ομολογουμένως με ψυχραιμία, το κόμμα του να φθάνει στα πρόθυρα του σπαραγμού. Αρχικά λόγω της γνωστής επανατοποθέτησης της Αριστερής Πλατφόρμας, σχετικά με τα ενδεχόμενα ρήξης με την Ευρώπη, και εν συνεχεία λόγω της σφοδρής αντίδρασης των προερχομένων από το ΠαΣοΚ στελεχών σε όσα υποστήριξε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δ. Χριστόπουλος για τη μειονότητα της Θράκης.
Υπό τις συνθήκες αυτές, προς στιγμήν έγινε ο ορατός ο κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ να οδεύσει προς τις εκλογές μέσα σε έναν «χυλό» οργανωτικής αποσύνθεσης και πολιτικών θέσεων για καίρια ζητήματα.
Ετσι, ο κ. Τσίπρας στις δημόσιες ομιλίες του και σε κάποιες συναντήσεις που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους, εκ των συνθηκών βρέθηκε αναγκασμένος να επαναφέρει το εκκρεμές των θέσεων του κόμματός του εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, αναδεικνύοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία μετριοπάθειας.
Στη συγκυρία αυτή προστέθηκε, πάντως, και η απουσία του κ. Τσίπρα από το ντιμπέιτ των συνυποψηφίων του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μάαστριχτ, με τη δικαιολογία ότι ο επικεφαλής της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Τσεχία, σε εκδήλωση του ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας.
Κάποιοι, ωστόσο, έσπευσαν να θεωρήσουν τη δικαιολογία αυτή πρόφαση και σημείωναν ότι, μόλις πριν από έναν μήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε πρόθυμος να ακυρώσει κάθε άλλη δραστηριότητα, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την «υπόθεση Μπαλτάκου», εφόσον οριζόταν ημερομηνία…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως θα επιχειρήσει στο διάστημα έως και τις εκλογές να κινηθεί ισορροπιστικά, εντός και εκτός Ελλάδος.
Στην απόφαση αυτή καταλυτικό ρόλο παίζουν και τα μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου εν όψει εκλογών, τα οποία διαμορφώνουν ένα δυσανάγνωστο δημοσκοπικό τοπίο.
Το βασικό στοιχείο ανησυχίας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως σε πολλές από τις επικείμενες αναμετρήσεις, και κυρίως των δημοτικών εκλογών, δεν υπάρχουν ενδείξεις βεβαιότητας για την είσοδο υποψηφίων του κόμματος στους δεύτερους γύρους. Εφόσον τέτοιες ενδείξεις επιβεβαιωθούν, περιπλέκεται σημαντικά η κατάσταση και για τις ευρωεκλογές, καθώς είναι άγνωστο πόσοι θα είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν στις κάλπες της 25ης Μαΐου και –κυρίως –με τι διάθεση θα ψηφίσουν.
Με αυτές τις πηγές αβεβαιότητας να δυσχεραίνουν σημαντικά τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υιοθετήσει μια διαφορετικού τύπου ρητορική και τακτική, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Κάποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις εμφανίζουν την τακτική της σκληρής πόλωσης να μην αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα και υπό αυτό το πρίσμα όλα δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει να επενδύσει στο «θεσμικό» του πρόσωπο.
«Ολα καλά κι όλα ωραία» με τον Ασμουσεν


Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σημαντικά στοιχεία και ενδείξεις προσφέρθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Τετάρτη με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας Γεργκ Ασμουσεν.
Η γνωριμία τους από την εποχή που ο κ. Ασμουσεν ήταν μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ διαμόρφωνε ούτως ή άλλως ένα θετικά φορτισμένο πεδίο συνομιλίας, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανής η ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Ασμουσεν κινήθηκε θεσμικά και θέλησε να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Τσίπρας εμφάνισε εκ νέου το ευρωπαϊκό προφίλ του –κάτι που είναι εμφανές ότι θέλει να καλλιεργήσει, ώστε να ανατρέψει την εντύπωση ότι είναι συνομιλητής μόνον περιθωριακών δυνάμεων στην Ευρώπη. Απέφυγε κατά τη συζήτηση κάθε αναφορά σε ακραία σενάρια, δεν έκανε καμία αναφορά σε ενδεχόμενα ρήξεων με την Ευρώπη, ενώ τα χαμόγελα περίσσεψαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον γερμανό συνομιλητή του δεν έδειξαν να τρομοκρατούν τον κ. Ασμουσεν. Κεντρική διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα ήταν πως το κόμμα του θα επιδιώξει «λύση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου», ενώ η διατύπωση πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», δεν συνοδεύτηκε από απειλές περί μονομερούς διαγραφής του.
Αυτά που ανέφερε δε ο κ. Τσίπρας περί αποκατάστασης του πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας και της διεκδίκησης ρήτρας ανάπτυξης για την αποπληρωμή του χρέους, ούτως ή άλλως δεν συγκαταλέγονται στα «τρομοκρατικά σενάρια» που συνοδεύουν την αντίληψη περί ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιους κύκλους της γερμανικής πολιτικής.
Κατόπιν όλων αυτών, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 10-11 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο και να συμμετάσχει στο προεκλογικό συνέδριο του Die Linke.

Θέσεις και δεσμεύσεις
Χαμηλώνουν τις προσδοκίες…

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναδιατυπώνει πολλές από τις θέσεις του και σχετικοποιεί κάποιες δεσμεύσεις.
  • Δηλώνει πλέον κάτι που έχει πει και στο παρελθόν, όμως σήμερα το κάνει εμφατικά: ότι η αποκατάσταση μισθών και συντάξεων θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τα περιθώρια που αφήνει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας –με εξαίρεση τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και την κατώτατη σύνταξη, που θα αποκατασταθούν άμεσα από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Επίσης, επισημαίνει ότι μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Προφανής στόχος, να αποφύγει τη διασύνδεση με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», του 2009.
  • Εμμέσως δε, παραδέχεται πλέον ότι η γνωστή διακήρυξή του πως θα καταργήσει το Μνημόνιο με έναν νόμο δεν είναι ρεαλιστική. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν του μια επισήμανση του κ. Λαφαζάνη, ότι για την απεμπλοκή από το Μνημόνιο απαιτείται η κατάργηση περί των 400 εφαρμοστικών νόμων –μια διαδικασία χρονοβόρα και κρίσιμη.
  • Επιπλέον, για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο από μία δική του κυβέρνηση –τουλάχιστον όχι ως προτεραιότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ