Με ρόλο σαρκαστικό στην ελληνική εκδοχή της «Μοντέρνας Οικογένειας» (Mega), ο Αντώνης Καφετζόπουλος επιστρέφει στην τηλεόραση μετά από καιρό. Ο ίδιος ψύχραιμος για τη δουλειά του αλλά και για όσα συμβαίνουν, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη. Μιλώντας στο «Βήμα» ο ηθοποιός ξεκαθαρίζει τους στόχους του, τη σχέση του με την πολιτική και αποκαλύπτει ποιο κόμμα τού έκανε πρόταση για τις ευρωεκλογές.
Γιατί βάλατε υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη;
«Ο Καμίνης και ο Μπουτάρης –αν ζούσα στη Θεσσαλονίκη με αυτόν θα κατέβαινα –αναδείχθηκαν μέσα από την κοινωνία. Δεν είναι οι κομματικοί τύποι που ξέρουμε. Κατάφεραν όχι μόνο να εκλεγούν αλλά και να αιτιολογήσουν τον λόγο για τον οποίο ζήτησαν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτό είναι το διακύβευμα φέτος για μένα. Ανθρωποι που δεν προέρχονται από το παλαιό πολιτικό σύστημα, δεν έχουν σκοτεινό παρελθόν και με το παράδειγμά τους και μόνο ζητούν την επανεκλογή τους. Είμαι με τον Καμίνη!».

Είστε όμως δημότης Αλίμου…
«Θα κάνω μια γρήγορη μεταγραφή, το επιτρέπει ο νόμος. Μεγάλη μπούρδα να είσαι κάτοικος Αλίμου και να μπορείς μόνο για τις εκλογές να πάρεις μεταγραφούλα, για να είμαι ειλικρινής. Είναι όμως πολύ σημαντικό να ασχολείσαι με έναν τόσο νευραλγικό δήμο, όπως αυτός της Αθήνας, με τόσα πολλά και σημαντικά προβλήματα».
Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα κατά την άποψή σας;
«Η ανεργία».
Και μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας;
«Ναι. Κάνει και ξεκινά δράσεις και αυτά σημαίνουν και δουλειές. Δράσεις όχι του τύπου «σε διορίζω» αλλά συνεργασίες με ιδιώτες. Ο δήμος πρέπει να φτιάξει το κλίμα, να υπάρχουν δουλειές πάνω σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας. Νομίζω ότι αν επανεκλεγεί ο Καμίνης η Αθήνα θα βγει από τη συνθήκη διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, το έχει ισορροπήσει αυτό. Αυτή η τετραετία είναι η ευκαιρία να είναι ο δήμος αυτό που πρέπει».
Υπάρχει σημαντική αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας; Περιμένατε ποτέ ότι προεκλογικά θα μας απασχολούσε ο καβγάς Λαζόπουλου – Θεοδωράκη;
«Το ευχόμουν, το ήλπιζα και δούλευα γι’ αυτό. Για να δω τον λαϊκιστή Λαζόπουλο να τσακώνεται με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Πρέπει να πω ότι Το Ποτάμι έχει εξαιρετικούς ανθρώπους στο ψηφοδέλτιό του κόντρα στο σικέ του παλιού πολιτικού συστήματος με τη λυκοφιλία. Σε αυτούς που πίστευαν ότι το κράτος είναι ο απόλυτος δερβέναγας, αυτή η αρπαχτή, αυτοί οι τενεκέδες. Μας φαίνεται γαργαλιστικό επειδή ο ένας έχει εκπομπή και ο άλλος είναι ο εθνικός σατιρικός κωμικός μας. Θεωρώ ότι είναι πιο έξυπνοι και πιο αξιόλογοι από χιλιάδες πολιτευτές εκ των οποίων κάποιοι καταδικάστηκαν γιατί έκλεβαν, γιατί έκαναν κομπίνες και κάποιοι άλλοι βρίσκονται ισόβια».
Εσείς πώς αξιολογείτε Το Ποτάμι;
«Είμαι με τον Θεοδωράκη. Με πείθει η ανάγκη να υπάρξει ένας άλλος πόλος αυτόφωτος και μακριά από τα κλασικά τερτίπια του πολιτικού συστήματος. Με πείθει πολύ. Τον θεωρώ ευχάριστο και αν πάρει καλό ποσοστό θα μιλάμε σε έξι μήνες για ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Το μεγάλο πλεονέκτημα για το συγκεκριμένο κόμμα είναι ότι πήρε την πρωτοβουλία ο Θεοδωράκης και η μεγάλη αδυναμία του είναι επίσης ότι είναι ο Θεοδωράκης αρχηγός του. Δεν είναι ο ηγετικός τύπος, αυτός που θα εμπνεύσει τους άλλους. Μακάρι να γελαστώ αλλά όλο αυτό το βλέπω σαν μεταβατικό στάδιο για να υπάρξει η κοινωνία όπου οι πολιτικοί θα προκύπτουν μέσα από τους πολίτες. Είμαι αναφανδόν υπέρ του Θεοδωράκη».
Πιστεύετε ότι μέσα από αυτές τις εκλογές θα περάσει ένα ισχυρό μήνυμα;
«Αν Το Ποτάμι καταφέρει να πείσει όσους σκέφτονται όπως εγώ αλλά διστάζουν να εμπιστευθούν, ναι. Να δείξουν ότι υπάρχει δεύτερο μέλος απέναντι στο πολυκέφαλο αλλά μονοπολικό υπάρχον. Πολλοί θα ξεθαρρέψουν».
Αν σας έκανε πρόταση ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πηγαίνατε;
«Μιλήσαμε με τον Θεοδωράκη αλλά είχα μιλήσει και είχα ήδη δεσμευτεί με τον Καμίνη και δεν μπορούσα να κάνω πίσω».

Ποιο είναι το μελανότερο σημείο της περιόδου που διανύουμε, τι σας τρομάζει, κύριε Καφετζόπουλε;
«Το πιο ανησυχητικό για μένα είναι μήπως η κρίση αποδειχθεί ότι δεν μπόρεσε να αλλάξει τίποτε, δεν κατάφερε να φέρει κάτι θετικό και ξαναγυρίσουμε στα παλιά με συγκεκαλυμμένο τρόπο. Ευτυχώς που υπάρχουν οι ξένοι που έχουν επενδύσει τα λεφτά τους και μας πιέζουν να γίνουν πράγματα. Δεν συμφωνώ μαζί τους και δεν κάνουν πάντα το σωστό ούτε με εκφράζουν αλλά έχουν πιο καθαρή γραμμή. Οι δικοί μας αντιστέκονται. Από τον Παπανδρέου κιόλας, ο οποίος εμφανίστηκε ως μεταρρυθμιστής και αντιστάθηκε με λύσσα στο να μη γίνουν μεταρρυθμίσεις. Και ο Σαμαράς δεν έχει κάνει κάτι διαφορετικό αλλά έχει υπάρξει σοφότερος βλέποντας τα λάθη Παπανδρέου».
Τελικά τα όνειρά σας είναι καλλιτεχνικά ή πολιτικά;
«Καλλιτεχνικά είναι και ήταν πάντα αλλά αν εκλεγεί ο Καμίνης, αν εκλεγώ κι εγώ και υπάρχει τρόπος να δουλέψω για την Αθήνα θα το κάνω με πολλή όρεξη».


Η διάθεση και το αποτέλεσμα
«Η τηλεόραση είναι εφήμερη»

Εχετε γνωρίσει την επιτυχία στην τηλεόραση και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Το μετά είναι δύσκολο;

«Είναι εφήμερη η τηλεόραση. Είναι γρήγορο το αποτέλεσμα αλλά δεν κρατάει, πρέπει να έχεις κάνει κι άλλα πράγματα. Αυτό το έχω συνειδητοποιήσει από τότε που ασχολούμαι με αυτή τη δουλειά».
Παρακολουθείτε ελληνικές σειρές;
«Εβλεπα πάντα λίγο ομολογώ, δεν ήταν από τις αγαπημένες μου συνήθειες. Προτιμώ να βλέπω «Game of thrones» και «True detective»».
Γενικά βλέπετε τηλεόραση;
«Οχι, δεν παρακολουθώ. Ουσιαστικά δεν προλαβαίνω. Σπανίως βλέπω και δεν έβλεπα ούτε τις δικές μου σειρές. Δεν κάθομαι να παρακολουθώ γιατί δεν μπορώ τη δέσμευση του τύπου «κάτι θα γίνει την άλλη εβδομάδα κι εγώ πρέπει να κάτσω να το δω». Πιο πολύ βλέπω συνδρομητικά κανάλια στα οποία έχει καλές ταινίες».
Είναι πιο σημαντικά για εσάς το θέατρο και ο κινηματογράφος;
«Εξαρτάται. Υπάρχουν κάποια πράγματα στο θέατρο πολύ βασανιστικά να τα κάνεις αν δεν προκύπτει αυτό που θα ήθελες. Αλλά και στον κινηματογράφο έχω κάνει πολλές αηδίες».
Το γνωρίζετε εκ των προτέρων ή είναι κάτι που δεν μπορείτε να προβλέψετε;
«Εκ των προτέρων ποτέ δεν ξέρεις. Πάντα πας με διάθεση για ό,τι καλύτερο. Πραγματικά όμως δεν μπορείς να ξέρεις. Σε ολόκληρη τη ζωή μας με δυο-τρεις ανθρώπους ταιριάζουμε. Εγώ είχα την τύχη να κάνω πράγματα ωραία γιατί με κάποιους ανθρώπους είχαμε κάτι να πούμε. Ετσι έκανα και «Το μινόρε της αυγής», το «Ανω-κάτω το Σαββάτο» και είχα την τύχη να γνωρίσω την παρέα που κάναμε τη σειρά «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», που ήταν μία από τις πιο πετυχημένες σειρές. Δεν είχαμε ιδέα ότι θα γίνει τέτοια επιτυχία όταν τη γυρίζαμε. Είπαμε «πάμε να κάνουμε το κέφι μας για 13 επεισόδια» και αυτό ήταν. Με λίγους ανθρώπους κάνεις ό,τι κάνεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ